JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

17. mai-klippen i fare

I morgen starter meklingen for frisørene. Hvis partene ikke blir enige innen klokka tre på onsdag, går frisørene til streik for første gang i historien.

2010051012100120131216131622

per.flakstad@fagforbundet.no

En eventuell streik vil bli iverksatt fra arbeidstidens begynnelse fredag 14. mai. I første omgang er rundt 45 frisører på forskjellige steder i landet tatt ut.

Det dreier seg om følgende salonger: Maja salong og Hårdesign A-salonger i Kristiansand, Betty Blue, Salong Corner, Salong Michell, og Gerds dame- og herrefrisør i Verdal, Visit Your Hair og Et Hårstudio i Åsane utenfor Bergen, Storvik Salong i Bodø og Nikita i Harstad.

Det betyr at 17. mai-klippen kan ryke for de som har bestilt frisørtime fredag eller lørdag i disse salongene.

Ikke til å leve av

– Norske frisører har en timelønn på 116 kroner. Ingen andre fagarbeidere har en så lav timelønn. Dette er en lønn det ikke er mulig å leve av, sier lederen i Fagforbundet Frisørenes Fagforening, Ingunn Reistad Jacobsen.

Frisørene brøt forhandlingene i slutten av april, og nå blir det opp til meklingsmannen å finne en løsning som begge parter kan akseptere.

Den oppgaven kan bli vrien, for partene sto etter det Fagbladet erfarer langt fra hverandre da forhandlingene ble brutt.

Streikevilje

Ingunn R. Jacobsen forteller at streikeviljen blant medlemmene er stor:

– Mange frisører var misfornøyd med det forrige oppgjøret, og har klare forventninger til resultatet denne gangen. Jeg har fått en del telefoner fra medlemmer som mener at Fagforbundet må vise muskler i dette oppgjøret, sier hun.

Det finnes flere frisører som tjener mer enn minstelønnen, men dette er basert på akkord eller provisjonslønn, noe som gir en variabel og usikker inntekt. Vi opplever at rekrutteringen til faget går nedover, og jeg tror dette har en sammenheng med den lave lønnen som frisørene har, sier Jacobsen.

Krever 25 kroner mer i timen

Frisørene krever en økning i minstelønnen på 25 kroner i timen, og ytterligere en økning på 10 kroner i mellomoppgjøret neste år. Da vil de ifølge Ingunn Reistad Jacobsen nærme seg lønnsnivået til andre fagarbeidere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy