per.flakstad@fagforbundet.no
Totalt stemte 3829 medlemmer ja til bussoppgjøret, mens 3365 stemte nei. Blant Fagforbundets medlemmer var det et stort nei-flertall. Bare 74 stemte ja, mens 658 ønsket å forkaste meklingsresultatet.
Må godta
Fagforbundet forhandlet sammen med Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk Jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet om transportavtalen og bransjeavtalen med NHO og bransjeavtalen med Nettbuss og Borgbuss i Spekter-området.
– Siden vi forhandlet om en felles bussbransjeavtale, der intensjonen er at vi skal ha like avtaler for å unngå anbudsspekulasjon, må vi godta resultatet selv om et flertall av forbundets medlemmer stemte imot, sier lederen for Fagforbundets forhandlingsdelegasjon, Stein Guldbrandsen.
Meklingsforslaget innebærer at alle ansatte i bussbransjen får et generelt tillegg på tre kroner i timen. Kompensasjonen for alle kompetansemoduler i bussbransjeavtalen økes til tre kroner.
I tillegg blir vilkårene for delt skift vesentlig forbedret. Før kunne sjåførene ha en ubetalt pause på såvidt under to timer før det ble gitt tillegg. Etter dette oppgjøret er grensen for å få kompensasjon redusert til én time.
På grensen
I bussbransjeavtalen ligger det en forutsetning om at bussjåførene skal ha en lønn som omtrent tilsvarer en gjennomsnitts industriarbeiderlønn. Siden hovedoppgjøret i 2008 har sjåførene sakket betydelig etter. Lønnsgapet før dette oppgjøret var på 24.000 kroner mellom en gjennomsnitts industriarbeiderlønn og bussjåførene.
Meklingsforslaget innebærer et resultat på linje med resten av arbeidslivet, samtidig som under halvparten av lønnsgapet er dekket inn.
Fagforbundets forhandlingsutvalg anbefalte enstemmig medlemmene å stemme nei til resultatet. Selv om han er misfornøyd med et ja-flertall totalt sett, er Stein Guldbrandsen glad for at det ble et så stort mindretall.
– Dette forteller at svært mange medlemmer er forbannet og synes oppgjøret ligger helt på grensen av hva de kan akseptere, sier han.
Betydelig press
– Det store nei-mindretallet legger et betydelig press på forhandlerne til alle de fire forbundene og på arbeidsgiversiden fram mot neste oppgjør. Nå skal industrien gjennom sine lokale forhandlinger, slik at vi kan komme til å starte neste hovedoppgjør i 2012 med et lønnsgap på så mye som 35.000 kroner i forhold til hva vi faktisk har vært enige om.
– Vi etablerte bussbransjeavtalen for å få like vilkår og for at bussjåfører skulle få en anstendig lønn på linje med industriarbeiderne. Resultatet i årets oppgjør setter hele avtalen under press, og det store mindretallet viser at misnøyen er stor. Jeg er overbevist om at et flertall av de medlemmene i de fire forbundene ikke kommer til å godta et resultat som likner dette i neste hovedoppgjør, sier Stein Guldbrandsen.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Marie Louise Somby/Árvu
Tri Nguyen Dinh
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen