JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer til omsorg

I statsbudsjettet foreslår regjeringen i bevilge 222 millioner kroner som investeringstilskudd til 2000 heldøgns omsorgsplasser.

2010100512101020131216141538

per.flakstad@fagforbundet.no

– Å gi eldre en verdig alderdom er viktig for regjeringen. Vi ønsker å styrke omsorgssektoren, og en styrket kommuneøkonomi vil sette kommunene i stand til å øke innsatsen for de eldre. I tillegg skal bevilger vi penger til 2000 nye sykehjemsplasser, sa finansminister Sigbjørn Johnsen i finanstalen da statsbudsjettet ble lagt fram i dag.

– Målet er at alle som trenger helgdøgns omsorg skal få det innen 2015, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Denne høsten setter regjeringen i gang et omsorgsløft for å nå målet. Innen 2015 skal det inn ytterligere 12.000 årsverk som en sentral del av kompetanseløftet 2015. Samlet foreslår regjeringen av det neste år bevilges 266,8 millioner kroner til kompetanseløftet.

For å sikre at alle kommuner som har behov for å bygge flere heldøgns omsorgsplasser får mulighet til det, vil regjeringen endre investeringsordningen slik at fylkesmennene ikke lenger skal prioritere hvilke kommuner som skal få tilskudd.

Regjeringen vil også fremme forslag om en egen verdighetsgaranti gjennom lovverket og nye forskrifter.

I tillegg varsler regjeringen at arbeidet for demente skal styrkes fram mot 2015.

Opposisjonen lar seg imidlertid ikke imponere. Verken Frp-leder Siv Jensen eller KrF-leder Dagfinn Høybråten synes regjeringens satsing er noe å skryte av.

– Det likner et svik. Det store problemet er at denne regjeringen er blitt en utopisk Soria Moria-regjering som ikke klarer å gjennomføre det den faktisk lover, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladet.no.

Heller ikke KS er samstemt med finansministeren i at kommuneøkonomien er styrket i forslaget til statsbudsjett: - Økningen i frie inntekter på 2,75 milliarder kroner betyr på ingen måte at det nå går mot bedre tider i Kommune-Norge, påpeker KS-direktør Sigrun Vågeng.

- Budsjettet er et tydelig signal om å sette bremsene på. Økningne utgjør én prosent, og dekker akkurat kostnadene til flere ansatte og økte pensjonskostnader.

- Det beste vi kan håpe på, er at vi opprettholder status quo. Det blir nok mange tøffe diskusjoner og vanskelige prioriteringener i kommunene framover, sier Vågeng.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy