per.flakstad@fagforbundet.no
Mette Nord var innleder på seminaret «Offentlig styring og kvalitet: Ta tjenestene tilbake».
– I offentlige undersøkelser svarer sju av ti nordmenn at de ønsker seg offentlige tjenester i offentlig regi. Etter min mening har den sittende rødgrønne regjeringen alt å vinne på å forplikte seg i forhold til dette fram mot kommunevalget neste år, sa hun.
– Vårt svar på konkurranse er samarbeid. På spørsmålet om privat profitt, svarer vi offentlig drift i egenregi, slik at skattebetalernes penger pløyes tilbake til dem selv i form av bedre tjenester. Og når det gjelder sosial dumping, krever vi en anstendig arbeidsgiverpolitikk, sa Mette Nord.
Kvalitetskommuner
Hun brukte mye av sin innledning til å redegjøre for kvalitetskommuneprogrammet som ble avsluttet for snart et år siden:
– Dette er ett av våre alternativer til markedsliberalistenes konkurranser og lønnsomhetsbaserte regnskapssystemer. Vi baserer oss på et humant menneskesyn de3r de ansatte får tillit og blir inkludert i måten tjenestene utvikles på. Så langt har dette gitt gode resultater, der både brukerne og de ansatte er godt fornøyd, sa hun.
Bjørn Pettersen og Kristen Dalby fra Kvalitetskommuneprogrammet kunne bekrefte dette, med blant annet tall som viste at sykefraværsutviklingen var bedre i kommuner som hadde vært med i programmet i forhold til kommuner som ikke hadde vært med.
De kunne også avsløre at det ikke er samsvar mellom hvor fornøyd brukerne av kommunale tjeneste er i forhold til hva innbyggerne i en kommune mener om kvaliteten i det offentlige tilbudet.
– Gjennomgående er brukerne godt fornøyd med tjenestene de har mottatt, mens innbyggerne er langt mindre fornøyd. Etter vår mening viser dette at kommunene må bli flinkere til å komme på offensiven og vise seg fram som dyktig til å løse velferdsoppgavene. Vi nordmenn er rike, og hvis vi ikke har tillit til at de offentlige tjenestene er gode, kan mange velge private løsninger, sa Pettersen og Dalby.
Lærerikt for politikere
Et gjennomgående trekk i mange kvalitetskommuner er at lokalpolitikere er blitt mer kjent med velferdstjenestene i sin egen kommune, siden de deltar i et forpliktende trepartssamarbeid sammen med ansatte i virksomheten og fra administrasjonen.
– Svært mange politikere har meldt tilbake at det har vært lærerikt og veldig nyttig å ha sett velferdstjenestene fra innsiden når de etterpå skal være med å vedta hvordan de skal drives, sa Pettersen og Dalby.
Nei til profitt
– Vi i fagbevegelsen må være motmakten til konkurransesamfunnet, sa Helene Bank som er spesialrådgiver i For Velferdsstaten.
Etter hennes mening bør privatskolelovens forbud mot å ta ut profitt overføres til alle velferdstjenester sammen med et generelt forbud mot oppsplitting og tilbakeleie av arbeidskraft mellom selskaper som driver velferdstjenester med tilskudd eller betaling fra det offentlige. Hun var også klar på at offentlige tilskudd til private barnehager må betales tilbake igjen hvis barnehagen blir solgt.
Tjenester i egenregi
– Konkurranse fører til at kommunens ansatte bruker mye tid på byråkrati og juss, i stedet for å utvikle velferdstjenestene. Derfor er det best å drive i egenregi, og ansvarliggjøre politikere, og ansatte - både administrativt og operativt. Det vil gi bedre tjenester og gjøre både brukerne og de ansatte mer fornøyd, sa Mette Nord.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik