JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endevendte arbeidsmiljøet i Tromsø kommune

Etter seks måneder med utvidet tilsyn i Tromsø kommune, la Arbeidstilsynet fram sin rapport i dag. De varsler om flere omfattende pålegg.

2010092715163820131216141036

ola.tommeras@fagforbundet.no

I mars måned anmeldte kommunens hovedvernombud, Håvard Sandberg, kommunen til Arbeidstilsynet. Fire leger fulgte opp. De var bekymret for ansattes helse. Fagforbundet har hatt ni utstøtningssaker i kommunen de siste fire åra - saker der ansatte har blitt presset og mobbet ut av jobb.

Gjennomgå alle ledd

Arbeidstilsynet varsler om at de vil gi pålegg på seks forskjellige områder innenfor HMS-arbeidet. Det dreier seg om rutiner, kartlegging, rapportering, HMS-opplæring, handlingsplaner og informasjon.

Arbeidstilsynet gir Tromsø kommune frist på ett år til å gjennomføre og dokumenterer påleggene. Kommunen har frist til 20. oktober til å kommentere påleggene.

– Total omlegging

– Denne rapporten er et vendepunkt i forhold til arbeidsmiljø i Tromsø kommune, sier leder av Fagforbundet Tromsø, Bjørn Willumsen. Han har hatt en lang rekke konfliktsaker å jobbe med de siste årene, saker der ansatte har blitt utstøtt av arbeidslivet. I kun få tilfeller har de kommet tilbake i jobb.

– De er blitt langtidssykemeldt, uføretrygdet eller har kommet seg over til andre arbeidsgivere. Mange har blitt nær ødelagt, sier Willumsen.

Fortsatt skuffet

Willumsen er glad for de omfattende kravene i rapporten, men skuffet over at Arbeidstilsynet ikke vil ta tak i enkeltsakene.

– De snur ryggen til ofrene. Vi vil be om at disse sakene gjennomgås av et annet tilsynskontor, sier Willumsen.

Kommuneledelsen opplyser at de anser syv av sakene Fagforbundet har reist som ferdigbehandlet.

Løst med trygd

Rådmann Gøril Bertheussen svarte ikke på henvendelser fra Fagbladet mandag, verken på telefon eller e-post. Til lokalavisene Nordlys og iTromsø framholder hun at disse sakene er behandlet og avsluttet.

– Sakene har løst seg ved at arbeidstaker enten har sluttet i Tromsø kommune, fått annen jobb i kommunen eller blitt uføretrygdet, sier hun til avisa Nordlys.

– Det er ikke riktig at man skal risikere å bli arbeidsufør av å havne i konflikt med arbeidsleder, sier Willumsen. Han er opprørt over at det å få en arbeidstaker over på uføretrygd blir ansett som løsning på en arbeidskonflikt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy