Rettighetsaktivisten Rigoberta Menchu har nylig gjestet Tinn kommune etter invitasjon fra ordfører Turid Opedal.
På en pressekonferanse i forbindelse med besøket får Fagforbundet i Telemark anerkjennelse for sitt solidaritetsprosjekt Senter for lokal utvikling i Monte Cristo. Til dette har fagforeningene i fem år samlet inn midler til forsamlingshus, barnehage og et kvinnesenter. Det er også støttet av Norad-midler.
Skjev jordfordeling
– Guatemalas største problem er skjev jordfordeling. Jorda kontrolleres av en håndfull familier. Vi trenger modeller for utvikling av jordbruk og lokalsamfunn. Derfor er det viktig å promotere gode prosjekterer som i Monte Christo, sier fredsprisvinneren fra 1992.
Rigoberta Menchu røper at hun nå stiller seg i spissen for et nytt parti som vil ha slutt på undertrykking av Maya-befolkningen.
Plass for mangfold
– Vi ønsker et ikke-rasistisk samfunn, med respekt for mangfold, et godt menneskelig liv for alle og en økonomisk utvikling i balanse med naturen, sier hun til Fagbladet.
Besøket har sammenheng med feiring av10 års jubileum for vennskapssamarbeid mellom Tinn kommune og Retalhuelu i Guatemala.
Direkte aksjon
Landområdet der Fagforbundet har sitt prosjekt ble gitt til jordløse indianere med hjelp fra handlekraftige telemarkinger. På delegasjonsreise møtte fagforbundsmedlemmer Maya-indianere langs landeveien og fikk høres deres historie. Fagforeningsfolkene skaffet dem transport til landbrukskontoret som Maya-indianerne okkupere inntil de fikk tildelt den nedlagte landeiendommmen Monte Cristo.
- Det er fint å se barn som smiler igjen, kvinner med egne verksted og menn bli i stand til å forsørge familiene sine, sier Adrian Jacinto, lokal koordinator i Monte Cristo som Fagbladet møtte på et seminar om solidaritet nord-sør i forbindelse med feiring av vennskapssamarbeidet. Seminaret ble ledet av Miguel Utreras, som er koordinator for fagforbundet Telemark sitt utviklingsprosjekt.
- Man skaper en endring når man bryr seg. Solidaritet er konkret handling. Jeg opplever at tillitsvalgte har fått et utvidet perspektiv og ser at det er viktig å kjempe for velferden her uten at det blir en overflod som forverrer fattigdommen andre steder. Fagbevegelsen har en visjon og kan være med å skape en verden som er bedre for alle, sier Miguel Utreras til Fagbladet.
Fagforeningsleder skutt
Guatemala er et land der en rekke Maya-indianere og fagforeningsaktivister er drept de siste årene. Fagforeningsmannen Jose Israel Estacuy som hadde tilknytning til Monte Cristo ble skutt gjennom hodet da han satt på en lokal kafé og forberedte et fagforeningskurs.
- Som et tegn på vårt vennskap har fagforeningene i Telemark opprettet et minnefond som i fem år skal hjelpe sønnene hans til de har fått sin utdannelse og kan klare seg selv, forteller Fagforbundsleder Vidar Stang i Telemark.
Sjølstendig
Han opplyser at utviklingsprosjektet i Monte Cristo står foran en avslutning i 2010.
- Vårt mål å skape nye prosjekter som etter hvert kan stå på egne bein og ikke skape avhengighet, sier fylkesleder Vidar Stang til Fagbladet.
Når prosjektet i Monte Cristo avsluttes, er ønsket å starte liknende prosjekt som kan bli utgangspunkt for en politisk endring med maya-indianerne som aktive deltakere i Guatemalas framtid.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik