JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha slutt på sykehjem på anbud

Fasiten etter konkurranseutsetting av Oslos sykehjem er klar: Det er de ansatte som betaler prisen med lavere lønn, dårligere pensjon og færre tillegg. Det er tid for et regimeskifte i hovedstaden, mener de sykehjemsansatte og inviterte kommunepolitikere til debatt.

2010090115390920131216135856

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

I forbindelse med Fagforbundsukene inviterte Sykehjemstetatens fagforening tirsdag kveld til møte med byens politikere om konkurranseutsetting. Det sittende byråd med Frp og Høyre glimret med sitt fravær. Representantene fra Ap, SV, Rødt og Venstre fikk et lynkurs i hvordan ansatte, mange av dem også pårørende, opplever konkurranseutsettingen.

Det var intet lyst bilde som ble risset opp i løpet av kvelden. For som Erling Folkvord fra Rødt innledet med å si:

- Konkurranseutsetting påfører kommunene nye utgifter. Og når lønnsutgiftene utgjør 80 prosent av driftsutgiftene på et sykehjem, sier det seg selv at det er her det må kuttes når man skal spare inn for at eierne skal ta ut profitt.

35.000 mindre i lønn

De frammøtte fagforbundsmedlemmene kunne pepre politikerne med historier fra sykehjemsvirkeligheten.

- Vi har medlemmer som jobber i private syekhjem som får 35.000 mindre i året enn om de var lønnet av kommunen, fortalte Svein Mathisen, styremedlem i Sykehjemsetatens Fagforening. Her jobber nå to av de seks ansatte på fulltid med saker knyttet til de åtte konkurranseutsatte sykehjemmene i byen. Det i seg selv sier mye om forholdene de konkurranseutsatte ansatte nå jobber under, påpekte Mathiesen.

- Det er arrogant av de som er ansvarlige for konkurranseutsettingen å si at det ikke har konsekvenser for de ansatte, påpekte en annen av de frammøtte.

- Når du får 35.000 mindre i lønn og kanskje jobber der i ti år, så er det klart det har konsekvenser. Dette er mye penger for en hjelpepleier.

Ikke smørbrød til alle

Blant de frammøtte politikerne var det bare Venstres Toril Berge som sto fast på at konkurranseutsetting kan være en god ting fordi de gir både ansatte og brukere valgmuligheter. Dette synspunktet ble kontant imøtegått:

- Er det noen som har invitert 20 gjester på 15 smørbrød? spurte Oslo Aps heteste ordførerkandidat, Rune Gerhardsen - og utledet selv hvordan et slikt selskap ville arte seg:

- De første som kommer kan velge både roastbiff, laks og roquefort - mens fatet er tomt for de som kommer til slutt. Slik er også situasjonen for mange eldre i Oslo. Når bare noen få kan velge er det feil fokus.

- Den menneskelige dimensjon passer ikke inn i et anbudsdokument, og derfor bør disse områdene aldr isettes ut på anbud. Markedet er ikke det som skal styre når vi skal trøste eldre og gi trygghet til små barn.

Ny kunnskap til politikerne

Leder i Sykehjemsetatens Fagforening, Liv Andreassen var fornøyd med interessen og engasjementet på møtet:

- Vi er overimponert over frammøtet. I fjor var vi 20 på et tilsvarende møte, nå er vi tre ganger så mange. Det viser at mange vil ha slutt på konkurranseutsettingen. For å få det til, må vi ha et skifte i Oslo ved valget neste år.

Rødts Erling Folkvord understreket at møtet ga ham som politiker viktig informasjon:

- Jeg går fra dette møtet med ny kunnskap. Jeg visste ikke at Oslo kommune har avtale med driftere som betaler pleieasistenter 104 kroner timen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy