JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvikksølvofre sliter med å få erstatning

Fagforbundet har over 170 saker der tannlegeassistenter har meldt om kroniske skader på grunn av kvikksølvforgiftninger, men det er vanskelig å få gjennomslag hos trygdemyndighetene.

2010110208004420131216142935

titti.brun@fagforbundet.no

På tross av rapporter fra inn- og utland som viser at plagene er forenlige med senskader etter kvikksølvforgiftning, har sak etter sak fått avslag. Nå vil Fagforbundet få prøvd en sak i lagmannsretten.

På vent i årevis

Fagbladet har flere ganger de siste årene skrevet om Sissel Mortensens sak. Den er fortsatt ikke avklart i Trygderetten, og kan dermed ikke prøves for en høyere rettsinstans. Saken blir stadig utsatt fordi NAV krever nye utredinger og spesialisterklæringer.

I 2007 regnet Fagforbundet med at Mortensens sak ville være ferdigbehandlet i Trygderetten i løpet av to år.

– Nå er det gått tre år uten avklaring. Det er en ekstremt utmattende prosess, og mange av kvinnene orker ikke mer og gir opp underveis, sier advokat Anne-Gry Rønning-Aaby ved Fagforbundets juridiske avdeling.

Ja lokalt - Nei sentralt

Nylig fikk et medlem godkjent sine lidelser som yrkesskade av spesialister og NAV lokalt. Men disse sakene skal godkjennes i NAV sentralt, og der fikk kvinnen avslag. Fagforbundet har fulgt opp saken overfor Nav klageinstans, som også avslo. Og nylig stadfestet Trygderetten avslaget, til tross for spesialistuttalelsen som støtter kvinnen.

– Nå tar vi saken videre til lagmannsretten, sier Rønning-Aaby.

Nytt Brennpunkt-program

NRK Brennpunkt sendte i 2005 en program om tannlegeassistenters kvikksølvskader. Der kom det blant annet fram at 25 prosent av tannlegeassistentene som var utsatt for kvikksølvforgiftninger har fjernet livmoren, ifølge en undersøkelse fra New Zealand.

Den gang skapte programmet en mengde oppslag – en stund. Daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa at han ville at kvinnene skulle behandles rettferdig og få testet sin sak som yrkesskade. Siden den gang har ingenting skjedd.

I midten av november tar Brennpunkt opp saken på ny.

Brennpunkt vil følge kvinnen som var deres hovedperson i programmet i 2005, og i tillegg vise at dette angår kvinner fra hele landet.

– Mange av våre medlemmer er villige til å gi saken et ansikt, sier Rønning-Aaby, som håper at politikerne snart skjønner alvoret i disse sakene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy