JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demonstrerte mot budsjettkutt i Oslo

ENGASJEMENT: Rundt 300 hadde møtt opp til markeringen mot kutt i Oslo kommune.

ENGASJEMENT: Rundt 300 hadde møtt opp til markeringen mot kutt i Oslo kommune.

Simen Aker Grimsrud

– Det er et krisebudsjett for de ansatte, mener Stein Asthøy, en av rundt 300 som demonstrerte utenfor rådhuset mot kutt og nedskjæringer i Oslo kommune i går kveld.

2013121212000020230821171436

Simen.Aker.Grimsrud@fagforbundet.no

I Borggården ved rådhuset står noen hundre demonstranter i den mørke oslokvelden. Det skal kuttes i budsjettet. Lokale bibliotek står i fare for å bli lagt ned, sykehjem planlegges konkurranseutsatt og barnehager skal privatiseres. ”Konkurranseutsetting = sosial dumping!”, ”Stopp salget av byen vår”, ”Ikke ta Full rulle-bussen vår”. Plassen er fylt opp av folk med plakater og bannere.

– Dette er nok et budsjett som legger ned kommunale tjenester i Oslo og barberer de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier Stein Asthøy oppgitt.

Han er leder av Fagforbundet helse, sosial og velferd i Oslo. Han har fått merke nedskjæringer og kutt i hovedstaden tidligere. Nå begynner de ansatte å bli lei.

– Jeg merker at det er mange som uroer seg for framtida. Det er et krisebudsjett for de ansatte, mener han.

– Tragisk budsjett

Bak dørene i Oslo rådhus sitter byrådet og behandler budsjettet for 2014. På trappa i Borggården kommer den ene appellanten etter den andre. Markeringen arrangeres av Fagforbundet, LO i Oslo, FO Oslo og Skolenes Landsforbund.

– Disse nedskjæringene er helt håpløse. Det er hårreisende, mener Sjur Saue, nestleder i Fagforbundet Grünerløkka.

– Det blir stadig flere nedskjæringer, og frykten er at det skal fortsette. Går det lenger nå, kan det bli virkelig ille, fortsetter han.

Saue trekker fram privatisering og konkurranseutsetting av flere av byens barnehager som et eksempel.

– Det er rett og slett tragisk, mener nestlederen i Fagforbundet Grünerløkka.

– Mer utbytte til private

Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet Oslo, har tatt mikrofonen. Det er pause i Byrådet. Flere politikere har kommet ut for å høre på appellantene. På siden står Høyre-ordfører Fabian Stang.

– Den store vinneren i budsjettet er barnehager, men hvem er det som egentlig vinner?

Dehlin tenker på at alle nye barnehager i Oslo skal driftes av private. Samtidig som ti kommunale barnehager skal selges og sju skal konkurranseutsettes.

– Det øker bare utbyttet til de som driver private barnehager, sier Dehlin til folkemengden.

– I Oslo ser vi at forskjellene øker, og at klasseskillet blir større og større. Vi er en by som er i ferd med å bli mindre solidarisk.

– Ideelle blir kommersielle

At Kirkens Bymisjon og andre ideelle organisasjoner taper i konkurranse med kommersielle aktører, har ført til at de vurderer å melde seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Det vil få konsekvenser for de ansattes pensjon. Det bekymrer Dehlin.

– Vi har hatt en tredje vei, i tillegg til offentlig og kommersiell drift, og det har vært de ideelle. Nå blir det ikke lenger ideelt, men kommersielt. Byrådet presser Bymisjonen til å endre pensjonsvilkårene til de ansatte, sier Dehlin til menneskene med plakater og bannere.

Han vil nå ha en slutt på stoppeklokke og anbudspolitikk i Oslo.

– Vi trenger en politikk som også ivaretar de svakeste. Lykke til med å få kosta ut de blåblå i 2015.

Borgerlig enighet i går

Onsdag kveld ble de borgerlige partiene enige om budsjettet for Oslo kommune i 2014.

– Jeg er glad for at vi har fått til en borgerlig budsjettavtale, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Aftenposten i går kveld.

Opposisjonen kritiserte derimot byrådet for å prioritere de eldre i for stor grad.

– Dette forliket redder dessverre ikke tilbudene til barn og unge ute i bydelene, sa Bjørnar Moxnes (Rødt) til avisa.

I Oslo ser vi at forskjellene øker, og at klasseskillet blir større og større. Vi er en by som er i ferd med å bli mindre solidarisk.

Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet Oslo

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy