JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glad for at Norge dropper Jerusalem-konferanse

Stein Guldbrandsen fra Fagforbundets politiske ledelse er fornøyd med at Norge trakk seg fra OECDs turismekonferanse i Jerusalem.

2010102014364020131216142353

per.flakstad@fagforbundet.no

Flere OECD-land, blant dem Norge, har trukket seg fra konferansen 20. til 22. oktober etter at Israels turistminister Stas Misezhnikov uttalte at OECD legitimerte Jerusalem som Israels hovedstad gjennom å legge konferansen dit.

Okkupert område

– Deler av Jerusalem er fortsatt okkupert område. Når Israel forsøker å bruke en slik konferanse for å få byen anerkjent som landets hovedstad, er dette nettopp en anledning til å vise at deres politikk ikke er akseptabel, sier Stein Guldbrandsen til Fagbladet.

– Forholdene rundt Jerusalem er kompliserte og omstridt. Denne sitasjonen kan bare løses gjennom forhandlinger, og i hvert fall ikke gjennom å snikinnføre en legitimering av byen som israelsk hovedstad på denne måten, fortsetter han.

Han er derfor glad for at UD har hørt på blant andre Fagforbundet og Norsk Folkehjelp som i et brev forrige uke ba Norge trekke seg fra konferansen.

– Dette viser også at samarbeidet mellom Fagforbundet og Norsk Folkehjelp gir begge styrke og politiske gjennomslagskraft, sier Guldbrandsen.

Endret forutsetningene

– Uttalelsene til den israelske turistministeren har endret forutsetningen for norsk deltakelse. Dette gjør at vi fra norsk side ikke kommer til å delta. Vi er også kjent med at flere andre land har kansellert eller revurderer sin deltakelse. Fra norsk side vil vi ta denne saken opp i OECD, sier pressevakt i UD, Frode Overland Andersen, til Klassekampen.

Også OECD-ledelsen har reagert skarpt på turistministerens uttalelser.

Lang historie

Israel ble stemt inn som medlem av OECD i mai. I den forbindelse gjorde norske myndigheter det klart at medlemskapet ikke var det samme som å anerkjenne landet utover grensene fra 1967, og det skulle heller ikke bidra til å legitimere landets okkupasjonspolitikk.

Fagforbundet ga også klart uttrykk for at når Israel først ble medlem av OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), så var det nødvendig å bruke organisasjonen til å legge et press på Israel for å få landet til å endre sin politikk i konflikten med palestinerne.

Konflikten rundt Jerusalem har en lang historie. Israel okkuperer i dag Øst-Jerusalem og krever hele byen som en udelelig hovedstad. Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy