vegard.velle@fagforbundet.no
I et innlegg i VG torsdag denne uken sier helseministeren at Aker er kjent for gode og sterke fagmiljøer, som fortsatt i stor grad skal være på Aker etter 2010.
- Jeg vil takke helseministeren for det kloke grep hun og regjeringen nå tar. Det gjenstår fortsatt viktige avklaringer, men med helseministerens svar føler vi oss nå sikre på at kampen for Aker vil bli vunnet, sier Reiulf Steen.
Steen ønsker at politikerne skal ta makta tilbake over sykehusene.
- Dette er noe fundamentalt annet enn den totale nedbyggingen som Helse Sør-Øst nå er i gang med på Aker. Strøm-Erichsen viser med dette at det er hun som bestemmer over sykehusene, og ikke helsebyråkratene, sier han.
Nye signaler
- Det er ikke tvil om at det vi nå ser er en ny og lenge etterlengtet klarhet fra helseministeren, sier Are Saastad som er leder i Fagforbundet Aker.
Han understreker at dette er i grevens tid.
- Denne galskapen må stoppes nå. Ahus, dit de fleste av Akers pasienter etter planen skal flyttes, mangler 600 ansatte til å gjøre jobben. Fra før vet vi at det vil koste minst 10 milliarder kroner å gjennomføre flyttingen av Akers veletablerte og i stor grad moderniserte funksjoner.
Stoler ikke på Helse Sør-Øst
Signalet helseforetaksdirektørene får av helseministeren kan ikke misforstås.
- Jeg har bedt Helse Sør-Øst RHF sørge for avklaring så fort som mulig i dialog med de ansatte. Det er viktig at fagmiljøene ikke forringes som følge av usikkerhet om fremtiden, skriver Strøm-Erichsen i VG.
Fagforbundets leder ved sykehuset er ikke helt overbevist om at slaget er vunnet.
- Dette er flott, men vi har lært oss å ikke stole på Helse Sør-Øst. Liknende signaler fra ministeren er blitt ignorert der i gården før. Det slår nok flere enn oss at helseforetakene har utviklet seg til en stat i staten. Vi tror derfor ikke Helse Sør-Øst uten videre vil lystre ministeren, men igjen vil forsøke å redde sine egne vedtak som de knytter slik prestisje til, sier Are Saastad.
Trygghet nå
- Vårt krav er at alt som i dag finnes på Aker umiddelbart må trygges, og at ikke flere funksjoner eller ansatte flyttes. Bare slik kan fagmiljøene forhindres fra å forvitre. Det har skjedd nok skade i denne prosessen allerede, sier Are Saastad.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik