JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trekker oppsigelsene – ansatte fortsatt i uvisse

MISTER JOBBEN: De ansatte er fortsatt bekymret for framtida. Oppsigelsene er trukket tilbake, men kun fordi prosessen var feil.

MISTER JOBBEN: De ansatte er fortsatt bekymret for framtida. Oppsigelsene er trukket tilbake, men kun fordi prosessen var feil.

Claude Prigent

I romjula ble de 13 renholderne i AB Solutions i Austevoll kommune sagt opp da selskapet trakk seg fra anbudskontrakten med kommunen. Nå er oppsigelsene trukket tilbake, men de mister likevel jobben.

2014010912000020140109142241

simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no

Trude Haukås, rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter i Hordaland, sa i går til Fagbladet at forbundet mener AB Solutions har brutt informasjons- og drøftningsplikten både i henhold til hovedavtalens og arbeidsmiljølovens bestemmelser, blant annet §15-2 som handler om masseoppsigelser. Med det menes oppsigelser av minst ti arbeidstakere innenfor et tidsrom på 30 dager, uten at oppsigelsene er begrunnet i de enkelte arbeidstakeres forhold.

– Vi mener dette kommer inn under betegnelsen masseoppsigelse, sier Haukås.

Renholderne i Austevoll var kommunalt ansatte inntil for ett år siden. Da satt kommunen alt renhold ut på anbud og AB Solutions fikk oppdraget. Flere av de 13 har rengjort kommunens bygninger i en årrekke.

– De ansatte ble varslet om at de skulle bli sagt opp i romjulen. Varselet kom lille julaften og på julaften per sms og mail. Oppsigelsene ble overlevert den enkelte arbeidstaker i møte rett før nyttår. Det har ikke vært noen annen informasjon eller drøfting. De ansatte ble kalt inn til et allmøte 17. desember, men der fikk de kun beskjed om at selskapet kom til å trekke seg fra kontrakten. Tidspunkt for drøftinger vedrørende videre drift, ville bedriften komme tilbake til i løpet av første halvdel i januar 2014, sier Haukås.

Trukket oppsigelse etter feil

Fagbladet forsøkte å komme i kontakt med AB Solutions slik at de kunne svare på påstandene fra Haukås. Torsdag morgen fikk Fagbladet tak i administrerende direktør Frode Standahl. Han kan fortelle at oppsigelsene er trukket tilbake på grunn av ”feil i formalitetene”.

– Vi har nå trukket alle oppsigelsene. Torsdag forrige uke ble vi gjort oppmerksom på at det er feil i formalitetene knyttet til oppsigelse og vi har i samråd med hovedtillitsvalgt trukket tilbake oppsigelsene, skriver Standahl i en e-post til Fagbladet.

Hovedtillitsvalgt for renholderne kommer fra Arbeidsmandsforbundet. Fagforbundet har flest medlemmer blant renholderne i Austevoll kommune, og deltok på møtet 30. desember. Men selv om oppsigelsene nå er trukket tilbake, betyr det ikke at de ansatte får beholde jobben. AB Solutions har trukket seg fra kontrakten med Austevoll kommune om å drive renhold, og oppdraget avsluttes 31. mars. Ordføreren i kommunen sa til Fagbladet i går at renholdstjenesten igjen skal ut på anbud, trolig allerede denne uka.

– Vi håper at de ansatte vil kunne ha sitt virke på de stedene de jobber i dag, men dette blir opp til den nye leverandøren. AB Solutions vil følge arbeidsmiljølovens bestemmelser i forhold til avviklingen av dette oppdraget, skriver Standahl i e-posten.

– Svært betent situasjon

På spørsmål om hvorfor selskapet trakk seg fra kontrakten med Austevoll kommune, skriver den administrerende direktøren at de har opplevd situasjonen som svært betent. Tidligere i år fikk selskapet ikke godkjent noen bygg da renholdet i kommunen ble kontrollert.

– Vi føler at vi har kommet inn som en tredjepart i en konflikt som ikke var avsluttet, og som vi overtok ettersom det var en virksomhetsoverdragelse, skriver Standahl, som poengterer at de har hatt god dialog med kommunen.

– Nå har vi brukt ett år på ulike tiltak (mersalg, effektiviseringstiltak osv.) og vi har forsøkt å tilby noen av de ansatte jobb i Bergen uten å ha fått gjennomslag for dette. Dersom vi hadde fått redusert eller flyttet to årsverk så hadde prosjektet gått i balanse og vi kunne driftet dette videre på en fornuftig måte slik at kanskje 90 prosent av de ansatte hadde kunnet fortsette i sine stillinger, skriver han.

– En utsettelse av oppsigelsene

Elisabeth Wold, en av de 13 renholderne som fikk sin oppsigelse før nyttår, sier i dag at en kollega har fått beskjed om at oppsigelsen er trukket tilbake.

– Jeg regner med at alle som har oppgitt e-postadressen sin har fått beskjeden. Vi andre får det nok i posten, sier Wold.

– Det er positivt at de vil følge prosessen, men det blir i realiteten bare en utsettelse. Folk er skikkelig nedfor. Vi er tilbudt jobb i Bergen, men vet ikke hva eller hvor, og det er nærmest umulig når du bor i Austevoll. Det er mye usikkerhet, sier Wold.

Trude Haukås ved kompetansesenteret i Hordaland sier at AB Solutions nå må følge arbeidsmiljølovens bestemmelser om drøfting med tillitsvalgte. Hun vedkjenner at det kun er en utsettelse av oppsigelsene.

– Arbeidsmandsforbundet har overenskomsten i AB Solutions, men også vi i Fagforbundet ber om å få være med på drøftingene. Den prosessen vil ta tid, men hvor lang, er vanskelig å si.

Haukås er klar på at kommunen bør ta renholdstjenesten tilbake i kommunal regi. Kommunen har selv varslet at det blir ny anbudsrunde.

– Kommunen har ikke et formelt arbeidsgiveransvar for renholderne i AB Solutions, men det er kommunen som har gitt selskapet anledning til å bryte kontrakten, som igjen får store konsekvenser for de ansatte, sier Haukås.

Les også: "Austevolls renholdere i anbudskaos"

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy