JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha slutt på ufrivillig deltid

Statsrådene hadde med seg 25 millioner i lomma da de besøkte Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Oslo i går. Nå vil regjeringen ha slutt på at tusener av kvinner i helsesektoren jobber ufrivillig deltid.

2010100509000820131216141409

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

- Det er et kjempestort problem at mange kvinner jobber ufrivillig deltid, sa arbeids- og inkluderingsminister Hanne Bjurstrøm da hun i går ettermiddag kom med en ny lekkasje fra statsbudsjettet.

De ansatte på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter kunne bare istemme ministerens påpekning. Opp mot 30 prosent av de ansatte her jobber deltid, og halvparten av disse vil gjerne jobbe mer. Nå kan de kanskje få ønskene sine innfridd.

I statsbudsjettet har regjeringen satt av 25 millioner kroner til prosjekter som skal gi kunnskap om problemene omkring ufrivillig deltid. Planen er at innsatsen skal trappes opp over tre år. Målet er at flere som ønsker å jobbe mer også skal få anledning til det.

Vil finne gode eksempler

På Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Oslo påpeker institusjonssjef Arild Fossli at de i dag er avhengige av å ha deltidsansatte for å få helgeturnusen til å gå opp.

Slik behøver det ikke nødvendigvis å være, mener arbeidsministeren som nå vil jakte på de gode eksemplene, arbeidsplasser der man har klart å gi fulle stillinger til de som ønsker det.

- Vi må finne de gode eksemplene, se hva de har gjort, og spre disse erfaringene.

Gjelder 50.000 i Fagforbundet

Fagforbundsleder Jan Davidsen er glad regjeringen nå tar tak i problemet. Medlemsundersøkelsen fra 2009 viste at 50.000 av Fagforbundets medlemmer ønsker større stillingsandel.

- Det skal ikke være nødvendig å endre på lov- og avtaleverk for å gi ansatte fulle stillinger, sier Jan Davidsen.

Han peker på at arbeidsplasser som sporveiene og brannvesenet i alle år har hatt ansatte i fulle stillinger - og det innenfor eksisterende lovverk. Da bør det samme være mulig på sykehjemmene, mener Davidsen.

Flere ansatte på fulltid vil komme hele sektoren til nytte, påpeker han:

- Når de ansatte jobber fulltid, vil du også få bedre kvalitet i tjenesten.

Kjemper for fulltidsjobb

De ansatte på Kantarellen er glade for at regjeringen nå tar tak i problemet: Fagforbundets plasstillitsvalgte Unni Persson har gjort en rundspørring blant «sine». Åtte av disse ønsker høyere stilllingsbrøk enn de har i dag. Noen har kjempet for å få det til i mange år uten å få innfridd ønskene sine.

Hjelpepleier Maria Dahl er en en av dem som nå håper på bedre tider.

- Jeg har jobbet her i ti år, og hadde 50 prosent stilling i mange år, men har ønsket full tid. Nå har jeg fått 75 prosent, men fortsatt mangler de siste 25 prosentene. Jeg håper det blir en løsning nå, sier hun.

Likestillingsfelle

Innsatsen mot ufrivillig deltid er en fellessatsing mellom Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet.

- Ufrivillig deltid er en likestillingsfelle, sier likestillingsminister Audun Lysbakken.

- I deltidsjobb får ikke kvinner den ønskede og nødvendige økonomiske selvstendighet, og dermed sementeres mønstre med manglende likestilling i familien.

- Når vi hører at det bare på dette sykehjemmet er over ti prosent av de ansatte som jobber ufrivillig deltid, er det et tydelig tegn på at det er et viktig mål å realisere.

Må organisere bedre

Får man bukt med ufrivillig deltid, vil man samtidig få atskillig flere av de sårt tiltrengte hendene i helsesektoren.

- Vi må sørge for å bruke alle ressursene, og få flere hender inn i disse yrkene. Dermed får vi også økt likestilling, sier Lysbakken.

- Om det er manglende kompetanse hos arbeidstakeren som er årsaken, så må vi sørge for videre- og etterutdanning slik at de får skaffet seg nødvendig kompetanse for å fylle en hel stilling, sier Bjurstrøm.

Foreløpig er det lite konkret som er klart for hvordan satsingen skal settes ut i livet.

- Vi må begynne jobben i samarbeid med partene så snart som mulig.

- Dette har vært et krav fra fagbevegelsen i 30 år. Nå kan vi skaffe oss den innsikt vi trenger for å komme videre, sier Audun Lysbakken.

Plasstilliltvalgt Unni Persson er enig:

- Jeg håper det blir fulle stillinger nå. Det vil bli mindre frustrasjoner blant ansatte og færre å lære opp.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy