– Arbeiderpartiet og helseministeren ga så mange lovnader at jeg føler meg sikker på at Aker nå vil bli reddet, sier Are Saastad.
Fagforeningslederen mener helseministeren i praksis har satt Helse Sør-Østs egenrådige styring til side.
– At det nå slås fast at Aker-tomta ikke kan selges, er en seier for oss og en solid nesestyver for ledelsen i helseforetaket. Et salg ville vært kroken på døra for videre drift.
Viktig støtte
Saastad mener likevel at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsens uttalelser om Aker som en framtidig samhandlingsarena for livsstilssykdommer er enda viktigere:
– Det har lenge vært uklart hva en slik samhandlingsarena skulle innebære. Når både saksordfører Tore Hagebakken og Marianne Marthinsen (begge Ap) nå forsvarer videre drift av Akers urologiske avdeling, snakker vi om at langt mer omfattende tjenester enn tidligere trekkes inn i en slik sammenheng.
Akers urologiske avdeling er kjent som Nordens største, med hele 3.500 kvadratmeter topp moderne lokaler. Are Saastad peker på at en videre drift av en slik enhet forutsetter en lang rekke støttefunksjoner.
Snuoperasjon
– Dersom urologisk avdeling skal fungere, må det være tilgang til operasjonsstuer, anestesi, røntgenkapasitet, laboratorier og generell indremedisinsk service, i tillegg til en rekke akuttfunksjoner. I praksis snakker vi nesten om et lokalsykehus i seg selv.
Saastad peker også på at helseministeren garanterer at Akers pasienter skal få et like godt eller bedre tilbud enn i dag, før de eventuelt flyttes til Akershus universitetssykehus. Han tror dette vil bli svært vanskelig å oppfylle.
– Jeg mener vi nå ser en snuoperasjon. Hittil har ingenting tydet på det skulle være spesialisthelsetjenester igjen på Aker om få år. Det er all grunn til å ønske denne endringen hjertelig velkommen, sier Saastad. Han maner likevel til umiddelbar handling.
Forutsetter politisk styring – raskt
– Dersom Arbeiderpartiet skal holde det de nå har lovet, må Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus presses til å sikre en betydelig del av de tjenestene som er i ferd med å bli flyttet fra Aker til Ahus, sier Saastad.
– Hvis dette ikke skjer raskt, vil omstillingene tippe lasset i gal retning. Det er grenser for hvor lenge et sykehusmiljø kan kjempe i motvind og samtidig bevare sine kvaliteter og beste fagfolk.
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg