JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Radikal klimapolitikk i transportbransjen

Fagforbundets Asbjørn Wahl fikk støtte til en radikal uttalelse der den internasjonale transportføderasjonen setter klimapolitikk på dagsorden.

2010081211104320131216135054

tips@fagforbundet.no

Til tross for motstand fra enkelte delegater, fikk Wahl bred støtte for sine tolv punkter som skal sikre en sosialt rettferdig klimapolitikk.

Det er dette som ligger til grunn for uttalelsen «Responding til Climate Change», som nå er vedtatt som den internasjonale transportføderasjonen ITFs nye klimapolitikk, skriver Fagforbundet på sin nettside.

– ITF har vedtatt en modig og ambisiøs klimaendringspolitikk, sa Asbjørn Wahl til kongressen.

Mindre utslipp, større likhet

ITFs svar på klimaendringene slår tydelig fast at verden står ved en skillevei, og at fagbevegelsen må handle nå for at utviklingen skal gå i riktig retning. Utslippsreduksjoner er ikke de eneste forandringene verdens befolkning må få til for å redde kloden. ITF understreker at også selve maktbalansen må endres.

– ITF ser den nødvendige overgangen til lavutslippsøkonomi og et bærekraftig transportsystem som en anledning til å skape et bedre samfunn, heter det i uttalelsen. ITF ønsker et samfunn med likhet mellom land og folk, utrydding av fattigdom, økt demokrati, bedre arbeidsforhold og mindre stress og press.

For å få til en rettferdig overgang til en klimavennlig økonomi, kan ikke markeds- og kapitalkreftene beholde kontrollen over økonomien. Den skal ligge hos demokratiske beslutningstakere og arbeidsfolk. Bare slik blir nye, grønne arbeidsplassene skapt - arbeidsplasser som skal kjennetegnes av høy kvalitet og arbeidsstandard, lav miljøpåvirkning og høy organisasjonsgrad.

Uttalelsen understreker også at ITF aldri kommer til å godta at overgangen til et lavutslippssamfunn skal skje gjennom økt arbeidsløshet eller at lønn og arbeidsforhold i transportbransjen undergraves.

Støtte til kampen for tariffavtale

Under ITF-kongressen har også Fagforbundet og fire andre norske fagorganisasjoner gått sammen om å gi en økonomisk støtte til de UPS-ansatte i Tyrkia som kjemper for å få en tariffavtale, skriver Fri Fagbevegelse.

UPS er et amerikanskeid selskap med terminaler i over 120 land. De norske organisasjonen har oppfordret det amerikanske fagforbundet Teamsters, som har en avtale med selskapet i USA, til å legge press på den sentrale ledelsen i USA slik at det ordner seg også for deres tyrkiske kolleger.

De fem norske organisasjonene Fagforbundet, Norsk Transportarbeiderforund, Handel og kontor, Parat og Yrkestrafikkforbundet har bestemt seg for å gi en støtte på 45.000 kroner i måneden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy