Smell til der det svir

- Jeg rammes av streiken fordi Josefines barnehage er stengt. Men jeg er selv i et lavtlønnsyrke, så dette har jeg full forståelse for, sier Ida Bohlin (27) - en av mange tusen småbarnsforeldre som er rammet av streiken.

2010060711060920131216132923

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Det er blanke formiddagen og det er midt i uka, men i Kulåsparken i Sapsborg kryr det av foreldre og barn. I likhet med mange andre streikerammede småbarnsforeldre har Ida tatt med datteren hit.

Josefines (5) barnehage er stengt på tredje dagen fordi personalet er tatt ut i streik. Men Ida nekter å klage over at lavtlønte kjemper for bedre lønn.

Barnestreik

Femåringen har utvilsomt fått med seg hva det handler om:

- Stå på krana, roper hun og løfter armen med knyttet neve.

- Vet du hva streik er, Josefine?

- Det er at barnehagen er stengt. Og at det ikke skal være urettferdig. For eksempel hvis mormor og jeg raker like mye i hagen, så er det urettferdig hvis jeg får mer penger enn henne, sier Josefine. Streikekunnskapene skyldes at hun tilbrakte gårdagen foran Sarpsborg rådhus - sammen med mormor som er i streik.

Hverdagskabal

At familie kan stille opp når det kniper hjelper selvsagt på, men er ingen varig løsning for de fleste foreldre. Heller ikke for Ida og Josefine.

- Jeg har flaks fordi at vi hadde planlagt ferie neste uke uansett. Men om streiken fortsatt pågår når vi kommer hjem blir det problemer.

- Det blir i så fall en kabal for å få dagene til å gå opp. Må jeg være hjemme taper jeg penger, og når du tjener lite fra før, så er det klart det blir et problem.

Streik må merkes

- Skal streiken ha noen betydning, må du smelle til der det svir, sier Ida som vil støtte streiken selv om hun som "uskyldig" tredjepart vil merke det på pungen.

- Dette har jeg stor forståelse for. Jeg kjenner mange som ikke klarer seg med vanlig lønn, men må ha ekstrajobb på alle fridager og helligdager for å få hjula til å gå rundt. Det er for smått og for usikkert med så dårlig lønn som mange har nå.

- Men skal du bare ta ut folk i streik der det ikke merkes, blir det ikke noe krafttak. Så smell til der det svir. Barnehage er en god ide.

Det er nok flere som sliter litt nå - det er bare å se seg rundt her i parken, sier Ida Bohlin.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy