JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over bibliotekbudsjettet

Norsk Bibliotekforening mener det er mangel på ambisjoner for bibliotekene i statsbudsjettet. - Dette er en nulløkning, sier en skuffet Svein Arne Tinnesand, leder for foreningen.

2010100515215520131216141641

vegard.velle@fagforbundet.no

Fjorårets melding, Kulturløftet 2, varslet en satsing på folkebibliotekene.

- Vi forventet at statsbudsjettet ville følge opp, forteller sier Svein Arne Tinnesand.

- Jeg er bekymret for at regjeringen ikke gjør de rette tingene nå når de har sjansen.

Blant de friske midlene til bibliotekene i årets statsbudsjett er 3 millioner kroner til digitalisering, 2,2 millioner kroner til Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, 2 millioner kroner til innkjøpsordningen for dataspill og 1 million til ny norsk skjønnlitteratur for barn og unge.

Ambisjonssvakt

Norsk bibliotekforening (NBF) mener satsingen på statsbudsjettet er ambisjonssvakt. NBF har pekt ut fire områder hvor de mener regjeringen bør ta nasjonale grep for å løfte folkebibliotekene:

Kompetanseutviklingsprogram: Avgjørende dersom bibliotekene skal klare å spille den rollen de har potensial til i kunnskapssamfunnet.

Modellbibliotek: Bibliotekmeldingen lanserer tanken om modellbibliotek. Bibliotek som utvikler gode nye tilbud som kan være forbilder for sektoren

Biblioteksamarbeid: Stortingsmeldingen omtaler samarbeid på tvers av kommunegrenser og forvaltningsorganer som en nødvendig vei å gå. Dette gjør at bibliotekene må finne gode samarbeidsformer som styrker og utvikler bibliotekene i alle typer kommuner og over hele landet.

Nye bibliotekbygg: Norsk Bibliotekforening vil påpeke at nye bibliotekbygg svært ofte betyr revitalisering og fornyelse ikke bare av det enkelte bibliotek men av hele lokalsamfunnet.

Bør ikke være fornøyd

I statsbudsjettet står følgende setning:”Satsingen fra 2010 på folkebiblioteksektoren videreføres når det gjelder samarbeidsavtaler med fylkeskommunene sett i sammenheng med etableringen av en modellbibliotekordning og kompetanseutvikling i biblioteksektoren.”

- Regjeringen sier i klartekst at den ikke har valgt å følge opp med økte midler. I stedet for en nasjonal satsing, blir bibliotekene overlatt til den enkelte kommunen. Verken regjeringen, statsråden eller regjeringspartiene bør si seg fornøyd med dette, mener Svein Arne Tinnesand.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy