karin.svendsen@fagforbundet.no
Både arbeidsmiljøloven (AML) og tariffavtalene fastslår at tillitsvalgte og arbeidsgiver må bli enige hvis grunnturnusen skal endres i høytider. Etter fire år med en rekke tvister og søksmål mot KS og enkeltkommuner, har arbeidstakerorganisasjonene fått KS med på dette.
Hans Christian Monsen, som har representert Fagforbundet i forhandlingene, håper enighetsprotokollen betyr langt færre tvister som skyldes at arbeidstakere blir pålagt å bytte fridager.
Individuelle avtaler
Den nye arbeidsmiljøloven fra 2005 åpnet for at arbeidsgiver kunne avtale bytte av vakter med den enkelte arbeidstaker.
– Det var ikke meningen at tillitsvalgtes innflytelse dermed skulle svekkes. Men med tanke på arbeidsplasser uten tillitsvalgte ble det i tillegg innført en individuell myndighet, forklarer Hans Christian Monsen, advokat i Fagforbundet.
Han opplyser at enkelte arbeidsgivere har misforstått endringen og inngått individuelle avtaler om vaktbytte uten å involvere tillitsvalgte. Det har også hendt at arbeidsgiver har gått direkte til den ansatte når han eller hun ikke har klart å komme til enighet med tillitsvalgte.
Kan sette foten ned
Med den nye avtalen mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene sier partene seg enige i at AML ikke åpner for at en avtale som er inngått mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte, kan endres av den ene parten.
Dersom arbeidsgiver og tillitsvalgte ikke blir enige, og arbeidsgiver ensidig endrer turnusplanene, skal arbeidstakere som får byttet vakt, ha økonomisk kompensasjon. Arbeidstaker skal da ha lønn både for den vakta de faktisk arbeider pluss den vakta som stod i den opprinnelige turnusplanen.
Får kompensasjon
Hans Christian Monsen opplyser at avtalen som nå er inngått, har tilbakevirkende kraft. Arbeidstakere som har fått byttet vakter på urettmessig vis i løpet av de tre siste årene, skal nå ha kompensasjon for det.
Arbeidsmiljølov kan bli endret
KS sendte i 2009 ut et rundskriv om arbeidstidsplanlegging i høytidene til sine medlemmer. Her hevdet de at arbeidsgiver ensidig kan flytte vakter dersom det ikke blir oppnådd enighet med tillitsvalgte.
Når KS nå har gitt seg, innrømmer de at en turnusplan inngått mellom arbeidsgiver og tillitsvalgt ikke kan forandres gjennom en individuell avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
Innrømmelsen blir fra arbeidsgiverorganisasjonen side knyttet til departementets tolkning av AML.
– Det var viktig for KS at denne innrømmelsen ikke knyttes til tariffavtalene, men utelukkende til loven. Dermed antar de at det vil være enklere å trekke veksler på framtidige endringer av AML, sier Hans Christian Monsen og viser til de borgerlige partienes signaler om å svekke arbeidstakervernet når det gjelder arbeidstid.
– Arbeidstakerorganisasjonene er på sin side sikre på at tillitsvalgtes rett til å inngå arbeidstidsavtaler som binder medlemmene, er trygt forankret i tariffavtalene og selve tillitsvalgtinstitusjonen, sier forbundsadvokaten.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold