JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever dobling av helgetillegg

LO Kommune tallfestet i dag sine krav i tariffoppgjøret. Kraftig økning av ulempetilleggene og minstelønn på 320.000 kroner er to av kravene som nå er lagt på arbeidsgivernes bord. Videre framdrift avgjøres i morgen, men sjansen er stor for at det går mot brudd i forhandlingene.

2010042914231820131216131057

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

– Vi har vært opptatt av å utforme kravene slik at det samlet bidrar til å øke kvinnelønna, sier Jan Davidsen, forhandlingsleder i LO Kommune. Han forhandler på vegne av over 200.000 arbeidstakere, og vel åtti prosent av disse er kvinner.

De økonomiske kravene som nå er fremmet, vil bidra til å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, mener Davidsen som krever et generelt lønnstillegg på 11.200 kroner for alle arbeidstakere.

Høyere ulempetillegg

Mer betalt for kvelds-, natt- og helgearbeid regnes som et viktig virkemiddel på veien mot likelønn.

Dette er bakgrunnen for at LO Kommune nå krever en dobling av lørdags- og søndagstilleggene, til 70 kroner timen.

I tillegg vil de at kvelds- og nattillegget heves med 20 prosent, til 58 kroner timen.

Nye minstelønnssatser

Mens mange ansatte tidligere har måttet jobbe 20 år for å nå toppen av lønnsstigen, kreves nå topplønn etter 16 års ansiennitet.

Minsteårslønna kreves forhøyet slik for ansatte med 16 års ansiennitet:

- Stillinger uten krav om utdanning: 320.000 kroner. - Fagarbeidere: 336.500 kroner. - Stillinger med krav om høyskoleutdanning: 373.700 kroner. - Stillinger med høgskoleutdanning og spesialutdanning: 395.400 kroner. - Stillinger med krav om mastergrad: 434.500.

Uttelling for kompetanse

Det kreves også at alle får uttelling for spesial-, tilleggs- eller videreutdanning. Avhengig av utdanningens varighet, skal utdanningen kompenseres med mellom 5000 og 20.000 kroner.

Videre framdrift

Nå avventer LO Kommune tilsvar på sine krav fra KS som arbeidsgiverrepresentant. Dette er lovet senest klokka 10.00 i morgen, fredag 30. april.

Forhandlingsfristen er ved midnatt i morgen, men det er ventet en avklaring tidligere på dagen, og mange mener at det går mot et brudd i forhandlingene.

Blir det brudd i løpet av morgendagen, går kommuneoppgjøret til mekling. En eventuell meklingsrunde vil starte rundt 20. mai med innspurt like over pinse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy