JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk sparken etter GPS-overvåking

Tirsdag denne uka fikk Jørn-Roar Rollstad e-post fra sin arbeidsgiver Avfallsservice AS med beskjed om at var oppsagt etter 19 år i selskapet. Fagforbundet er rystet og innstilt å kjøre oppsigelsen helt opp til Høyesterett om nødvendig.

2010082714173320131216135703

tips@fagforbundet.no

Saken begynte å rulle i mai, da fem sjåfører ble truet med oppsigelse fordi de ifølge selskapets ledelse hadde tatt for lange pauser, og dermed førte opp overtid som de ikke hadde krav på. Avfallsservice AS begrunnet dette med opplysninger fra GPS-systemet i avfallsbilene.

Rystet

– Vi er rystet, og mener oppsigelsen er usaklig. Dette er en sak vi vil ta helt til topps om nødvendig, det vil si opp til Høyesterett, sier rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter i Tromsø, Tor Inge Hoaas, til Nordlys.

De ansatte ved Avfallsservice som er blitt truet med oppsigelse, har hele tiden bestridt påstandene fra ledelsen. De mener det ikke er tatt hensyn til hvor lang tid det tar å flytte seg fra søppeldunk til søppeldunk, og at alt er tolket som pause.

I tillegg skal det ha vært store problemer med GPS-ene. Etter hva Nordlys erfarer, skal mange av GPS-ene nå være fjernet fra bilene.

Ikke overvåket

Advokaten til Avfallsservice AS, Anne Marie Due, mener det ikke er riktig at Jørn-Roar Rollstad ble utsatt for ulovlig overvåking, slik at han kollegene hevder.

– GPS ble innført for å skaffe seg et navigasjons,- administrasjons- og kundebehandlingssystem. Det registreres ingen opplysninger om enkeltansatte i forhold til hvem som har kjørt hvor eller i hvilken hastighet. Det som registreres er primært tømming av avfallsdunker, og det er noe renovatørene legger inn selv, sier hun til NRK.

Seks av ti

Torsdag presenterte forskningsstiftelsen Fafo rapporten «Kontroll og overvåking i arbeidslivet» som er laget på oppdrag fra LO.

Ifølge rapporten blir seks av ti arbeidstakere overvåket på jobb, og over halvparten av arbeidsplassen mangler retningslinjer som regulerer overvåkingen.

– Grensen er snart nådd for hva som kan aksepteres av kontroll og overvåking i arbeidslivet, sa LO-sekretær Trine Lise Sundnes da rapporten ble presentert. – Nå krever vi en offentlig utredning, og hensikten må være å styrke personvernet, la hun til.

Sundnes mener mer overvåking i kombinasjon med et uklart regelverk kan få konsekvenser for det tillitsforholdet som både arbeidstakere og arbeidsgivere er avhengig av i et velfungerende arbeidsliv.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy