JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

UNE anker igjen: – Den verste julepresang hun kunne fått

USIKKER JUL I MØTE: Maria Gazul, Yalda og Abdul Bahadori må stålsette seg til nok en runde i retten. UNE vil ha rettslig prøvd om de kan ha løyet om identitet i andre land enn Norge.

USIKKER JUL I MØTE: Maria Gazul, Yalda og Abdul Bahadori må stålsette seg til nok en runde i retten. UNE vil ha rettslig prøvd om de kan ha løyet om identitet i andre land enn Norge.

Marius Fiskum

Yalda (11) og familien seiret i Oslo tingrett for andre gang tidligere denne måneden. I dag kom meldingen: UNE anker igjen.

2013121612000020230821171436

ola.tommeras@fagforbundet.no

Etter å ha vunnet to ganger i Oslo tingrett, må famlien Bahadori/Gazul igjen stålsette seg for en ny runde i retten, nå for Borgarting lagmannsrett. Dette ble kjent i dag, da UNE har kommet fram til at de skal anke også denne dommen til lagmannsretten. UNE vil ha rettslig vurdert at familien skal ha oppgitt andre identiteter og asylhistorie i andre land enn Norge.

Håpet brast

Familien fikk endelig avslag på sin asylsøknad i januar i fjor, for nesten to år siden. I august i fjor seiret de over UNE for første gang i Oslo tingrett. UNE anket saken til lagmannsretten, men trakk anken i mai måned – like før saken skulle opp. Istedenfor å ta dommen til etterretning, så gjorde UNE et nytt vedtak. Familien måtte dermed tilbake til tingretten. Saken gikk i forrige måned i Oslo tingrett. I desember falt dommen i familiens, og nok an gang ble det dømt i familiens favør.

I støttegruppa var det godt håp om at UNE nå ville gjøre et nytt vedtak. Det håpet brast i dag.

– Ny jul i usikkerhet

– Dette er den verste julepresang noen kunne fått og noen kunne gitt. Familien må nå gå enda en jul i møte med usikkerhet, sier talsperson for støttegruppa, Ronja Trolie.

Yalda (11) har bodd nesten hele livet i Tromsø. Hun ble født etter at mor og far hadde forlatt mors hjemland, Moldova.

UNE vil returnere far til Afghanistan, som han flyktet fra på 80-tallet, mens Yalda skal deporteres sammen med sin mor til Moldova. Utvisning vil medføre at den lille familien blir splittet. UNE mener at far kan søke om familiegjenforening med mor og datter i Moldova fra Afghanistan. Familien mener dette er så godt som umulig. Det ga tingretten familien medhold i.

– En parodi på rettssikkerhet

– Dette er blitt en parodi på rettssikkerhet. Familien har vunnet to ganger. Det er hårreisende og ubegripelig at ikke UNE vil ta dommene til etterretning og gjøre et nytt og positvit vedtak, sier Trolie.

Stridspunktet som UNE vil ha belyst på nytt i retten, er hvorvidt Maria Gazul og Abdul Bahadori kan ha løyet om sin identitet i asylsøknadene. Det er avvist at de skal ha løyet i Norge, men de har også levert asylsøknader tidligere i andre land. Her mener UNE at de kan ha løyet om sine identiteter.

UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes forklarer til avisa Nordlys i dag at familien har søkt om asyl i både Østerrike og Sverige i tillegg til Norge. Ifølge UNE skal mor og far ha oppgitt andre identiteter og asylhistorier i disse landene.

– Europeiske utlendingsmyndigheter samarbeider om å unngå den type «asylshopping», og dette utgjør tungtveiende innvandringsregulerende hensyn, sier hun til Nordlys.

UNE legger også vekt på at familien ikke har lagt til rette for å bli uttransportert etter endelig avslag. Støttegruppa viser til at en frivillig uttransport nettopp ville medført splittelse av familien, en splittelse som også retten mener er urimelig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy