sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Det er blanke formiddagen og det er midt i uka, men i Kulåsparken i Sapsborg kryr det av foreldre og barn. I likhet med mange andre streikerammede småbarnsforeldre har Ida tatt med datteren hit.
Josefines (5) barnehage er stengt på tredje dagen fordi personalet er tatt ut i streik. Men Ida nekter å klage over at lavtlønte kjemper for bedre lønn.
Barnestreik
Femåringen har utvilsomt fått med seg hva det handler om:
- Stå på krana, roper hun og løfter armen med knyttet neve.
- Vet du hva streik er, Josefine?
- Det er at barnehagen er stengt. Og at det ikke skal være urettferdig. For eksempel hvis mormor og jeg raker like mye i hagen, så er det urettferdig hvis jeg får mer penger enn henne, sier Josefine. Streikekunnskapene skyldes at hun tilbrakte gårdagen foran Sarpsborg rådhus - sammen med mormor som er i streik.
Hverdagskabal
At familie kan stille opp når det kniper hjelper selvsagt på, men er ingen varig løsning for de fleste foreldre. Heller ikke for Ida og Josefine.
- Jeg har flaks fordi at vi hadde planlagt ferie neste uke uansett. Men om streiken fortsatt pågår når vi kommer hjem blir det problemer.
- Det blir i så fall en kabal for å få dagene til å gå opp. Må jeg være hjemme taper jeg penger, og når du tjener lite fra før, så er det klart det blir et problem.
Streik må merkes
- Skal streiken ha noen betydning, må du smelle til der det svir, sier Ida som vil støtte streiken selv om hun som "uskyldig" tredjepart vil merke det på pungen.
- Dette har jeg stor forståelse for. Jeg kjenner mange som ikke klarer seg med vanlig lønn, men må ha ekstrajobb på alle fridager og helligdager for å få hjula til å gå rundt. Det er for smått og for usikkert med så dårlig lønn som mange har nå.
- Men skal du bare ta ut folk i streik der det ikke merkes, blir det ikke noe krafttak. Så smell til der det svir. Barnehage er en god ide.
Det er nok flere som sliter litt nå - det er bare å se seg rundt her i parken, sier Ida Bohlin.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen