JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer penger til kommunene

Kommunenes frie inntekter skal økes med 2,5 til 3 milliarder. Men en ny fordelingsnøkkel gjør at de økte inntektene slår svært ulikt ut i landets kommuner.

2010051114563920131216131714

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Kommunalminister Liv Signe Navarsete presenterte i dag Kommuneproposisjonen, og med denne en samlet inntektsøkning for kommunene på mellom fire og fem milliarder. Av dette er 2,5-3 millarder økning i frie inntekter.

- Dermed sikres grunnlaget for et godt tjenestetilbud, mener Navarsete.

Fagforbundets leder Jan Davidsen er fornøyd med den varslede veksten i kommunenes inntekter.

Mer rettferdig fordeling

Med ulik befolkningssammensetning og bosettingsmønster er prislappen for å drifte en norsk kommune svært ulike. Fordelingssystemet for kommunene har ikke vært revidert på 13 år. Nå er det utviklet et nytt, og ifølge Navarsete, mer rettferdig fordelingssystem.

- Nå fanges sosiale forskjeller og ulike levekår opp i fordelingsssystemet. Grunnlaget for å endre kriteriene er rent faglige, understreker kommunalministeren:

- Dette er ikke et Senterparti-skup som noen har hevdet, men faglige analyser.

Politiske elementer

Endringene i de objektive kriteriene gir også grunnlag for en justering av de politiske elementene i fordelingen. De politiske endringene er blant annet en reduksjon i småkommunetilskuddet; Nord-Norge og Namdalstilskuddet. Disse innsparingene skal så komme alle kommuner til gode gjennom innbyggertilskuddet.

Storbyseier

Det innføres et nytt storbytilskudd til Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Samtidig reduseres hovedstadstilskuddet.

Oslo kommer likevel gunstigere ut etter det nye systemet, og vil få økt sitt tilskudd med 599 kroner for hver av sine innbyggere.

Ny nabofeide?

Nabokommunene Ørsta og Volda har tradisjonelt kivet om det meste gjennom flere generasjoner. Etter det nye fordelingssystemet kommer nabokommunene nå svært ulikt ut.

Volda får tre ganger så høy inntektsøkning som Ørsta (henholdsvis 1119 og 323 kroner per innbygger).

- For en gangs skyld er vi vinnere. Stort sett har vi vært tapere i tidligere tildelinger, sier administrasjonssjef i Volda, Jarle Krumsvik, som nå kan se fram til rundt ni millioner kroner i økte inntekter.

- Det skal komme godt med. Det er nok av behov både i barnevern og pleie og omsorg.

I "taperkommunen" Østra var ingen tilgjengelig for kommentar.

Barnehage gjør utslaget

- Volda får dobbel uttelling etter det nye fordelingssystemet, sier statssekretær Dag Henrik Sandbakken i Kommunaldepartementet.

- De tjener både på den nye fordelingsnøkkelen og de politiske elementene som ligger inne i forslaget.

Vinnere i nord

Regjeringen har lagt ekstra penger i potten til noen kommuner som taper ekstra mye på omlegging av inntektssystemet. Det innebærer blant annet at selv om Nord-Norgetilskuddet nå er historie, er det i nord de fleste inntektsvinnerne er.

For eksempel kommer Karasjok ut med en inntektsvekst på 2067 kroner per innbygger. Andre "vinnere" er Lurøy og Vadsø.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy