per.flakstad@fagforbundet.no
– Å gi eldre en verdig alderdom er viktig for regjeringen. Vi ønsker å styrke omsorgssektoren, og en styrket kommuneøkonomi vil sette kommunene i stand til å øke innsatsen for de eldre. I tillegg skal bevilger vi penger til 2000 nye sykehjemsplasser, sa finansminister Sigbjørn Johnsen i finanstalen da statsbudsjettet ble lagt fram i dag.
– Målet er at alle som trenger helgdøgns omsorg skal få det innen 2015, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Denne høsten setter regjeringen i gang et omsorgsløft for å nå målet. Innen 2015 skal det inn ytterligere 12.000 årsverk som en sentral del av kompetanseløftet 2015. Samlet foreslår regjeringen av det neste år bevilges 266,8 millioner kroner til kompetanseløftet.
For å sikre at alle kommuner som har behov for å bygge flere heldøgns omsorgsplasser får mulighet til det, vil regjeringen endre investeringsordningen slik at fylkesmennene ikke lenger skal prioritere hvilke kommuner som skal få tilskudd.
Regjeringen vil også fremme forslag om en egen verdighetsgaranti gjennom lovverket og nye forskrifter.
I tillegg varsler regjeringen at arbeidet for demente skal styrkes fram mot 2015.
Opposisjonen lar seg imidlertid ikke imponere. Verken Frp-leder Siv Jensen eller KrF-leder Dagfinn Høybråten synes regjeringens satsing er noe å skryte av.
– Det likner et svik. Det store problemet er at denne regjeringen er blitt en utopisk Soria Moria-regjering som ikke klarer å gjennomføre det den faktisk lover, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no.
Heller ikke KS er samstemt med finansministeren i at kommuneøkonomien er styrket i forslaget til statsbudsjett: - Økningen i frie inntekter på 2,75 milliarder kroner betyr på ingen måte at det nå går mot bedre tider i Kommune-Norge, påpeker KS-direktør Sigrun Vågeng.
- Budsjettet er et tydelig signal om å sette bremsene på. Økningne utgjør én prosent, og dekker akkurat kostnadene til flere ansatte og økte pensjonskostnader.
- Det beste vi kan håpe på, er at vi opprettholder status quo. Det blir nok mange tøffe diskusjoner og vanskelige prioriteringener i kommunene framover, sier Vågeng.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen