JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tapte kampen om privat sykehjemsdrift

Fagforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene kjempet hardt til siste stund, men klarte ikke å forhindre at bystyret i Fredrikstad i går kveld vedtok å konkurranseutsette driften av to sykehjem.

2010091010264420131216140300

per.flakstad@fagforbundet.no

Dermed blir driften av det nye sykehjemmet i byen lagt ut på anbud. Det samme gjelder ett av sykehjemmene som er i drift i dag, men det er foreløpig ikke avklart hvilket.

Vedtaket ble gjort med stemmene til Frp, Høyre, Venstre og representanten fra den lokale lista Folkets stemme. I tillegg stemte KrF sammen med de andre borgerlige partiene, etter at de ikke fikk gjennomslag for sitt eget forslag om bare å legge driften av det nye sykehjemmet på anbud og beholde dagens driftsform på alle dagens sykehjem.

Massiv støtte

Helt fram til bystyremøtet i går kveld, jobbet de ansattes fagforeninger og de tillitsvalgte med å snu representantene fra KrF og Venstre, men uten å lykkes.

– Jeg tror saken ble avgjort på partienes gruppemøter, der det kan virke som om venstre stemmer med det borgerlige flertallet. Dermed tror jeg denne saken er tapt, sa fungerende LO-leder i Fredrikstad og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Tore Leif Gundersen, rett før møtet startet.

Mens bystyrerepresentantene var på vei inn, holdt Fagforbundet og Norsk Sykepleieforbund appeller utenfor bystyresalen, og blant andre Fellesforbundet, FO, Delta, NNN og Handel og Kontor stilte opp utenfor lokalet med faner og plakater.

– Vi er veldig glad for denne massive støtten fra de andre arbeidstakerorganisasjonene. Den viser at det borgerlige flertallet her i byen er på kollisjonskurs med sine ansatte, som de faktisk har et arbeidsgiveransvar for, sa Fagforbundets hovedtillitsvalgt, Aud Thorvaldsen.

Mistillit til ansatte

– Vi opplever dette forslaget som en mistillit til kommunens ansatte på sykehjemmene. De er for dyr, for lite effektive, og andre kan komme inn og gjøre jobben bedre. Er det slik en arbeidsgiver bør behandle sine ansatte, spurte Thorvaldsen i sin appell.

Hun viste også til andre Østfold-kommuner som hadde kommet lenger i konkurranseplanene enn Fredrikstad: – I Moss gikk det ikke så bra, og sykehjemmet der er nå tilbake i kommunal drift. På Hvaler brukte de masse tid og penger på å finne ut at det ikke ville lønne seg å konkurranseutsette, sa hun.

– Fredrikstad kommune går med store underskudd. Hvorfor skal vi bruke masse av innbyggernes penger på å legge om en drift som i dag fungerer godt, og som ifølge rådmannen vil koste omtrent en million kroner, spurte hun.

– Vedtaket om konkurranseutsetting blir ikke gjort for å spare penger, heller ikke for å skaffe flere sykehjemsplasser. Det er ren ideologi fra den politiske høyresiden, sa Rita Standal fra sykepleieforbundet i sin appell.

Økonomien bestemmer

– I denne saken ser vi den prinsipielle og store forskjellen på høyresiden og venstresiden i norsk politikk, sa Tore Leif Gundersen til Fagbladet. – Dette kan være starten på en utvikling der vi kan oppleve forskjell på tjenestene som eldre mennesker har behov for, og at det er økonomien som avgjør hvilke tjenester du har mulighet til å få.

Samtidig tok han avstand fra alle antydninger om at et vedtak om konkurranseutsetting kan føre til aksjoner.

– Vi er glad i vårt demokratiske system. Selv om vi er uenige i flertallets beslutning i denne saken, må vi respektere vedtaket, og håpe på et annet flertall som kan snu privatiseringsutviklingen i kommunen etter valget neste høst. Vi skal selvsagt oppføre oss ordentlig, sa han.

Symbolpolitikk

Selve debatten i bystyret fulgte kjente linjer i spørsmålet om å konkurranseutsette offentlige tjenester. Frps og Høyres representanter argumenterte for at det er et mål i seg selv å skape konkurranse fordi det ligger i konkurransens natur å drive fram både billigere og bedre tjenester.

Arbeiderpartiets og SVs representanter var dundrende uenige, og mente rådmannens utredning av saken klart viste at det ikke var penger å spare på å konkurranseutsette driften av sykehjemmene. Tvert imot vil dette påføre kommunen ekstra utgifter, som kan bli tunge å håndtere i en ellers meget vanskelig økonomisk situasjon.

Klarest av alle var Aps Terje Moland Pedersen som hadde det siste innlegget i debatten:

– Vi styrer mot et underskudd i år på mellom 80 og 100 millioner kroner. I denne situasjonen vil det borgerlige flertallet påføre kommunen nye utgifter til å utrede konkurranse om sykehjemsdrift. Og det til tross for at rådmannen på oppdrag fra politikerne har sammenliknet Fredrikstad med andre kommuner og kommet til at det ikke er en krone å tjene på privat drift.

– Likevel skal driften ut på anbud, til tross for at det ikke gir bedre økonomi, til tross for at våre ansatte er svært negative, og til tross for at tjenestene til de eldre ikke blir bedre - kanskje dårligere.

– Dette er ren symbolpolitikk, sa han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy