JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frisører var på smertegrensen

– Vi hadde nådd smertegrensen vår da arbeidsgiverne endelig godtok skissen.

2010051413382220131216131837

ola.tommeras@fagforbundet.no

Det sier leder for Frisørenes fagforening, Ingunn R. Jacobsen. Hun er glad for at partene er kommet til enighet og anbefaler oppgjøret, men legger ikke skjul på at Frisørenes fagforening kunne tenkt seg mer.

Første streik

Torsdag morgen, etter 11 timers mekling på overtid, lå det an til historiens første streik blant frisørene, en streik for å heve minstelønnen fra dagens nivå på 116 kroner timen. NHO hadde da valgt å avvise en skisse framlagt av meklingsmannen torsdag morgen.

Natt til fredag ble streiken likevel avverget da arbeidsgiversiden godtok skissen etter noen justeringer.

Helt nødvendig

Minstelønnen blir oppjustert fra 116 til 131 kroner timen i år, og ytterligere fire kroner neste år. Kravet var 25 kroner. Generelt timetillegg blir på en krone. Lærlingelønnen går opp prosentvis det samme som minstelønnen.

– Det er en betydelig oppjustering, men vi kunne godt tenkt oss mer, sier leder for Frisørenes fagforening Ingunn R. Jacobsen.

Jacobsen understreker at det var helt nødvendig å gjøre en innsats for de med lavest inntekt av frisørene nå.

– Vi hadde nådd smertegrensen for hva vi kunne godta da det endte med 15 kroner timen, sier hun.

–Ganske mange av medlemmene våre tjener ikke mer enn minstelønn, påpeker hun.

Viktig gjennomslag

For øvrige frisører blir det gitt et generelt tillegg på en krone.

I tillegg er det oppnådd enighet om at frisører på provisjon ikke skal tape lønn under sykdom eller tilrettelagt arbeid.

– Ingen skal tape lønn ved sykdom. Det er et av de viktigste punktene vi har oppnådd, fastslår Jacobsen.

- Strakk oss langt

Fagforbundets forhandlingsleder, Stein Gulbrandsen, er heller ikke helt fornøyd. - Vi føler at vi har strukket oss langt for å løse denne konflikten. Det var flere grunner til at vi til slutt sa ja, sier Gulbrandsen.

- Resultatet er langt fra det vi krevde, men vi gjør et solid rykk for å korte inn på lønnsgapet mellom frisører og andre det er relevant å sammenlikne seg med, sier han.

Les også: Streiken avlyst i siste minutt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy