JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Skuffende kulturskolesatsing

- Jeg er overrasket og skuffet over at regjeringen ikke fulgte opp satsingen på kulturskolene. De har jo hatt en ganske høy profil på dette, forteller Vigleik Haga, påtroppende leder for Fagforbundets faglige kulturgruppe.

2010100609195320131216141650

vegard.velle@fagforbundet.no

Ifølge Haga er de enorme ventelistene i kulturskolen et stort problem. Det er like mange som står på venteliste som antallet som har plass.

- Her i Rana er for eksempel 350 inne, mens hele 300 ikke har fått plass. Ofte må de unge vente i flere år før de slipper til, og i mellomtiden faller de fra, sier Vigleik Haga.

Et annet problem er de sosiale utslagene.

- Etter at maksprisen forsvant, har stadig flere kulturskoler begynt å kreve semesteravgifter på flerfoldige tusen kroner. Det er helt sikkert foreldre som ikke har råd til å betale slike summer og som velger bort tilbudet.

Underlig begrunnelse

Kulturminister Anniken Huitfeldt har uttalt at den økte satsingen på kulturskolen kommer i de tre neste budsjettene.

- Hun begrunner den forsinkete satsingen med at vi trenger et år til med utprøving av ulike modeller. Jeg undrer meg litt over denne forklaringen. Uansett skal vi bidra til å holde saken varm i året som kommer, lover Haga.

Skuffende

Også Norsk kulturskoleråd er skuffet.

- Kulturskolen var utpekt som et av hovedsatsingsområdene i Kulturløftet 2. Dette vises ikke i det framlagte budsjettforslaget. Skuffende, kommenterer Oddvin Vatlestad, direktør i Norsk kulturskoleråd.

Musikk- og kulturskolene får 40 millioner kroner i 2011 - som i år. Altså ingen opptrapping, slik det tidligere har blitt antydet.

Ingen hurrarop

Det var to budsjettposter hvor Vatlestad håpet at regjeringens løfte om satsing på kulturskolen skulle gjenspeiles, men ingen av stedene fant han noe å rope hurra for:

Stimuleringstilskuddet til kulturskoleaktiviteter knyttet til skolehverdagen blir det samme i 2011 som i år: 40 millioner kroner

Tilskuddet Norsk kulturskoleråd får til utvikling av musikk- og kulturskoler er 9,7 millioner kroner, en økning på snaue 300.000 kroner.

Rammer barna

- Mest bekymringsfullt er det at stimuleringstilskuddet ikke øker. Skal regjeringen innen 2014 nå sitt mål om at alle barn som ønsker det får et kulturskoletilbud av god kvalitet til en rimelig pris, burde dette tilskuddet vært oppe i nærmere 80-100 millioner kroner neste år, sier Vatlestad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy