JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Harde prioriteringer i kommunene

– Det er et stramt budsjett. Vi må foreta harde prioriteringer i velferdstjenestene i kommunene, sier rådmann Yngve Øhrbom i Nord-Odal.

2010100513144720131216141559

monica.schanche@fagforbundet.no

Regjeringen foreslår at kommunene får en inntektsøkning på 5,7 milliarder kroner neste år. Rådmann Yngve Øhrbom i Nord-Odal mener det ikke gir rom for nye satsinger. Han peker på at de fleste kommuner har stor gjeld, samtidig som gjeldsbelastningen i forhold til pensjonsutbetalingene øker voldsomt.

Han er enig med kommunenes interesseorganisasjon KS i at det kan bli harde diskusjoner i kommunestyrene før jul når kommunebudsjettene skal vedtas.

Det kan også gå ut over helse, pleie og omsorg. Oppvekst og skole må vi også vurdere, sier Øhrbom.

Bra satsing på barnevern

Som et lyspunkt peker rådmannen på satsingen på barnevern.

– Det er bra prioritert. Men det er ikke nok bare med flere stillinger. Det trengs også midler til tiltak for en god barneverntjeneste, sier Øhrbom.

Han reagerer på at kommunene må søke fylkesmannen for å få ut midler til de nye barnevernsstillingene.

En finurlig ordning som vitner om lite tillit til kommunene, mener han.

– Jeg kan heller ikke se noen storstilt satsing på skolene, sier Øhrbom som også er leder i Fagforbundets landsforening for rådmenn og andre ledere.

Satser på eldreplan

Øhrbom opplyser at Nord-Odal kommune nylig har vedtatt en eldreplan. Kommunen bygger eldreboliger som har en standard midt mellom sykehjem og omsorgsboliger, i tråd med anbefalingene i samhandlingsreformen.

– Det regner vi med å gjennomføre, men det øker den samlede lånegjelden, medgir Øhrbom.

Hver innbygger 52.000 i gjeld

I egen kommune er gjelden 52.000 kroner per innbygger, til sammen 260 millioner kroner fordelt på de vel fem tusen innbyggerne.

– Nord-Odal er den kommunen i Hedmark som har fått minst økning i frie inntekter. Mens tallet for Hedmark samlet er på 3,4 prosent, har Nord-Odal bare 2,4 prosent nominell vekst i sine frie inntekter. Jeg har ikke sett noen begrunnelse for det, sier Øhrbom som nå vil sette seg nøye inn i materialet.

– Budsjettet er som forventet, og det er ikke rom for store satsinger i 2011, konstaterer rådmannsleder Yngve Øhrbom.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy