Kvikksølvofre sliter med å få erstatning
Fagforbundet har over 170 saker der tannlegeassistenter har meldt om kroniske skader på grunn av kvikksølvforgiftninger, men det er vanskelig å få gjennomslag hos trygdemyndighetene.
titti.brun@fagforbundet.no
På tross av rapporter fra inn- og utland som viser at plagene er forenlige med senskader etter kvikksølvforgiftning, har sak etter sak fått avslag. Nå vil Fagforbundet få prøvd en sak i lagmannsretten.
På vent i årevis
Fagbladet har flere ganger de siste årene skrevet om Sissel Mortensens sak. Den er fortsatt ikke avklart i Trygderetten, og kan dermed ikke prøves for en høyere rettsinstans. Saken blir stadig utsatt fordi NAV krever nye utredinger og spesialisterklæringer.
I 2007 regnet Fagforbundet med at Mortensens sak ville være ferdigbehandlet i Trygderetten i løpet av to år.
– Nå er det gått tre år uten avklaring. Det er en ekstremt utmattende prosess, og mange av kvinnene orker ikke mer og gir opp underveis, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby ved Fagforbundets juridiske avdeling.
Ja lokalt - Nei sentralt
Nylig fikk et medlem godkjent sine lidelser som yrkesskade av spesialister og NAV lokalt. Men disse sakene skal godkjennes i NAV sentralt, og der fikk kvinnen avslag. Fagforbundet har fulgt opp saken overfor Nav klageinstans, som også avslo. Og nylig stadfestet Trygderetten avslaget, til tross for spesialistuttalelsen som støtter kvinnen.
– Nå tar vi saken videre til lagmannsretten, sier Rønning-Aaby.
Nytt Brennpunkt-program
NRK Brennpunkt sendte i 2005 en program om tannlegeassistenters kvikksølvskader. Der kom det blant annet fram at 25 prosent av tannlegeassistentene som var utsatt for kvikksølvforgiftninger har fjernet livmoren, ifølge en undersøkelse fra New Zealand.
Den gang skapte programmet en mengde oppslag – en stund. Daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa at han ville at kvinnene skulle behandles rettferdig og få testet sin sak som yrkesskade. Siden den gang har ingenting skjedd.
I midten av november tar Brennpunkt opp saken på ny.
Brennpunkt vil følge kvinnen som var deres hovedperson i programmet i 2005, og i tillegg vise at dette angår kvinner fra hele landet.
– Mange av våre medlemmer er villige til å gi saken et ansikt, sier Rønning-Aaby, som håper at politikerne snart skjønner alvoret i disse sakene.