sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Sosialhjelpsstønadene er avgjørende for at fattige kan leve et anstendig liv, påpeker Georg Rønning, leder i Fattignorge.
Kampen mot fattigdom ble flagget som en kjernesak da de rødgrønne inntok regjeringskontorene i 2005. Men Georg Rønning er ikke imponert over satsingen i statsbudsjettet for 2011:
- Nå avblåses finanskrisen i Norge, men for de som er fattige, blir situasjonen bare verre og verre.
- Vi som er fattige, har finanskrise hele året.
Valgflesk
- De fattige som gruppe blir hentet fram fra skapet til jul og foran hvert valg. Så er det tilbake i skapet igjen, sier Georg Rønning. Han mener det nå er regjeringens vilje til å avskaffe fattigdommen det står på.
- Forskjellene mellom fattig og rik blir større og større.
- I statsbudsjettet er det ikke satt av midler til organsisasjoner som driver aktiv fattigdomsbekjempelse, og derfor er mitt inntrykk at det skorter på viljen til å gjøre noe med dette.
Nav tar oppmerksomheten
Rønning tror også at all kritikken mot Nav har bidratt til at oppmerksomheten nå rettes mot problemene i Nav i stedet for mot en av deres viktigste oppgaver - selve fattigdomsbekjempelsen.
- Mens problemene i Nav stadig er i fokus, glemmes den gruppen som sliter med fattigdom, sier Georg Rønning.
Fornøyd fagbevegelse
Kampen mot fattigdom er også en viktig sak for fagbevegelsen. I sine innspill til statsbudsjettet har både Fagforbundet og LO sentralt markert at økte sosialhjelpssatser hører med i de rødgrønnes satsing for å bekjempe fattigdomsproblemene.
På dette området har de altså ikke fått gjennomslag.
- Her er det politisk uenighet om hva som er de beste virkemidlene, konstaterer LO-leder Roar Flåthen. Han er likevel fornøyd med fattigdomssatsingen i budsjettet:
- Høy sysseslsetting er det viktigste tiltaket mot fattigdom, og jeg er sikker på at regjeringen tar sikte på å holde ledigheten lav også neste år. I tillegg har budsjettet for øvrig også en sterk fattigdomsprofil med for eksempel økt bostøtte, tiltak mot frafall i skolen og styrking av barnevern og rusfeltet, sier Roar Flåthen.
Tiltak mot rusavhengige gjennom Opptrappingsplan for rusfeltet
Tiltak for økt fullføring av videregående skole
Økt bevilgning til program for basiskompetanse i arbeidslivet
Bedre studiefinansieringsordning for studenter med nedsatt funkjsonsevne
Endring i reglene for bidrag
Økte bevilgninger til kvalifiseringsprogrammet
Økte bevilgninger til barnevernet
Økte bevilgninger til bostøtte
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad