JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Underskriftsaksjon for å beholde Are Saastad på Aker

Både Fagforbundets medlemmer og andre slår ring rundt Are Saastad og starter en underskriftsaksjon for å beholde ham som tillitsvalgt på Aker sykehus.

2010102115040920131216142445

per.flakstad@fagforbundet.no

Som leder av Fagforbundet Aker, har Are Saastad vært en av de mest synlige frontpersonene i kampen mot å legge ned Aker som lokalsykehus for Oslo. Han har vært en av de hardeste kritikerne av ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) som i februar vedtok å legge ned driften på Aker og overføre pasienter fra Groruddalen og Follo til Ahus i Akershus.

Nå har han fått brev om at han er en av de ansatte som skal overføres fra Aker til Ahus fra 1. januar neste år. Det betyr at han om kort tid ikke lenger kan fortsette i den posisjonen som tillitsvalgt som han er valgt til i dag.

Aksjon fra ansatte

– Dette vil vi ikke finne oss i! Are Saastad har gjort en kjempejobb som tillitsvalgt, ikke bare for Fagforbundets medlemmer, men også for andre ansatte, pasienter og pårørende. Ledelsen ved Oslo universitetssykehus skal ikke få lov til å kneble en brysom tillitsvalgt uten å møte kraftig motstand, sier Ellen Vilhelmsen som er tillitsvalgt ved sentralbordet på Aker.

Hun forteller at det planlegges en underskriftsaksjon for å beholde Are Saastad som tillitsvalgt på Aker, og hun er overbevist om at den underskriftslisten kommer til å bli lang.

– Ved siden av egne medlemmer, har jeg også snakket med medlemmer fra andre organisasjoner og med uorganiserte, Alle sier at de gjerne blir med på en aksjon for å beholde Are, forteller Vilhelmsen.

Legger lokk på kritikk

Hun sier overføringen av Saastad føyer seg inn i et mønster der sykehusledelsen forsøker å legge lokk på kritikk.

– Når jeg forsøker å lese nyheten «Seks meter støtte til Aker» på en nettavis mens jeg er på jobb, er det umulig å komme inn på nettopp denne siden. I stedet kommer det en melding om at den inneholder materiale som ikke er i henhold til IKT-instruksen eller kan ha ondsinnede koder som kan skade vårt datasystem. I tillegg står det: «Enkelte sider er sperret spesielt etter ønske fra ledelsen i OUS».

– Fagbevegelsen har i mange tiår kjempet for innsyn, bedriftsdemokrati og medbestemmelse. Nå er det viktig å stå på for Are, slik at det han og mange andre fagforeningsledere har bygget opp ikke begynner å falle sammen, sier Vilhelmsen.

Tror ledelsen vil bli kvitt meg

Mellom 700 og 800 ansatte skal overføres fra Aker til Ahus ved årsskiftet. Dette gjelder rundt 100 av Fagforbundets ca. 600 medlemmer på Aker. Alderspsykiatrisk avdeling på Gaustad er en av avdelingene som skal overføres, og begrunnelsen for å flytte Saastad er at han er ansatt på denne avdelingen.

Denne begrunnelsen overrasker Are Saastad selv: – Jeg jobbet som hjelpepleier på avdelingen fram til 1997. Da ble jeg leder i Gaustadklubben, og siden har jeg vært tillitsvalgt på heltid. Jeg mener selv at jeg i 2000 ble overført til klinikksjefens stab - en avdeling som ikke skal flyttes fra Aker, men det finnes en liten mulighet for at denne overgangen ikke ble formalisert skriftlig, sier han.

Derfor har Saastad bedt om innsyn i sin personalmappe. Etter en ukes venting, fikk han den i går. Uten at han ønsker å gå i detaljer, mener han det kan se ut som om innholdet i mappen ikke er helt fullstendig.

– Det kan se ut som om det ikke bare er å overføre meg til Ahus, sånn helt uten videre, fortsetter han.

– Men det formelle er uansett bare den ene siden ved saken. Det andre er at sykehusledelsen uten problemer kunne ha lagt forholdene til rette for at Fagforbundet fikk beholde sin leder på Aker. Slik sett tror jeg dette dessverre handler mer om manglende vilje og et ønske om å bli kvitt meg fordi jeg er kritisk og brysom. Jeg er valgt av medlemmene, men nå skal jeg fjernes. Sykehusledelsen viser med dette at den mangler kunnskap om hva demokrati er, sier Are Saastad.

Avviser at brysom tillitsvalgt skal fjernes

Direktør for HR-staben til direktør Siri Hatlen ved Oslo universitetssykehus, Rolv Økland, skriver i en e-post til Dagsavisen at de ikke kan gjøre unntak for tillitsvalgte når avdelinger overføres.

– Det er ansettelsesforholdet som er avgjørende for virksomhetsoverdragelsen, ikke tillitsvervet. I denne prosessen er det flere tillitsvalgte som har mottatt samme brev som Are Saastad, skriver han i e-posten.

Han avviser at sykehusledelsen prøver å bli kvitt en brysom tillitsvalgt.

– Det er brukt tid på å kvalitetssikre ansattelister i forbindelse med de virksomheter som skal overdras. Direktør Siri Hatlen har ikke vært involvert i arbeidet til juridisk og HR-stab, men har forsikret seg om at prosessen er gjort i tråd med lover, avtaler og de faktiske forhold, skriver Økland i e-posten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy