Demonstrerte mot budsjettkutt i Oslo

ENGASJEMENT: Rundt 300 hadde møtt opp til markeringen mot kutt i Oslo kommune.

ENGASJEMENT: Rundt 300 hadde møtt opp til markeringen mot kutt i Oslo kommune.

Simen Aker Grimsrud

– Det er et krisebudsjett for de ansatte, mener Stein Asthøy, en av rundt 300 som demonstrerte utenfor rådhuset mot kutt og nedskjæringer i Oslo kommune i går kveld.

2013121212000020131212104530

I Oslo ser vi at forskjellene øker, og at klasseskillet blir større og større. Vi er en by som er i ferd med å bli mindre solidarisk.

Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet Oslo

Simen.Aker.Grimsrud@fagforbundet.no

I Borggården ved rådhuset står noen hundre demonstranter i den mørke oslokvelden. Det skal kuttes i budsjettet. Lokale bibliotek står i fare for å bli lagt ned, sykehjem planlegges konkurranseutsatt og barnehager skal privatiseres. ”Konkurranseutsetting = sosial dumping!”, ”Stopp salget av byen vår”, ”Ikke ta Full rulle-bussen vår”. Plassen er fylt opp av folk med plakater og bannere.

– Dette er nok et budsjett som legger ned kommunale tjenester i Oslo og barberer de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier Stein Asthøy oppgitt.

Han er leder av Fagforbundet helse, sosial og velferd i Oslo. Han har fått merke nedskjæringer og kutt i hovedstaden tidligere. Nå begynner de ansatte å bli lei.

– Jeg merker at det er mange som uroer seg for framtida. Det er et krisebudsjett for de ansatte, mener han.

– Tragisk budsjett

Bak dørene i Oslo rådhus sitter byrådet og behandler budsjettet for 2014. På trappa i Borggården kommer den ene appellanten etter den andre. Markeringen arrangeres av Fagforbundet, LO i Oslo, FO Oslo og Skolenes Landsforbund.

– Disse nedskjæringene er helt håpløse. Det er hårreisende, mener Sjur Saue, nestleder i Fagforbundet Grünerløkka.

– Det blir stadig flere nedskjæringer, og frykten er at det skal fortsette. Går det lenger nå, kan det bli virkelig ille, fortsetter han.

Saue trekker fram privatisering og konkurranseutsetting av flere av byens barnehager som et eksempel.

– Det er rett og slett tragisk, mener nestlederen i Fagforbundet Grünerløkka.

– Mer utbytte til private

Roger Dehlin, nestleder i Fagforbundet Oslo, har tatt mikrofonen. Det er pause i Byrådet. Flere politikere har kommet ut for å høre på appellantene. På siden står Høyre-ordfører Fabian Stang.

– Den store vinneren i budsjettet er barnehager, men hvem er det som egentlig vinner?

Dehlin tenker på at alle nye barnehager i Oslo skal driftes av private. Samtidig som ti kommunale barnehager skal selges og sju skal konkurranseutsettes.

– Det øker bare utbyttet til de som driver private barnehager, sier Dehlin til folkemengden.

– I Oslo ser vi at forskjellene øker, og at klasseskillet blir større og større. Vi er en by som er i ferd med å bli mindre solidarisk.

– Ideelle blir kommersielle

At Kirkens Bymisjon og andre ideelle organisasjoner taper i konkurranse med kommersielle aktører, har ført til at de vurderer å melde seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Det vil få konsekvenser for de ansattes pensjon. Det bekymrer Dehlin.

– Vi har hatt en tredje vei, i tillegg til offentlig og kommersiell drift, og det har vært de ideelle. Nå blir det ikke lenger ideelt, men kommersielt. Byrådet presser Bymisjonen til å endre pensjonsvilkårene til de ansatte, sier Dehlin til menneskene med plakater og bannere.

Han vil nå ha en slutt på stoppeklokke og anbudspolitikk i Oslo.

– Vi trenger en politikk som også ivaretar de svakeste. Lykke til med å få kosta ut de blåblå i 2015.

Borgerlig enighet i går

Onsdag kveld ble de borgerlige partiene enige om budsjettet for Oslo kommune i 2014.

– Jeg er glad for at vi har fått til en borgerlig budsjettavtale, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Aftenposten i går kveld.

Opposisjonen kritiserte derimot byrådet for å prioritere de eldre i for stor grad.

– Dette forliket redder dessverre ikke tilbudene til barn og unge ute i bydelene, sa Bjørnar Moxnes (Rødt) til avisa.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy