JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt finanskrise for fattige

- Det er leit, men ikke sjokkerende at det heller ikke i 2011 blir gjort noe med sosialhjelpsstønadene, sier lederen i Fattignorge i sin kommentar til statsbudsjettet.

2010100712062620131216141758

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Sosialhjelpsstønadene er avgjørende for at fattige kan leve et anstendig liv, påpeker Georg Rønning, leder i Fattignorge.

Kampen mot fattigdom ble flagget som en kjernesak da de rødgrønne inntok regjeringskontorene i 2005. Men Georg Rønning er ikke imponert over satsingen i statsbudsjettet for 2011:

- Nå avblåses finanskrisen i Norge, men for de som er fattige, blir situasjonen bare verre og verre.

- Vi som er fattige, har finanskrise hele året.

Valgflesk

- De fattige som gruppe blir hentet fram fra skapet til jul og foran hvert valg. Så er det tilbake i skapet igjen, sier Georg Rønning. Han mener det nå er regjeringens vilje til å avskaffe fattigdommen det står på.

- Forskjellene mellom fattig og rik blir større og større.

- I statsbudsjettet er det ikke satt av midler til organsisasjoner som driver aktiv fattigdomsbekjempelse, og derfor er mitt inntrykk at det skorter på viljen til å gjøre noe med dette.

Nav tar oppmerksomheten

Rønning tror også at all kritikken mot Nav har bidratt til at oppmerksomheten nå rettes mot problemene i Nav i stedet for mot en av deres viktigste oppgaver - selve fattigdomsbekjempelsen.

- Mens problemene i Nav stadig er i fokus, glemmes den gruppen som sliter med fattigdom, sier Georg Rønning.

Fornøyd fagbevegelse

Kampen mot fattigdom er også en viktig sak for fagbevegelsen. I sine innspill til statsbudsjettet har både Fagforbundet og LO sentralt markert at økte sosialhjelpssatser hører med i de rødgrønnes satsing for å bekjempe fattigdomsproblemene.

På dette området har de altså ikke fått gjennomslag.

- Her er det politisk uenighet om hva som er de beste virkemidlene, konstaterer LO-leder Roar Flåthen. Han er likevel fornøyd med fattigdomssatsingen i budsjettet:

- Høy sysseslsetting er det viktigste tiltaket mot fattigdom, og jeg er sikker på at regjeringen tar sikte på å holde ledigheten lav også neste år. I tillegg har budsjettet for øvrig også en sterk fattigdomsprofil med for eksempel økt bostøtte, tiltak mot frafall i skolen og styrking av barnevern og rusfeltet, sier Roar Flåthen.

Tiltak mot rusavhengige gjennom Opptrappingsplan for rusfeltet

Tiltak for økt fullføring av videregående skole

Økt bevilgning til program for basiskompetanse i arbeidslivet

Bedre studiefinansieringsordning for studenter med nedsatt funkjsonsevne

Endring i reglene for bidrag

Økte bevilgninger til kvalifiseringsprogrammet

Økte bevilgninger til barnevernet

Økte bevilgninger til bostøtte

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy