JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil skrinlegge hele anbudskonkurransen

Mandag skrinlegger trolig politikerne i Nittedal konkurranseutsetting av veivedlikeholdet. Det ble rett og slett for dyrt.

2010081110050920131216134946

ola.tommeras@fagforbundet.no

Høyre og Frp i Nittedal fikk tidligere i år gjennomslag for å sende kommunens veivedlikehold ut på anbud. 400.000 kroner ble brukt til å utarbeide anbudskravene, men da prisen fra beste tilbyder kom, steilet politikerne. Den var på 90 millioner kroner, mens tilbudet fra kommunens egen tekniske avdeling var på 47 millioner kroner.

Dobbel pris

Oslo vei var eneste av tilbyderne som tilfredstilte alle krav og ønsker skissert i anbudet, men prisen deres på 90 millioner kroner lå langt over hva kommunens budsjett kan tåle.

Politikerne ga dermed anbudet til deres egen tekniske avdeling, som tilbød å gjøre jobben til under halve prisen. Da klaget den private anbudsaktøren Oslo Vei AS. De påpekte at kvalitetskravene i anbudet ikke er tilfredstilt i kommunens tilbud.

Rådmannen gir Oslo Vei AS rett i sin innstilling til vedtak. Men ber samtidig politikerne om å avlyse hele konkurranseutsettingen - og la nettopp deres egen tekniske avdeling forestå veivedlikeholdet i framtiden.

Uaktuelt tilbud

– Det er helt uaktuelt. Nittedal har ikke økonomi til tilbudet fra Oslo Vei, uansett hvor god kvalitet de kan levere, innser varaordfører Tone Therese Johannesen (Frp).

Frp-varaordføreren tar i dag selvkritikk på enkelte områder i forhold til konkurranseutsettingen:

– Vi var ikke våkne nok. Vi utreda ikke godt nok. Vi bestilte en høyere kvalitet enn hva det finnes økonomi til, sier hun.

Johannesen mener likevel at forsøket på konkurranseutsetting har vært nyttig. – Vi ønsket å vite om det fantes noe bedre enn at kommunen står for vedlikeholdet, sier hun, og påpeker at den kommunale enheten nå også får en full gjennomgang.

– Trist sløsing

Opposisjonspolitikere har påpekt at Høyre og Frp nå har brukt 400.000 kroner på å fastslå det de allerede visste; at kommunen kunne gjøre jobben best og billigst.

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Nittedal, Janne Olsen, er enig.

– Det er trist at det sløses så mye penger på å fastslå det vi allerede visste, kommenterer hun.

– Kvalitetsmessig er sikkert Oslo veis tilbud til 90 millioner kroner bedre enn den kommunale etatens tilbud til 47 millioner kroner. Men tilbudet fra kommunalteknisk tilfredstiller kommunens behov, påpeker Olsen.

Hun opplyser at tilbudet inkluderer investeringer og vedlikehold av maskiner og utstyr.

– Det har i lang tid vært manglende vilje til å investere i kommunens eget tekniske utstyr, en bevisst styring mot konkurranseutsetting og avvikling av egen virksomhet, kommenterer hun.

– Føler oss lurt

– Vi føler oss direkte lurt, sier administrerende direktør i Oslo Vei AS, Arnt Rønning.

Han mener Nittedal kommune nå bør lyse ut en helt ny anbudsrunde med lavere kvalitetskrav, når de måtte innse at det opprinnelige anbudet var for ambisiøst.

– Det hadde vært det eneste redelige. Vi tilpasser gjerne vårt tilbud i forhold til justerte kvalitetskrav, forsikrer han.

– Det er regler for anbudskonkurranser. De er ikke fulgt i dette tilfellet. Derfor klaget vi på vedtaket, sier Arnt Rønning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy