per.flakstad@fagforbundet.no
Hun har registrert et stadig økende press for å slippe til private selskaper til å drive alt fra sykehjem til vedlikehold av vann- og avløpsnett.
Tappes for kunnskap
Etter Kristiansens mening kan denne formen for anbud og konkurranseutsetting tappe kommunene for verdifull kunnskap, og hun frykter en utvikling der enten kvaliteten på tjenestene eller de ansattes lønns- og arbeidsvilkår skvises for at de private eierne skal kunne ta ut mest mulig profitt.
Samtidig understreket LO-nestlederen at fagbevegelsen ikke er imot all form for privat initiativ når det gjelder de offentlige velferdstilbudene.
Hun trakk fram blant andre Kirkens bymisjon og Blåkors som et idealistisk og viktig supplement til de offentlige tjeneste.
– Dette er gode initiativ som vi i fagbevegelsen støtter opp om, sa hun.
Idealistene vil tape
Samtidig frykter hun at også de små og idealistiske organisasjonene som driver velferdsarbeid kan bli skviset av store kommersielle selskaper hvis kommunale tjenester skulle bli konkurranseutsatt.
– De vil tape i kampen med store såkalte velferdsprodusenter. Slike kommersielle aktører er ikke bare en trussel mot den offentlige velferden, men i enda større grad mot de mindre idealistiske organisasjonene som gjør en strålende jobb slik velferden hovedsaklig er organisert i dag, sa Kristiansen.
Derfor mener hun det er viktig at en samlet fagbevegelse sier et prinsippielt nei til å slippe de store - og ofte multinasjonale - selskapene inn i det offentlige norske velferdsarbeidet.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat