Tidlig innsats mot skolefrafall
Hver tredje elev som begynner i videregående fullfører aldri skolegangen. Innsatsen for å redusere frafall i videregående bør settes inn allerede i barnehagen, påpeker forskere.
sidsel.hjelme@fagforbundet.no
- En av kommunenes viktigste oppgaver er å sørge for at barn og unge kommer seg gjennom utdanningsløpet, sier KS-direktør Sigrun Vågeng. Med prosjektet «Tidlig innsats» ønsker KS å spre kunnskap og inspirasjon for å redusere frafallet.
Hver tredje elev som begynner i videregående skole denne høsten vil forsvinne ut fra skolen uten å fullføre utdanningsløpet. Dette bekymrer ikke bare ungdom, foreldre og lærere, men også kommunenes arbeidsgiverorganisasjon, KS.
Dette er bakgrunnen for at KS har gitt Norsk institutt for oppvekst og aldring, NOVA, og Rambøll Management Consulting i oppdrag å utarbeide en kunnskapsoversikt og en presentasjon av tiltak som kan redusere frafallet i skolen.
Enkle løsninger finnes ikke
- Det trengs helhetlige og langvarige tilnærminger i alle faser av utdanningsløpet for å redusere frafallet, sa Stian R. Olsen i Rambøll da KS' inspirasjonshefte ble presentert i dag.
Overgangen mellom barnehage og skole, og mellom ungdomsskole og videregående skole er kritiske faser det bør rettes spesiell oppmerksomhet mot.
Årsaker
Når en ungdom slutter på skolen, er dette sluttpunktet i en prosess som kan ha begynt mange år tidligere, påpeker Nova-forsker Sabine Wollscheid.
- Skoleprestasjoner i slutten av grunnskolen er den viktigste direkte årsaken til frafall i videregående. Men årsakene er sammensatte og kan ligge i ulike faser, gjerne tidligere i oppveksten og i overganger mellom ulike skoletrinn, sier forskeren.
Hennes gjennomgang av forskning på området viser at tiltak må settes inn allerede i førskole- og barneskolealder dersom frafallet i videregående skole skal kunne begrenses.
Disse tiltakene bør blant annet omfatte styrking av språk og leseferdigheter som er grunnlag for senere læring.
Konsekvenser
For den enklete ungdom er konsekvensene store ved å falle ut av utdanningsløpet. Skoleslutterne er overrepresentert på alle de dårlige statistikkene, og har høyere sannsynlighet for å bli arbeidsledige, uføre og sosialt ekskludert.
Sett fra et samfunnsøkonomisk ståsted er konsekvensene like alvorlige: Økte utgifter til trygdeytelser, og mangel på faglært arbeidskraft.
- Når opp mot 50 prosent av elevene på helsefag slutter før de er ferdig utdannet er det alvorlig. Vi har stort behov for helsefagarbeidere framover, og må snu hver sten for å få flere til å fullføre, sier Sigrun Vågeng.
Tiltak
KS-heftet «Tidlig innsats» er ment som en inspirasjon til alle landets kommuner som skal ta tak i frafallsproblemene.
I tillegg til kunnskapsgrunnlaget presenteres også gode eksempler på hvordan det jobbes med tidlig innsats i et utvalg norske kommuner.