tips@fagforbundet.no
Saken begynte å rulle i mai, da fem sjåfører ble truet med oppsigelse fordi de ifølge selskapets ledelse hadde tatt for lange pauser, og dermed førte opp overtid som de ikke hadde krav på. Avfallsservice AS begrunnet dette med opplysninger fra GPS-systemet i avfallsbilene.
Rystet
– Vi er rystet, og mener oppsigelsen er usaklig. Dette er en sak vi vil ta helt til topps om nødvendig, det vil si opp til Høyesterett, sier rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter i Tromsø, Tor Inge Hoaas, til Nordlys.
De ansatte ved Avfallsservice som er blitt truet med oppsigelse, har hele tiden bestridt påstandene fra ledelsen. De mener det ikke er tatt hensyn til hvor lang tid det tar å flytte seg fra søppeldunk til søppeldunk, og at alt er tolket som pause.
I tillegg skal det ha vært store problemer med GPS-ene. Etter hva Nordlys erfarer, skal mange av GPS-ene nå være fjernet fra bilene.
Ikke overvåket
Advokaten til Avfallsservice AS, Anne Marie Due, mener det ikke er riktig at Jørn-Roar Rollstad ble utsatt for ulovlig overvåking, slik at han kollegene hevder.
– GPS ble innført for å skaffe seg et navigasjons,- administrasjons- og kundebehandlingssystem. Det registreres ingen opplysninger om enkeltansatte i forhold til hvem som har kjørt hvor eller i hvilken hastighet. Det som registreres er primært tømming av avfallsdunker, og det er noe renovatørene legger inn selv, sier hun til NRK.
Seks av ti
Torsdag presenterte forskningsstiftelsen Fafo rapporten «Kontroll og overvåking i arbeidslivet» som er laget på oppdrag fra LO.
Ifølge rapporten blir seks av ti arbeidstakere overvåket på jobb, og over halvparten av arbeidsplassen mangler retningslinjer som regulerer overvåkingen.
– Grensen er snart nådd for hva som kan aksepteres av kontroll og overvåking i arbeidslivet, sa LO-sekretær Trine Lise Sundnes da rapporten ble presentert. – Nå krever vi en offentlig utredning, og hensikten må være å styrke personvernet, la hun til.
Sundnes mener mer overvåking i kombinasjon med et uklart regelverk kan få konsekvenser for det tillitsforholdet som både arbeidstakere og arbeidsgivere er avhengig av i et velfungerende arbeidsliv.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik