Tid for trynetillegg?
Tilfeldigheter og trynetillegg kan bli avgjørende i lokale lønnsforhandlinger. Og er du misfornøyd, kan du bare glemme streikevåpenet. Derfor takket arbeidstakerne nei til likelønnsmilliarden som KS ville fordele lokalt.
sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Å legge store deler av lønnsoppgjøret til lokale forhandlinger byr på en rekke problemer sett fra arbeidstakernes side, påpeker leder i LO Kommune Klemet Rønning-Aaby.
Arbeidsgivernes ønske om å legge hoveddelen av tariffoppgjøret til lokale forhandlinger er en tungtveiende grunn til at 9500 fagforbundsmedlemmer nå er i streik. Fra i morgen er det varslet streikeuttak for ytterligere 15.000.
Ingen streikerett
Streikeretten er fagbevegelsens sterkeste våpen i et tariffoppgjør - men dette gjelder kun den sentrale delen av oppgjøret.
Når arbeidsgiverrepresentanten KS i årets oppgjør ville legge en stor del av oppgjøret, inklusive likelønnspotten, til lokale forhandlinger, var dette en uakseptabel løsning for arbeidstakerne, påpeker Klemet Rønning-Aaby:
- Uten streikerett blir vår innflytelse på likelønnsløftet for liten.
Ingen likeverdighet
Prinsippet om likeverdighet mellom partene er grunnleggende i et tariffoppgjør. Men hvis streikevåpenet tas bort, forskyves også styrkeforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.
- Våre tillitsvalgte føler ikke at de er likeverdige med arbeidsgiverne i en slik situasjon, sier Rønning-Aaby.
Uklare kriterier
Et annet problem med lokale forhandlinger er å finne objektive kriterier for fordeling av tilleggene.
- Hva skal forskjellene i tillegg begrunnes med? spør Klemet Rønning-Aaby, og nevner eldreomsorgen som eksempel:
- Skal det være den enkeltes arbeidsinnsats eller karakterer som avgjør om man får lokale lønnstillegg? Det er vanskelig å finne klare kriterier for resultatoppnåelse.
- Derfor kan det lett oppstå uforklarlige forskjeller mellom enkeltpersoner som kan virke mer demotiverende enn motiverende.
Dårlig løsning
LO Kommune-lederen understreker at han absolutt ikke er prinsipielt mot lokale forhandlinger:
- Vi har hatt lokale forhandlinger i bøtter og spann. Disse kan være nyttige for å rette opp eventuelle skjeve utslag av sentrale oppgjør.
- I likelønnsspørsmålet skal vi imidlertid løse et samfunnsproblem som omfatter tusenvis av lavlønnede. Da er ikke lokale forhandlinger løsningen.
Hvem blir sett?
I lokale forhandlinger er det også fare for at de som sitter nærmest makta blir favorisert.
- Erfaringsmessig er det altfor mange tilfeldigheter som avgjør lokale forhandlinger.
- Det er ikke tvil om at det er lettere å se fem personer på rådhuset enn 500 hjelpepleiere spredt rundt i kommunen, sier Rønning-Aaby og legger til:
- Klart vi er redde for trynetillegg i en slik situasjon.