JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Vi gir oss ikke

Fagforbundets toppolitiker Gerd Eva Volden møtte engasjerte og entusiastiske medlemmer da hun holdt streikeappell på Gjøvik mandag. - Slik har det vært alle steder jeg har vært, sa hun.

2010060715331920131216132948

per.flakstad@fagforbundet.no

Fagforbundet Gjøvik har nå rundt 400 av sine 2000 medlemmer i streik, forteller lederen i lokalforeningen og streikeleder Jan Erik Lillesolberg til Fagbladet. Streikeviljen er det ikke noe å si på, selv om enkelte medlemmer nok skulle ha ønsket at KS hadde lagt et bedre tilbud på bordet slik at konflikten kunne ha vært unngått.

- Våren er en veldig spennende tid for oss som jobber i kulturskolen, sier Solveig Ingvaldsen Aas som underviser i folkemusikk. Men som hun legger til: - Det som er nødvendig, det er nødvendig. Jeg mener det er på tide å vise at vi kommuneansatte mener alvor med lønnskravene våre.

Viktig å markere oss

Ved Kråkejordet barnehage har barna tilsyn fra de pedagogiske lederne fra klokka ni til halv tre. Øvrige ansatte er i streik, og plasstillitsvalgt Ragnhild Dyrnes mener det hadde vært en kraftigere markering hvis barnehagen hadde blitt stengt.

- Men nå er også renholderne tatt ut, så nå blir den stengt i løpet av kort tid. Jeg synes det er viktig å vise oss fram og markere oss, så vi har diskutert med ansatte i en annen barnehage om vi kan gjøre noe sammen som er godt synlig for folk flest.

Sammen med barnehagekollegene Tone Sørum, Britt Randi Marigård, Berit Foss Bekkelund, Toril Goplen og Tone Jensen deltok hun i demonstrasjonstoget fra Arbeidersamfunnet på Gjøvik og ned til rådhuset der Gerd Eva Volden holdt en appell.

Tilbudt mindre enn statsansatte

Med taktfaste rop marsjerte de gjennom Gjøviks gater: - Vi vil ha likelønn nå!

Men ryktene går i hovedstaden om at KS forbereder et nytt tilbud og at det foregår hektisk møtevirksomhet for å få slutt på streiken i kommunesektoren, holdt Gerd Eva Volden en appell der hun sa at Fagforbundet er innstilt på å streike i lang tid hvis det blir nødvendig.

- Vi har både de engasjerte medlemmene og de økonomiske musklene til å streike til vi får gjennomslag for kravene våre.

- Vi kommer ikke til å gi oss, sa hun til applaus fra de rundt 350 frammøtte.

- KS viste ingen forståelse for våre krav. De påstår at vi fikk det samme tilbudet som i staten, men det stemmer ikke. Regnet i kroner og øre, utgjorde tilbudet deres ca en tredel. Hvis vi bruker et NAV-kontor som eksempel, betyr det at en statsansatt ved kontoret ville ha fått ca 5000 mer enn den kommuneansatte - for å sitte på samme sted og gjøre samme jobb.

- KS bør huske på at vi forsørger oss på kroner og øre, ikke på prosenter, sa Volden.

Sentrale tillegg

Hun kan heller ikke forstå hvordan KS har tenkt å løse likelønnsproblematikken gjennom lokale tillegg.

- Det er riktig at vi har hatt lokale forhandlinger siden 1991, men all erfaring rundt lokale forhandlinger viser at de ikke har bidratt til å løse kompliserte problemstiller som for eksempel likelønn. Det er det bare sentrale tiltak og tillegg som kan gjøre. Og KS visste utmerket godt lenge før tariffoppgjøret at vi ikke kom til å godta lokale tillegg i den størrelsen som de la opp til, fortsatte hun.

Volden minnet også om at ved sentrale forhandlinger har de ansatte streik som et ris bak speilet til åsette makt bak kravene sine.

- I de lokale forhandlingene har ikke de ansatte dette verktøyet, og da er de fullstendig i arbeidsgivers hånd, selv om de får et tilbud de ikke vil godta, sa Volden, før hun gjentok Fagforbundets hovedkrav om et likt kronetillegg til alle, en minstelønn for topp ansiennitet i full stilling på 320.000 og en kraftig økning i ulempetilleggene, noe som i seg selv vil være et merkbart likelønnstiltak i mange kvinneyrker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy