sidsel.hjelme@fagforbundet.no
I forbindelse med Fagforbundsukene inviterte Sykehjemstetatens fagforening tirsdag kveld til møte med byens politikere om konkurranseutsetting. Det sittende byråd med Frp og Høyre glimret med sitt fravær. Representantene fra Ap, SV, Rødt og Venstre fikk et lynkurs i hvordan ansatte, mange av dem også pårørende, opplever konkurranseutsettingen.
Det var intet lyst bilde som ble risset opp i løpet av kvelden. For som Erling Folkvord fra Rødt innledet med å si:
- Konkurranseutsetting påfører kommunene nye utgifter. Og når lønnsutgiftene utgjør 80 prosent av driftsutgiftene på et sykehjem, sier det seg selv at det er her det må kuttes når man skal spare inn for at eierne skal ta ut profitt.
35.000 mindre i lønn
De frammøtte fagforbundsmedlemmene kunne pepre politikerne med historier fra sykehjemsvirkeligheten.
- Vi har medlemmer som jobber i private syekhjem som får 35.000 mindre i året enn om de var lønnet av kommunen, fortalte Svein Mathisen, styremedlem i Sykehjemsetatens Fagforening. Her jobber nå to av de seks ansatte på fulltid med saker knyttet til de åtte konkurranseutsatte sykehjemmene i byen. Det i seg selv sier mye om forholdene de konkurranseutsatte ansatte nå jobber under, påpekte Mathiesen.
- Det er arrogant av de som er ansvarlige for konkurranseutsettingen å si at det ikke har konsekvenser for de ansatte, påpekte en annen av de frammøtte.
- Når du får 35.000 mindre i lønn og kanskje jobber der i ti år, så er det klart det har konsekvenser. Dette er mye penger for en hjelpepleier.
Ikke smørbrød til alle
Blant de frammøtte politikerne var det bare Venstres Toril Berge som sto fast på at konkurranseutsetting kan være en god ting fordi de gir både ansatte og brukere valgmuligheter. Dette synspunktet ble kontant imøtegått:
- Er det noen som har invitert 20 gjester på 15 smørbrød? spurte Oslo Aps heteste ordførerkandidat, Rune Gerhardsen - og utledet selv hvordan et slikt selskap ville arte seg:
- De første som kommer kan velge både roastbiff, laks og roquefort - mens fatet er tomt for de som kommer til slutt. Slik er også situasjonen for mange eldre i Oslo. Når bare noen få kan velge er det feil fokus.
- Den menneskelige dimensjon passer ikke inn i et anbudsdokument, og derfor bør disse områdene aldr isettes ut på anbud. Markedet er ikke det som skal styre når vi skal trøste eldre og gi trygghet til små barn.
Ny kunnskap til politikerne
Leder i Sykehjemsetatens Fagforening, Liv Andreassen var fornøyd med interessen og engasjementet på møtet:
- Vi er overimponert over frammøtet. I fjor var vi 20 på et tilsvarende møte, nå er vi tre ganger så mange. Det viser at mange vil ha slutt på konkurranseutsettingen. For å få det til, må vi ha et skifte i Oslo ved valget neste år.
Rødts Erling Folkvord understreket at møtet ga ham som politiker viktig informasjon:
- Jeg går fra dette møtet med ny kunnskap. Jeg visste ikke at Oslo kommune har avtale med driftere som betaler pleieasistenter 104 kroner timen.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Herman Bjørnson Hagen
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen