JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen frisørstreik

Det blir ikke noe av den varslede frisørstreiken fra fredag morgen. Partene kom til enighet sent torsdag kveld.

2010051323534220131216131821

per.flakstad@fagforbundet.no

Fagforbundet vant fram med kravet om at frisørene skal opp på samme lønnsnivå som fagarbeidere i frontfagene, og det er kommet inn en bestemmelse som knytter frisørenes lønn til lønnsnivået for fagarbeiderne i verksted og industri.

Fra 116 til 131 kroner

Minstelønnssatsen er øket fra 116 kroner timen til 131 kroner, og den øker med ytterligere fire kroner i neste års mellomoppgjør. I tillegg er de sosiale bestemmelsene i tariffavtalen er betydelig styrket. Den har fått bestemmelser som sikrer at frisørene beholder gjennomsnittslønna når de er syke eller har tilrettelagt arbeid.

Fram til nå har både forhandlinger og mekling mellom partene i frisøroppgjøret vært preget av uenighet om grunnlag og statistikker. En del av avtalen er at det før neste oppgjør vil bli nedsatt et partssammensatt utvalg som skal lage lønnsstatistikker som partene er enige om å forhandle ut fra.

– Vi er ikke helt fornøyde, og føler vi har strukket oss langt for å løse denne konflikten. Det var flere grunner til at vi til slutt sa ja, sier Fagforbundets forhandlingsleder Stein Guldbrandsen.

- Totalt sett mener jeg vi har sikret en mye bedre minstelønn, noe som også vil komme lærlingene i bransjen til gode. Etter min mening vil det bidra til å gjøre frisøryrket mer attraktivt. Vi har fått ryddet opp i mye og har fått på plass en lønn som i alle fall begynner å nærme seg andre fagarbeidere. Selv om vi ikke kom helt i mål, mener jeg vi totalt sett har fått et akseptabelt resultat, sier, Guldbrandsen til Fagbladet.

Han anbefaler medlemmene å stemme ja til resultatet.

Tok kontakt

Torsdag kveld tok NHO Håndverk kontakt med Riksmeklingsmannen, etter at meklingen i frisøroppgjøret ikke førte til noe resultat.

Etter elleve timers mekling på overtid, la riksmeklingsmann Inger Tollefsen fram en skisse til løsning klokka ett natt til torsdag. Fagforbundet godtok skissen, mens arbeidsgiversiden avviste den.

Arbeidsgiverne ønsket ikke å bruke lock out som et kampmiddel, men frisørene var uten tariffavtale, og trakk derfor ikke tilbake streikevarselet for 45 frisører fra fredag morgen.

Dette fikk arbeidsgiverne til å ta kontakt med Riksmeklingsmannen, og i løpet av torsdagskvelden ble partene enige.

Det blir derfor ingen frisørstreik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy