JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sosiale forskjeller rammer også de rike

Både helseproblemer, kriminalitet og sosial uro er langt mer utbredt i land med store sosiale forskjeller. Derfor rammer ikke en forskjellspolitikk bare de fattige som blir fattigere, men også de rike, sa professor Richard Wilkinson som holdt hovedinnlegget på årets velferdskonferanse i Oslo.

2010091313124620131216140426

per.flakstad@fagforbundet.no

Wilkinson har forsket på sosiale og økonomiske ulikeheter i over 30 år, og i fjor ga han ut boka «Det spirit level - why equality is better for everyone» sammen med kollega Kate Pickett. Siden har han han vært en ettertraktet foredragsholder over hele verden. Til velferdskonferansen i Oslo kom han fra en foredragsturne i Australia.

Siden bokutgivelsen har Wilkinson blitt jevnlig angrepet fra meningsmotstandere fra politikkens høyreside, og han har i tillegg til foredragene brukt mye på å svare på angrepene og tilbakevise dem.

Også i Norge har høyresidens tankesmie Civita lagt ut lenker til Wilkinsons meningsmotstandere, men de har «glemt» å legge ut lenker til svarene hans.

Etter at denne artikkelen ble publisert, har redaksjonen fått følgende epost fra Civita: "Det stemmer at linker ikke var lagt ut frem t.o.m søndag, men da vårt notat var ferdigstillt, fulgte det med linker. Så det er ikke ”glemt”."

Underbygger med fakta

Professoren brukte mye av sitt foredrag på velferdskonferansen til å underbygge sine påstander med statistiske fakta.

Han har sammenliknet forskjellige land over hele verden og mener sine funn er krystallklare: Der de økonomiske forskjellene er størt, er også helseproblemene størst. Han har sett på ulike problemer, fra fedme til dødelighet og mentale sykdommer, og mener bildet av de økonomiske forskjellene som den viktigste årsaken står like klart gjennom hele spekteret.

For å undersøke om kulturforskjeller i ulike land kunne være en feilkilde i dette bildet, gjorde han også tilsvarende undersøkelser i 15 amerikanske stater. Også der viser resultatene at de statene som har størst økonomiske forskjeller, også kommer dårligst ut når det gjelder helseproblemer. Det samme gjelder andre samfunnsproblemer som kriminalitet adferdsvansker i oppveksten.

Rammer alle

– Vi har undersøkt svært bredt, og de som vil forsøke å finne andre forklaringer på disse roblemene enn hva jeg har gjort, må i så fall finne noe som påvirker det meste i samfunnet og måten som ting henger sammen på, sa Wilkinson.

Etter hans mening fører økonomiske forskjeller til sosial uro som igjen bidrar til at alle samfunnsklasser føler seg mer utrygge. Han viste også statistikk som dokumenterer at selv de beste resultatene i land med store forskjeller er dårligere enn i land der forskjellene er mer utjevnet. Dette gjelder blant annet utdanningsnivå og folks mulighet til å gjøre såkalte klassereiser, det vil si forflytte seg fra en sosial og økonomisk klasse og over til en annen.

Positivt med organisering

Wilkinson hadde noen teorier på hvorfor de økonomiske forskjellene er mer utjevnet i enkelte amerikanske stater enn i andre. Han pekte på at New Hampshire utmerket seg med små forskjeller, og også bedre resultater når det gjelder folks helse.

– Jeg tror dette har med blant annet det ifølge den lokale lovgivningen ikke er mulig å skrive kontrakter som forbyr å organisere seg. Staten har også lovforbud mot å bruke streikebrytere. Dette har bidratt til en jevnere økonomisk utvikling for alle, og gjennom det får også folk flest bedre helse enn i mange andre stater, sa Richard Wilkinson.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy