JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ommuneansatte får mer forutsigbare høytider

KS er blitt enig med Fagforbundet, Delta og Norsk Sykepleierforbund om at arbeidsgiver ikke kan pålegge ansatte å bytte vakter i forbindelse med høytider.

2013091716263320131216235320

karin.svendsen@fagforbundet.no

Både arbeidsmiljøloven (AML) og tariffavtalene fastslår at tillitsvalgte og arbeidsgiver må bli enige hvis grunnturnusen skal endres i høytider. Etter fire år med en rekke tvister og søksmål mot KS og enkeltkommuner, har arbeidstakerorganisasjonene fått KS med på dette.

Hans Christian Monsen, som har representert Fagforbundet i forhandlingene, håper enighetsprotokollen betyr langt færre tvister som skyldes at arbeidstakere blir pålagt å bytte fridager.

Individuelle avtaler

Den nye arbeidsmiljøloven fra 2005 åpnet for at arbeidsgiver kunne avtale bytte av vakter med den enkelte arbeidstaker.

– Det var ikke meningen at tillitsvalgtes innflytelse dermed skulle svekkes. Men med tanke på arbeidsplasser uten tillitsvalgte ble det i tillegg innført en individuell myndighet, forklarer Hans Christian Monsen, advokat i Fagforbundet.

Han opplyser at enkelte arbeidsgivere har misforstått endringen og inngått individuelle avtaler om vaktbytte uten å involvere tillitsvalgte. Det har også hendt at arbeidsgiver har gått direkte til den ansatte når han eller hun ikke har klart å komme til enighet med tillitsvalgte.

Kan sette foten ned

Med den nye avtalen mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene sier partene seg enige i at AML ikke åpner for at en avtale som er inngått mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte, kan endres av den ene parten.

Dersom arbeidsgiver og tillitsvalgte ikke blir enige, og arbeidsgiver ensidig endrer turnusplanene, skal arbeidstakere som får byttet vakt, ha økonomisk kompensasjon. Arbeidstaker skal da ha lønn både for den vakta de faktisk arbeider pluss den vakta som stod i den opprinnelige turnusplanen.

Får kompensasjon

Hans Christian Monsen opplyser at avtalen som nå er inngått, har tilbakevirkende kraft. Arbeidstakere som har fått byttet vakter på urettmessig vis i løpet av de tre siste årene, skal nå ha kompensasjon for det.

Arbeidsmiljølov kan bli endret

KS sendte i 2009 ut et rundskriv om arbeidstidsplanlegging i høytidene til sine medlemmer. Her hevdet de at arbeidsgiver ensidig kan flytte vakter dersom det ikke blir oppnådd enighet med tillitsvalgte.

Når KS nå har gitt seg, innrømmer de at en turnusplan inngått mellom arbeidsgiver og tillitsvalgt ikke kan forandres gjennom en individuell avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Innrømmelsen blir fra arbeidsgiverorganisasjonen side knyttet til departementets tolkning av AML.

– Det var viktig for KS at denne innrømmelsen ikke knyttes til tariffavtalene, men utelukkende til loven. Dermed antar de at det vil være enklere å trekke veksler på framtidige endringer av AML, sier Hans Christian Monsen og viser til de borgerlige partienes signaler om å svekke arbeidstakervernet når det gjelder arbeidstid.

– Arbeidstakerorganisasjonene er på sin side sikre på at tillitsvalgtes rett til å inngå arbeidstidsavtaler som binder medlemmene, er trygt forankret i tariffavtalene og selve tillitsvalgtinstitusjonen, sier forbundsadvokaten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy