JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Anbudenes sanne ansikt

– Dette viser anbudskapitalismens sanne ansikt, skriver analysebyrået Manifest om politiets razzia hos avfallsfirmaet RenoNorden. - Ansvaret ligger hos de som gjennomfører politikken med nedbygging av offentlig sektor og konkurranse på tjenestene, sier Fagforbundets AU-medlem, Stein Guldbrandsen.

2010082512080720131216135535

per.flakstad@fagforbundet.no

Mandag denne uka gjennomførte Arbeidstilsynet og politiet en razzia mot avfallsfirmaet, og det anklages for grov og ulovlig utnytting av østeuropeiske ansatte.

Grunn til bekymring

Manifest skriver at de allerede tidlig i år mottok urovekkende meldinger om alvorlig sosial dumping i regi av RenoNorden, og mener mye av dette bekreftes gjennom de arbeiderne som sto fram i Dagbladets oppslag om saken i går, tirsdag.

– Spørsmålet om hvorvidt det er drevet utenfor lovens grenser blir forhåpentlig besvart gjennom etterforskningen av selskapet. Men for kommuner som har valgt å spare penger ved å gi kontrakter til RenoNorden, er det god grunn til bekymring over hva slags selskap de finansierer, heter det videre fra Manifest.

RenoNordens kunder er også bekymret: – Vi er helt avhengig av et godt omdømme og tillit blant innbyggerne. Søppeldømmingen gjøres jo i vårt navn, sier markedssjef Ola Spakmo i Indre Østfold Renovasjon til Dagbladet. Han understreker også at avfallsfirmaet må betraktes som uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Hvis Arbeidstilsynets gransking viser at det er begått lovbrudd, kan det imidlertid få konsekvenser for kundeforholdet.

Avviser beskyldningene

Styreleder og deleier i RenoNorden, Svein Morten Sørensen, avviser beskyldningene.

– Jeg kjenner ikke selskapet igjen i dette. Vi har tvert imot tatt mål av oss om å være en mønsterbedrift i ansettelsen av utenlandske arbeidere, sier han til Dagbladet.

– Hvis du kontakter våre lokale tillitsvalgte, vil du få en helt annen historie enn fra noen av våre tidligere ansatte, fortsetter han.

Samtidig har Norsk Transportarbeiderforbund fått mange rapporter om at ting ikke er som de burde være i selskapet, ifølge forbundssekretær Jann Arthur Næss.

I en pressemelding sier selskapet at det ikke kan leve med beskyldningene som er framsatt, og at ledelsen derfor ønsker Arbeidstilsynet velkommen. Ledelsen i selskapet skriver at de vil samarbeide tett med Arbeidstilsynet og skaffe fram all den dokumentasjon som de blir bedt om.

- Dersom Arbeidstilsynet mot formodning skulle avdekke at det har foregått noe klanderverdig i vårt selskap, vil vi ta tak i og utbedre dette, heter det i pressemeldingen.

Anbud fører til sosial dumping

– Dette er anbudskapitalismens sanne ansikt. Konkurranseutsetting gjeninnfører uhemmet priskonkurranse på ufaglært arbeid. for arbeidsfolks rettigheter skrus klokka tilbake, selv om høyresiden i norsk politikk kaller det framskritt, skriver Manifest.

Analysesenteret skriver videre at denne saken ikke er enestående. Også innen renhold er det avdekket skitne arbeidsforhold og sosial dumping.

– I et av verdens rikeste land er vi så oppsatt på å spare noen kroner på kommunens budsjett at vi setter hele den norske arbeidslivmodellen i fare. Er det dette velgerne vil?, heter det fra Manifest.

- At kapitalister oppfører seg som kapitalister bør ikke komme som en overraskelse på noen. Det er systemet med konkurranseutsetting og anbud på offentlig tjenester som er problemet. Vinnerne i denne priskonkurransen er dem som klarer å presse utgiftene så langt ned som det er mulig, og dermed går de til angrep på rettigheter som lønn, arbeidsforhold og pensjonsordninger for de ansatte, sier Stein Guldbrandsen

- Derfor fører anbudssystemet til disse tilfellene av sosial dumping. Og det er de som bruker sin politiske innflytelse til å kjøre denne konkurransepolitikken som sitter med det politiske ansvaret, fortsetter han.

Offentlig sektor

Ifølge Manifest er det påfallende mange av avsløringene som nå rammer anbudsfirmaer som har det offentlige som oppdragsgiver.

– Med våre dagers konkurranseutsetting og kroniske innsparingspress, fungerer offentlig sektor snarere som drivkraft for sosial dumping enn det motsatte. Derfor må regjeringspartiene ta mer grunnleggende grep, skriver Manifest, som mener Arbeiderpartiet nå har fått en gyllen mulighet til å vise velgerne en tydelig forskjell på høyre og venstre i norsk politikk foran valget neste år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy