per.flakstad@fagforbundet.no
Kommunen har god erfaring med å følge opp sykmeldte medarbeidere og få dem raskt tilbake i arbeid igjen, ifølge nestleder i Fagforbundet Fredrikstad, Aud Thorvaldsen. Nå ønsker kommunen å gå et steg videre og tilrettelegge forholdene best mulig slik at folk ikke blir sykmeldte.
Positiv
– Vi er positive til at kommuneledelsen ser på nye måter å holde fraværet nede på, sier Thorvaldsen. Hun understreker imidlertid at det er viktig å se på helheten i dette, slik at ingen opplever at noen får tilrettelagte oppgaver, mens andre opplever at de må slite på samme måte som før.
– Vi må ha en åpenhet og trygghet rundt dette som bidrar til et godt arbeidsmiljø. Meningen er at folk skal komme på jobb fordi de trives med arbeidsoppgavene og med kollegene sine. Da har vi oppnådd noe positivt, sier hun til Fagbladet.
Lønnsomt
– Vi har en tradisjon for å se på dem som er borte, og så ser vi ikke dem som gjør en kjempejobb hele tiden. Vi har lært at det er viktig å se på arbeidshverdagen til de som er på jobb, og ikke bare å fokusere på dem som er sykmeldt, sier spesialrådgiver i arbeidsmiljøutvikling, Tove Kolstad Solberg, til NRK Østfold.
Kommunen skal fortsatt følge opp sykmeldte på samme måte som før, men skal nå også følge opp de som er på jobb for å unngå at de blir sykmeldt.
– Det er vanskelig å sette opp et konkret regnestykke på hva vinningen er, men det er helt klart lønnsomt at flere er på jobb, sier Kolstad Solberg.
Trygt
– Jeg tror enda flere vil velge å gå på jobb, selv om de ikke føler seg helt på topp en dag, hvis arbeidsdagen kan tilrettelegges slik at de kan bidra med så mye de klarer.
– Jeg håper også vi skal klare å komme dit at det oppleves trygt å fortelle at arbeidskapasiteten av og til ikke er hundre prosent, og at kollegene stiller opp for hverandre i et trygt og godt fellesskap. Da har vi kommet veldig langt, sier Aud Thorvaldsen.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye