tips@fagforbundet.no
Ifølge daglig leder Hallstein Saunes er årsaken til nedleggelsen av UDI har varslet at de kommer til å si opp driftsavtalen ved Lier ventemottak. Dermed har ikke selskapet anledning til å sitte med lønnskostnadene i påvente av hva som eventuelt skjer med mottaket på Lierskogen.
– Det vil ikke bli etablert noe nytt mottak på Lierskogen i overskuelig framtid, sier Saunes til Drammens Tidende. Han legger til at han synes dette er trist for de ansatte som han synes har gjort en god jobb.
Føler seg dårlig behandlet
De ansatte føler seg derimot dårlig behandlet. De ragerer på at det planlegges å etablere et nytt mottak på en annen adresse.
Verneombud Monica Aune Eriksson tror Link AS, som driver ventemottaket i Lier, bruker oppsigelsene for å kvitte seg med brysomme ansatte som krever etterbetaling av overtid.
– Hvorfor velger de å si opp hele personalgruppen når man åpenbart er så nær en ny avtale, sier hun til Drammens Tidende.
Hun får støtte av tillitsvalgt Abdulaziz Farah som tror denne saken handler om Links konflikter med personalet.
Onsdag hadde han et møte med Fagforbundet, der mange av de ansatte er organisert. Oppsigelsene skal nå vurderes av forbundet.
Daglig leder Hallstein Saunes avviser at konflikter er årsaken til oppsigelsene.
– Vi har tatt de grepene vi må ta etter at UDI varslet at de vil si opp driftsavtalen. De ansatte ved ventemottaket vil også få fortrinnsrett til stillinger ved et eventuelt nytt mottak.
Uro lenge
Det har lenge vært uro ved ventemottaket. I juli brant tre beboerbrakker ned til grunnen, og Arbeidstilsynet har hatt tilsyn der i flere måneder etter bekymringsmeldinger om de psykososiale arbeidsmiljøet.
I juli fikk ledelsen i Link pålegg om å rette avvik, etter at det ble funnet tilfeller der ansatte jobbet utover grensene for arbeidstid. Ifølge Arbeidstilsynet var ble disse bruddene på arbeidstidsbestemmelsene karakterisert som grove.
Flere ansatte er også i konflikt med ledelsen ved ventemottaket fordi de mener selskapet skylder dem etterbetaling for svært mye overtid. For noens vedkommende skal dette dreie seg om flere tusen timer.
En ansatt har fått en avtale med selskapet om en overtidsbetaling på 166.292 kroner etter at partene møttes i forliksrådet.
– Vi snakker om nærmest utenkelige overtidsmengder, ser den ansattes advokat Thorbjørn Schade, til Drammens Tidende.
Til sammen sju ansatte fremmer nå krav om etterbetaling av overtid. Beløpet dreier seg om mange hundre tusen kroner.
– Vi er i dialog med Fagforbundet og kommer til å betale ut det våre ansatte har krav på i forhold til gjeldende regler, sier Saunes til Drammens Tidende.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen