Glad for at Norge dropper Jerusalem-konferanse
Stein Guldbrandsen fra Fagforbundets politiske ledelse er fornøyd med at Norge trakk seg fra OECDs turismekonferanse i Jerusalem.
per.flakstad@fagforbundet.no
Flere OECD-land, blant dem Norge, har trukket seg fra konferansen 20. til 22. oktober etter at Israels turistminister Stas Misezhnikov uttalte at OECD legitimerte Jerusalem som Israels hovedstad gjennom å legge konferansen dit.
Okkupert område
– Deler av Jerusalem er fortsatt okkupert område. Når Israel forsøker å bruke en slik konferanse for å få byen anerkjent som landets hovedstad, er dette nettopp en anledning til å vise at deres politikk ikke er akseptabel, sier Stein Guldbrandsen til Fagbladet.
– Forholdene rundt Jerusalem er kompliserte og omstridt. Denne sitasjonen kan bare løses gjennom forhandlinger, og i hvert fall ikke gjennom å snikinnføre en legitimering av byen som israelsk hovedstad på denne måten, fortsetter han.
Han er derfor glad for at UD har hørt på blant andre Fagforbundet og Norsk Folkehjelp som i et brev forrige uke ba Norge trekke seg fra konferansen.
– Dette viser også at samarbeidet mellom Fagforbundet og Norsk Folkehjelp gir begge styrke og politiske gjennomslagskraft, sier Guldbrandsen.
Endret forutsetningene
– Uttalelsene til den israelske turistministeren har endret forutsetningen for norsk deltakelse. Dette gjør at vi fra norsk side ikke kommer til å delta. Vi er også kjent med at flere andre land har kansellert eller revurderer sin deltakelse. Fra norsk side vil vi ta denne saken opp i OECD, sier pressevakt i UD, Frode Overland Andersen, til Klassekampen.
Også OECD-ledelsen har reagert skarpt på turistministerens uttalelser.
Lang historie
Israel ble stemt inn som medlem av OECD i mai. I den forbindelse gjorde norske myndigheter det klart at medlemskapet ikke var det samme som å anerkjenne landet utover grensene fra 1967, og det skulle heller ikke bidra til å legitimere landets okkupasjonspolitikk.
Fagforbundet ga også klart uttrykk for at når Israel først ble medlem av OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), så var det nødvendig å bruke organisasjonen til å legge et press på Israel for å få landet til å endre sin politikk i konflikten med palestinerne.
Konflikten rundt Jerusalem har en lang historie. Israel okkuperer i dag Øst-Jerusalem og krever hele byen som en udelelig hovedstad. Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat.