Tror private vil skumme fløten av et fett helsemarked

Trond Isaksen

– Vi har felles mål, men veien dit er vi ikke enige i, sier Fagforbundets leder Mette Nord i en kommentar til helseministerens sykehustale.

2014010912000020140109090501

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt sin sykehustale denne uka, og blant sykeshusdirektører, politikere og journalister i det fullstappede auditoriet satt også Fagforbundets leder Mette Nord som selv satt som statssekretær på statsministerens kontor under den rødgrønne regjeringens siste periode

Pasienten i sentrum

– Pasienten skal settes i sentrum, ventetider skal ned og kvaliteten skal heves, sa Høie.

Slike mål er det heller ikke vanskelig for Fagforbundet å slutte seg til, sier Mette Nord. Hun påpeker at dette er saker som både Fagforbundet og de rødgrønne har hatt høyt på agendaen og jobbet for i mange år.

Problemet er virkemidlene den mørkeblå regjeringen med helseministeren i spissen vil bruke. Her er Fagforbundet dypt uenig i Høies planer.

Privatisering skal løse alt

Fritt behandlingsvalg er regjeringens mantra, og for å få det til, vil de kjøpe helsetjenester i det private markedet i mye større omfang enn det helseforetakene gjør i dag. Høie mener dette er helt nødvendig slik situasjonen er i dag, da mange allerede kjøper seg plass foran i helsekøene gjennom private helseforsikringer :

– Hvis flertallet av de som betaler størstedelen av skatteregningen for de offentlige helsetjenestene, i tillegg betaler helseforsikringer, vil vi få en diskusjon om betalingsvilligheten. Og da kommer spørsmålet om vi like godt bare kan ha et forsikringsbasert helsevesen i Norge.

– Det ønsker ikke jeg, sier helseministeren.

Han mener løsningen for å sikre et offentlig finansiert helsetilbud som folk har tillit til, er å kjøpe flere tjenester fra private aktører i markedet.

Kjappe løsninger

Å kjøpe flere tjenester av private er feil medisin for å kutte helsekøene og bedre kvalitetene, mener Fagforbundsleder Mette Nord.

– I stedet for å utvikle og utnytte kapasiteten i det offentlige helsevesen, åpner de nå for et privat helsemarked som kjapt vil overta sykdommer som er lette å diagnostisere og behandle. Dette er kjappe løsninger som ikke løser noen av de grunnleggende problemene.

– Når de private har hentet ut den enkle og kjappe delen, sitter det offentlige igjen med de kompliserte og ressurskrevende områdene, mener Mette Nord.

Vanskeligere rekruttering

Et økende privat helsevesen vil også forsterke andre problemer som helsevesenet sliter med i dag, framholder Mette Nord:

– Det er allerede stor mangel på helsepersonell. Med flere aktører vil dette bli enda vanskeligere.

– Jeg tror derfor at regjeringens gode ønsker kan strande på rekruttering.

Hun er også bekymret for hva som vil skje med kunnskapen om helse i er kommersielt marked.

– Problemet med at store deler av markedet overlates til private er også at kunnskapen i mange tilfeller vil havne hos tjenesteleverandøren. Denne kunnskapen kan lett bli en del av forretningshemmelighetene som igjen kan brukes for å ta enda større deler av markedet.

Må lytte til de ansatte

I sin tale snakket Høie også om at han ønsker en kulturendring i helsevesenet:

– Ledere må lytte til fagpersonene – til leger, sykepleiere, fysioterapeuter og andre som er nærmest pasientene. Det er de som har best kompetanse om hva pasienten trenger av behandling, oppfølging, pleie og omsorg.

Som fagforeningstopp er Mette Nord glad for at helseministeren vil lytte til de ansatte, men venter fortsatt på at ministeren skal invitere organisasjonene inn i en aktiv dialog.

– Når Høie sier at lederne skal lytte til de ansatte, forventer vi at dette skjer i tett og god dialog med de ansattes organisasjoner på alle nivåer, og ikke bare på basis av enkelthistorier.

– Samarbeid med dem som har skoen på er helt nødvendig, og det er de ansattes organisasjoner på alle nivå, fastslår Mette Nord.

Les helseminister Bent Høies tale her

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy