JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frisør fikk lønnsøkning etter 35 år

Solfrid Landstad (55) fra Verdal har vært frisør på minstelønn i 35 år. I morges fikk hun sitt første lønnshopp.

2010051414244920131216131840

ola.tommeras@fagforbundet.no

- Frisørene var på smertegrensen Frisørstreik avlyst Arbeidsgiverne godtok ikke skisse til løsning 17.mai-klippen i fare Brudd i frisørforhandlingene

Solfrid Landstad var klar for å gå ut i sitt livs første streik da hun fredag morgen fikk melding fra tillitsvalgt Kristine Svendsen i Frisørenes fagforening om at enighet var oppnådd. Etter 35 år i yrket hadde Landstad en timelønn på 130,50 kroner, som er laveste tarifflønn i yrket. Nå går hun opp til 140 kroner timen og er lovet tre kroner i mellomoppgjøret neste år.

Nærmer oss

- Det er en god begynnelse, sier Solfrid Landstad til Fagbladet. Hun var veldig klar for å gå ut i streik fredag morgen, selv om det ville blitt vanskelig. Hun har vært frisør i Salong Corner i Verdal i 30 år og er eneste ansatte ved siden av sjefen. Da skal det mot til for å stille som streikevakt utenfor salongen.

- Men jeg ville ikke vært redd for å gjøre det, for nå var det på tide, understreker hun.

- Da jeg begynte i yrket lå vi relativt godt an i forhold til andre yrker. Med årene har vi blitt forbigått av de fleste, forteller hun.

Grundig forbigått

Solfrid Landstads 35 år i frisøryrket er beskrivende for frisørenes lønnsutvikling. For 35 år siden startet hun som frisør med nytt fagbrev samtidig som hennes mann var fersk fagarbeider i industrien. De tjente omtrent like mye. Men i årene som har gått har Solfrid kun fått ett tillegg i henhold til tariff. Det skjedde etter ti års ansiennitet. Deretter var det stopp. Lønnsgapet mellom henne og hennes mann er i dag enormt.

- I fjor sommer var min datter nettopp ferdig som lærling og begynte på minstelønn i butikk. Den var 23 kroner høyere enn frisørlønna mi etter 35 år, forteller hun.

På høy tid

- Det er flott at fagforeningen tok tak i minstelønnen, og jeg vil gi all ære til dem som har stått på og fått til forhandlingsresultatet. Dette er en god begynnelse, fastslår Landstad.

- Og det var på høy tid!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy