JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for jordløse

Guatemala trenger en jordreform, sier fredsprisvinner Rigoberta Menchu og roser Fagforbundets innsats for jordløse Maya-indianere.

2010090812425120131216140207

Rettighetsaktivisten Rigoberta Menchu har nylig gjestet Tinn kommune etter invitasjon fra ordfører Turid Opedal.

På en pressekonferanse i forbindelse med besøket får Fagforbundet i Telemark anerkjennelse for sitt solidaritetsprosjekt Senter for lokal utvikling i Monte Cristo. Til dette har fagforeningene i fem år samlet inn midler til forsamlingshus, barnehage og et kvinnesenter. Det er også støttet av Norad-midler.

Skjev jordfordeling

– Guatemalas største problem er skjev jordfordeling. Jorda kontrolleres av en håndfull familier. Vi trenger modeller for utvikling av jordbruk og lokalsamfunn. Derfor er det viktig å promotere gode prosjekterer som i Monte Christo, sier fredsprisvinneren fra 1992.

Rigoberta Menchu røper at hun nå stiller seg i spissen for et nytt parti som vil ha slutt på undertrykking av Maya-befolkningen.

Plass for mangfold

– Vi ønsker et ikke-rasistisk samfunn, med respekt for mangfold, et godt menneskelig liv for alle og en økonomisk utvikling i balanse med naturen, sier hun til Fagbladet.

Besøket har sammenheng med feiring av10 års jubileum for vennskapssamarbeid mellom Tinn kommune og Retalhuelu i Guatemala.

Direkte aksjon

Landområdet der Fagforbundet har sitt prosjekt ble gitt til jordløse indianere med hjelp fra handlekraftige telemarkinger. På delegasjonsreise møtte fagforbundsmedlemmer Maya-indianere langs landeveien og fikk høres deres historie. Fagforeningsfolkene skaffet dem transport til landbrukskontoret som Maya-indianerne okkupere inntil de fikk tildelt den nedlagte landeiendommmen Monte Cristo.

- Det er fint å se barn som smiler igjen, kvinner med egne verksted og menn bli i stand til å forsørge familiene sine, sier Adrian Jacinto, lokal koordinator i Monte Cristo som Fagbladet møtte på et seminar om solidaritet nord-sør i forbindelse med feiring av vennskapssamarbeidet. Seminaret ble ledet av Miguel Utreras, som er koordinator for fagforbundet Telemark sitt utviklingsprosjekt.

- Man skaper en endring når man bryr seg. Solidaritet er konkret handling. Jeg opplever at tillitsvalgte har fått et utvidet perspektiv og ser at det er viktig å kjempe for velferden her uten at det blir en overflod som forverrer fattigdommen andre steder. Fagbevegelsen har en visjon og kan være med å skape en verden som er bedre for alle, sier Miguel Utreras til Fagbladet.

Fagforeningsleder skutt

Guatemala er et land der en rekke Maya-indianere og fagforeningsaktivister er drept de siste årene. Fagforeningsmannen Jose Israel Estacuy som hadde tilknytning til Monte Cristo ble skutt gjennom hodet da han satt på en lokal kafé og forberedte et fagforeningskurs.

- Som et tegn på vårt vennskap har fagforeningene i Telemark opprettet et minnefond som i fem år skal hjelpe sønnene hans til de har fått sin utdannelse og kan klare seg selv, forteller Fagforbundsleder Vidar Stang i Telemark.

Sjølstendig

Han opplyser at utviklingsprosjektet i Monte Cristo står foran en avslutning i 2010.

- Vårt mål å skape nye prosjekter som etter hvert kan stå på egne bein og ikke skape avhengighet, sier fylkesleder Vidar Stang til Fagbladet.

Når prosjektet i Monte Cristo avsluttes, er ønsket å starte liknende prosjekt som kan bli utgangspunkt for en politisk endring med maya-indianerne som aktive deltakere i Guatemalas framtid.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy