Glad for at Norge dropper Jerusalem-konferanse

Stein Guldbrandsen fra Fagforbundets politiske ledelse er fornøyd med at Norge trakk seg fra OECDs turismekonferanse i Jerusalem.

2010102014364020131216142353

per.flakstad@fagforbundet.no

Flere OECD-land, blant dem Norge, har trukket seg fra konferansen 20. til 22. oktober etter at Israels turistminister Stas Misezhnikov uttalte at OECD legitimerte Jerusalem som Israels hovedstad gjennom å legge konferansen dit.

Okkupert område

– Deler av Jerusalem er fortsatt okkupert område. Når Israel forsøker å bruke en slik konferanse for å få byen anerkjent som landets hovedstad, er dette nettopp en anledning til å vise at deres politikk ikke er akseptabel, sier Stein Guldbrandsen til Fagbladet.

– Forholdene rundt Jerusalem er kompliserte og omstridt. Denne sitasjonen kan bare løses gjennom forhandlinger, og i hvert fall ikke gjennom å snikinnføre en legitimering av byen som israelsk hovedstad på denne måten, fortsetter han.

Han er derfor glad for at UD har hørt på blant andre Fagforbundet og Norsk Folkehjelp som i et brev forrige uke ba Norge trekke seg fra konferansen.

– Dette viser også at samarbeidet mellom Fagforbundet og Norsk Folkehjelp gir begge styrke og politiske gjennomslagskraft, sier Guldbrandsen.

Endret forutsetningene

– Uttalelsene til den israelske turistministeren har endret forutsetningen for norsk deltakelse. Dette gjør at vi fra norsk side ikke kommer til å delta. Vi er også kjent med at flere andre land har kansellert eller revurderer sin deltakelse. Fra norsk side vil vi ta denne saken opp i OECD, sier pressevakt i UD, Frode Overland Andersen, til Klassekampen.

Også OECD-ledelsen har reagert skarpt på turistministerens uttalelser.

Lang historie

Israel ble stemt inn som medlem av OECD i mai. I den forbindelse gjorde norske myndigheter det klart at medlemskapet ikke var det samme som å anerkjenne landet utover grensene fra 1967, og det skulle heller ikke bidra til å legitimere landets okkupasjonspolitikk.

Fagforbundet ga også klart uttrykk for at når Israel først ble medlem av OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), så var det nødvendig å bruke organisasjonen til å legge et press på Israel for å få landet til å endre sin politikk i konflikten med palestinerne.

Konflikten rundt Jerusalem har en lang historie. Israel okkuperer i dag Øst-Jerusalem og krever hele byen som en udelelig hovedstad. Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy