Frisør fikk lønnsøkning etter 35 år

Solfrid Landstad (55) fra Verdal har vært frisør på minstelønn i 35 år. I morges fikk hun sitt første lønnshopp.

2010051414244920131216131840

ola.tommeras@fagforbundet.no

- Frisørene var på smertegrensen Frisørstreik avlyst Arbeidsgiverne godtok ikke skisse til løsning 17.mai-klippen i fare Brudd i frisørforhandlingene

Solfrid Landstad var klar for å gå ut i sitt livs første streik da hun fredag morgen fikk melding fra tillitsvalgt Kristine Svendsen i Frisørenes fagforening om at enighet var oppnådd. Etter 35 år i yrket hadde Landstad en timelønn på 130,50 kroner, som er laveste tarifflønn i yrket. Nå går hun opp til 140 kroner timen og er lovet tre kroner i mellomoppgjøret neste år.

Nærmer oss

- Det er en god begynnelse, sier Solfrid Landstad til Fagbladet. Hun var veldig klar for å gå ut i streik fredag morgen, selv om det ville blitt vanskelig. Hun har vært frisør i Salong Corner i Verdal i 30 år og er eneste ansatte ved siden av sjefen. Da skal det mot til for å stille som streikevakt utenfor salongen.

- Men jeg ville ikke vært redd for å gjøre det, for nå var det på tide, understreker hun.

- Da jeg begynte i yrket lå vi relativt godt an i forhold til andre yrker. Med årene har vi blitt forbigått av de fleste, forteller hun.

Grundig forbigått

Solfrid Landstads 35 år i frisøryrket er beskrivende for frisørenes lønnsutvikling. For 35 år siden startet hun som frisør med nytt fagbrev samtidig som hennes mann var fersk fagarbeider i industrien. De tjente omtrent like mye. Men i årene som har gått har Solfrid kun fått ett tillegg i henhold til tariff. Det skjedde etter ti års ansiennitet. Deretter var det stopp. Lønnsgapet mellom henne og hennes mann er i dag enormt.

- I fjor sommer var min datter nettopp ferdig som lærling og begynte på minstelønn i butikk. Den var 23 kroner høyere enn frisørlønna mi etter 35 år, forteller hun.

På høy tid

- Det er flott at fagforeningen tok tak i minstelønnen, og jeg vil gi all ære til dem som har stått på og fått til forhandlingsresultatet. Dette er en god begynnelse, fastslår Landstad.

- Og det var på høy tid!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy