JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Israelsk angrep må få konsekvenser

Israel er en krigsnasjon som ikke forholder seg til internasjonale spilleregler. Angrepet mandag morgen på den fredelige konvoien på veg mot Gaza må få internasjonale konsekvenser, sier Fagforbundets AU-medlem Stein Guldbrandsen.

2010053111051020131216132459

per.flakstad@fagforbundet.no

Fagforbundet har støttet arbeidet med nødhjelpskonvoien økonomisk, og Stein Guldbrandsen skulle ha vært om bord på et av skipene. Men han ble forhindret på grunn av tariffarbeid på overtid i forbindelse med frisørenes oppgjør. Han er opprørt over handlemåten til israelske myndigheter og er dypt bekymret for menneskene om bord på skipene som ble bordet mandag morgen.

Boikott

Så mange som 19 mennesker skal være bekreftet drept, og minst 30 hardt skadde, ifølge internasjonale nyhetsmedier.

– Dette er mennesker med et ekte internasjoanlt fredsengasjement. De var klar over at nødhjelpskonvoien ville bli oppfattet som en provokasjon av israelske myndigheter som blokkerer innseilingen til Gaza. De hadde regnet med muligheten for å bli stanset, arrestert og deportert ut av området, sier han.

– Men det som nå skjer, er hinsides enhver fornuft, og det må få internasjonale konsekvenser, sier Guldbrandsen til Fagbladet.

Han mener det er på tide å blåse nytt liv i diskusjonen om en internasjonal økonomisk boikott av Israel, og at Norge må vurdere å hjemkalle sin ambassadør i landet i protest mot det som nå skjer. Han gjentar også vedtaket i Fagforbundets landsstyre om å trekke ut alle oljefondets investeringer i israelske selskaper.

– Nå er det virkelig på tide å legge nytt press på norske myndigheter for å gjennomføre dette, sier Guldbrandsen.

– Norge er leder av giverlandsgruppen for gjenoppbyggingen av Gaza, og bør være toneangivende i kritikken av dette angrepet på fredelige demonstranter, sier han.

Må åpne grensen

Stein Guldbrandsen mener nødhjelpskonvoien er en viktig del av strategien om å få åpnet kanalene inn til Gaza – både for å få mat, medisiner og annen nødhjelp inn, og for å få informasjon om situasjonen ut til det internasjonale samfunnet.

– Skal vi få til gjenoppbygging og noen som helst slags utvikling mot en fredelig løsning i dette området, så er vi helt avhengig av å åpne grensene inn til Gaza slik at det ikke bare er en okkupasjonsmakt som sitter på kontrollen av varer og tjenester og på all informasjon.

– Derfor er denne konvoien viktig, og det israelske myndigheter nå ha gjort, er forferdelig. Nå må det internasjonale samfunnet reagere, sier Stein Guldbrandsen.

Påstår terrorister var om bord

Israels ambassaderåd i Oslo, Aviad Ivri, sier til VG nett at israelske myndigheter frykter at konvoien har med seg våpen og at flere om bord støtter eller er involvert i terror.

Hva han legger i terrorbegrepet, sier han ingenting om.

Ifølge Ivri ble israelske marinesoldater i spesialstyrken angrepet med kjepper og kniver da de bordet skipene.

Dette blir avvist av aktivistene om bord. Organisasjonen «Free Gaza Movement» skriver på Twitter at soldatene begynte å skyte med en gang de kom om bord.

Ivri hevder også at det ikke er mangel på mat og medisiner i Gaza. Redd Barna har derimot uttalt at ca. 60 prosent av befolkningen har for lite mat.

Slenger kyss og skyter

Om bord i skipene på konvoien er det ca. 700 aktivister og rundt 10.000 tonn nødhjelp, blant annet medisinsk utstyr, bygningsmateriell og flere ferdighus.

Tre nordmenn skal være om bord. En av dem er Randi Kjøs (51) fra Hamar-området. Hun er tillitsvalgt i Fellesorganisasjonen (FO), og har med blant annet sju tonn trykkpapir til skolebøker og skolesekker.

Daglig leder i FO Hedmark, Erling Segelstad, er bekymret for sin tillitsvalgtkollega, og sier dette til VG nett: – Det er klart man gjør seg noen tanker når det israelske bidraget i Melodi Grand Prix smiler, vinker og kaster slengkyss til det norske folk, mens de samtidig skyter mot våre tillitsvalgte. Det er opprørende, sier Segelstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy