sidsel.hjelme@fagforbundet.no
Med sykefravær som eneste suksesskriterium faller svært mye av det som knytter seg til utstøtingsproblemer utenfor, påpekte spesialist I arbeidsmedisin Ebba Wergeland under årets Kommunalkonferanse på Gardermoen.
- Et suksessmål som ikke ser forskjell på utstøting og tilrettelegging er et farlig mål, sier Wergeland.
Bedriftsøkonomi foran arbeidsmiljø
- Fraværsprosenten er et bedriftsøkonomisk mål, og sier ingen ting om arbeidsmiljøet I bedriften. Den måler bedriftens svinn, ikke noe annet. Vi har ingen tilsvarende mål for arbeidsmiljøet I bedriften.
Slik dette måles, så synker fraværet like mye om en person blir sagt opp fra jobben sin som hvis vedkommende blir frisk eller kommer I jobb igjen med tilrettelegging.
Ansvaret legges på den enkelte
Ebba Wergeland har gjennom hele sitt yrkesaktive liv kjempet utrettelig for de som utstøtes fra arbeidslivet. I sitt foredrag på Kommunalkonferansen trakk hun opp de historiske linjene bak dagens IA-avtale.
- Tidligere ble økningen I antall personer utenfor arbeidslivet forklart med utstøting. Dersom forholdene ble lagt til rette antok man at de aller fleste ønsket å være I arbeid.
Attføringsmeldinga fra 1991 innevarslet ny tid. Her var det ikke snakk om ufrivillig utstøting. I stedet trakk man fram individuelle forklaringer på hvorfor noen sto utenfor arbeidslivet. Men nå skulle man gjøre arbeid til førstevalg.
- Som om trygdesøkerne I utgangspunktet valgte trygd! Sier en opprørt Ebba Wergeland.
Velger utstøting
Arbeidsmedisineren påpeker at implisitt I utsagn om at det skal lønne seg å arbeide, ligger en tanke om at avstanden mellom de som jobbet og de som sto utenfor skulle økes gjennom dårligere velferdsstønadene.
- Og slik ble det. Nåløyet ble smalere, ytelsene dårligere - og man mente dette ville få flere til å søke arbeid. Utstøting ble nå et individuelt valg, men vi ser at selv om individene puffes, presses og dyttes, gir det ikke resultater. Arbeidslivet er ikke mer inkluderende I dag enn det var for ti år siden.
Hent fram urkunnskapen
- Slik det ser ut I dag, skulle man tro det viktigste man kan gjøre er å hjelpe bedriftene med å få ned fraværet.
- Men det viktigste er selvsagt at man tilrettelegger for at folk kan stå I jobbene sine I stedet for å bli utstøtt.
Det tilhører urkunnskapen at det beste er å tilrettelegge slik at folk kan gå tilbake til sin tidligere jobb framfor at de skal sies opp til "formidling" som det heter.
og prøve å finne seg en ny jobb.
- De fleste av disse, ofte eldre arbeidstakere med kroniske lidelser, har som regel små sjanser til å få seg ny jobb.
Utstøting lønner seg. Det er derfor vi har den, sier Ebba Wergeland.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte