JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smell til der det svir

- Jeg rammes av streiken fordi Josefines barnehage er stengt. Men jeg er selv i et lavtlønnsyrke, så dette har jeg full forståelse for, sier Ida Bohlin (27) - en av mange tusen småbarnsforeldre som er rammet av streiken.

2010060711060920131216132923

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Det er blanke formiddagen og det er midt i uka, men i Kulåsparken i Sapsborg kryr det av foreldre og barn. I likhet med mange andre streikerammede småbarnsforeldre har Ida tatt med datteren hit.

Josefines (5) barnehage er stengt på tredje dagen fordi personalet er tatt ut i streik. Men Ida nekter å klage over at lavtlønte kjemper for bedre lønn.

Barnestreik

Femåringen har utvilsomt fått med seg hva det handler om:

- Stå på krana, roper hun og løfter armen med knyttet neve.

- Vet du hva streik er, Josefine?

- Det er at barnehagen er stengt. Og at det ikke skal være urettferdig. For eksempel hvis mormor og jeg raker like mye i hagen, så er det urettferdig hvis jeg får mer penger enn henne, sier Josefine. Streikekunnskapene skyldes at hun tilbrakte gårdagen foran Sarpsborg rådhus - sammen med mormor som er i streik.

Hverdagskabal

At familie kan stille opp når det kniper hjelper selvsagt på, men er ingen varig løsning for de fleste foreldre. Heller ikke for Ida og Josefine.

- Jeg har flaks fordi at vi hadde planlagt ferie neste uke uansett. Men om streiken fortsatt pågår når vi kommer hjem blir det problemer.

- Det blir i så fall en kabal for å få dagene til å gå opp. Må jeg være hjemme taper jeg penger, og når du tjener lite fra før, så er det klart det blir et problem.

Streik må merkes

- Skal streiken ha noen betydning, må du smelle til der det svir, sier Ida som vil støtte streiken selv om hun som "uskyldig" tredjepart vil merke det på pungen.

- Dette har jeg stor forståelse for. Jeg kjenner mange som ikke klarer seg med vanlig lønn, men må ha ekstrajobb på alle fridager og helligdager for å få hjula til å gå rundt. Det er for smått og for usikkert med så dårlig lønn som mange har nå.

- Men skal du bare ta ut folk i streik der det ikke merkes, blir det ikke noe krafttak. Så smell til der det svir. Barnehage er en god ide.

Det er nok flere som sliter litt nå - det er bare å se seg rundt her i parken, sier Ida Bohlin.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy