per.flakstad@fagforbundet.no
Mandag denne uka gjennomførte Arbeidstilsynet og politiet en razzia mot avfallsfirmaet, og det anklages for grov og ulovlig utnytting av østeuropeiske ansatte.
Grunn til bekymring
Manifest skriver at de allerede tidlig i år mottok urovekkende meldinger om alvorlig sosial dumping i regi av RenoNorden, og mener mye av dette bekreftes gjennom de arbeiderne som sto fram i Dagbladets oppslag om saken i går, tirsdag.
– Spørsmålet om hvorvidt det er drevet utenfor lovens grenser blir forhåpentlig besvart gjennom etterforskningen av selskapet. Men for kommuner som har valgt å spare penger ved å gi kontrakter til RenoNorden, er det god grunn til bekymring over hva slags selskap de finansierer, heter det videre fra Manifest.
RenoNordens kunder er også bekymret: – Vi er helt avhengig av et godt omdømme og tillit blant innbyggerne. Søppeldømmingen gjøres jo i vårt navn, sier markedssjef Ola Spakmo i Indre Østfold Renovasjon til Dagbladet. Han understreker også at avfallsfirmaet må betraktes som uskyldig inntil det motsatte er bevist.
Hvis Arbeidstilsynets gransking viser at det er begått lovbrudd, kan det imidlertid få konsekvenser for kundeforholdet.
Avviser beskyldningene
Styreleder og deleier i RenoNorden, Svein Morten Sørensen, avviser beskyldningene.
– Jeg kjenner ikke selskapet igjen i dette. Vi har tvert imot tatt mål av oss om å være en mønsterbedrift i ansettelsen av utenlandske arbeidere, sier han til Dagbladet.
– Hvis du kontakter våre lokale tillitsvalgte, vil du få en helt annen historie enn fra noen av våre tidligere ansatte, fortsetter han.
Samtidig har Norsk Transportarbeiderforbund fått mange rapporter om at ting ikke er som de burde være i selskapet, ifølge forbundssekretær Jann Arthur Næss.
I en pressemelding sier selskapet at det ikke kan leve med beskyldningene som er framsatt, og at ledelsen derfor ønsker Arbeidstilsynet velkommen. Ledelsen i selskapet skriver at de vil samarbeide tett med Arbeidstilsynet og skaffe fram all den dokumentasjon som de blir bedt om.
- Dersom Arbeidstilsynet mot formodning skulle avdekke at det har foregått noe klanderverdig i vårt selskap, vil vi ta tak i og utbedre dette, heter det i pressemeldingen.
Anbud fører til sosial dumping
– Dette er anbudskapitalismens sanne ansikt. Konkurranseutsetting gjeninnfører uhemmet priskonkurranse på ufaglært arbeid. for arbeidsfolks rettigheter skrus klokka tilbake, selv om høyresiden i norsk politikk kaller det framskritt, skriver Manifest.
Analysesenteret skriver videre at denne saken ikke er enestående. Også innen renhold er det avdekket skitne arbeidsforhold og sosial dumping.
– I et av verdens rikeste land er vi så oppsatt på å spare noen kroner på kommunens budsjett at vi setter hele den norske arbeidslivmodellen i fare. Er det dette velgerne vil?, heter det fra Manifest.
- At kapitalister oppfører seg som kapitalister bør ikke komme som en overraskelse på noen. Det er systemet med konkurranseutsetting og anbud på offentlig tjenester som er problemet. Vinnerne i denne priskonkurransen er dem som klarer å presse utgiftene så langt ned som det er mulig, og dermed går de til angrep på rettigheter som lønn, arbeidsforhold og pensjonsordninger for de ansatte, sier Stein Guldbrandsen
- Derfor fører anbudssystemet til disse tilfellene av sosial dumping. Og det er de som bruker sin politiske innflytelse til å kjøre denne konkurransepolitikken som sitter med det politiske ansvaret, fortsetter han.
Offentlig sektor
Ifølge Manifest er det påfallende mange av avsløringene som nå rammer anbudsfirmaer som har det offentlige som oppdragsgiver.
– Med våre dagers konkurranseutsetting og kroniske innsparingspress, fungerer offentlig sektor snarere som drivkraft for sosial dumping enn det motsatte. Derfor må regjeringspartiene ta mer grunnleggende grep, skriver Manifest, som mener Arbeiderpartiet nå har fått en gyllen mulighet til å vise velgerne en tydelig forskjell på høyre og venstre i norsk politikk foran valget neste år.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad