JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Engasjerer advokat for å beholde Saastad

Fagforbundet Oslo mener lederen av foreningen på Aker universitetssykehus, Are Saastad, kan flyttes til Ahus. Styret i Fagforbundet Aker sier at foreningen kommer til å engasjere en advokat og kjøre saken likevel.

2010111812562820131216143850

per.flakstad@fagforbundet.no

Fagforbundet Aker har i ettermiddag hatt styremøte, og leder Are Saastad forlot møtet da spørsmålet rundt hans virksomhetsoverdragelse ble behandlet. Styret har fattet et enstemmig vedtak som går ut på at foreningen kommer til å engasjere advokat og kjøre saken videre uavhengig av vurderingen fra Fagforbundet Oslo.

Engasjerer advokat

I uttalelsen fra styret heter det følgende: «Styret tar Fagforbundet Oslos vurdering til orientering. Vi mener på vår side at vurderingen ikke tar inn over seg vesentlige juridiske sider av saken, som om nødvendig bør prøves rettslig. Vi har derfor engasjert advokat Anne Marie Due i advokatfirmaet Hjort.

Samtidig er styret overrasket over at fylkesleder Mari Sanden velger å gå offentlig ut med saken slik tilfellet er i dagens oppslag på Fagforbundet Oslos nettsider, og at hun i sine kommentarer helt ser bort fra at denne saken har en politisk side. I brede kretser anses dette som et forsøk fra helseforetaket på å bli kvitt en tydelig og uredd tillitsvalgt. Vi håper nå på støtte i vår sak fra venner av Aker sykehus og fra fagbevegelsen. De ansatte på Aker har langt på vei allerede gitt oss sin støtte, ved de ca 750 underskriftene til støtte for Are som ble overlevert direktør Siri Hatlen i Oslo universitetssykehus i går.»

– Jeg er glad for uttalelsen som styret har fattet og setter stor pris på denne støtten. Ut over det har jeg akkurat nå ikke lyst til å si så mye mer om saken, sier Are Saastad til Fagbladet.

Uheldig

– Det er en uheldig situasjon når en lokal forening som Fagforbundet Aker mister sin leder på denne måten. Men vi må forholde oss til reglene om virksomhetsoverdragelse, på samme måte som arbeidsgivere må. Dette er bestemmelser som gir ansatte et godt vern og gode rettigheter i prosesser som dette.

For våre hundre medlemmer som omfattes av denne virksomhetsoverdragelsen, er dette et gode som vi ikke må klusse med, sier lederen i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.

Kan overføres

Saastad ble i sin tid ansatt på alderspsykiatrisk avdeling på Gaustad, og denne avdelingen skal fra 1. januar neste år overføres til Akershus universitetssykehus (Ahus).

Han jobbet som hjelpepleier på avdelingen fram til 1997. Da ble han leder i Gaustadklubben, og siden har han vært tillitsvalgt på heltid. Selv mener Saastad at han i 2000 ble overført til klinikksjefens stab - en avdeling som ikke skal flyttes fra Aker, men dette ble ikke formalisert skriftlig i arbeidskontrakten, og har derfor vært vanskelig å dokumentere.

Fagforbundets vurdering har gått ut på å finne ut om ansettelsesforholdet var slik at arbeidsgiver har anledning til å overføre Saastad fra Aker til Ahus.

Arbeidsavtalen avgjør

– Vi legger til grunn at Are Saastad har sin arbeidsavtale tilknyttet alderspsykiatrisk avdeling som overføres til Ahus ved nyttår som en av åtte enheter, sier lederen av Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.

– Det er der hvor du har din arbeidsavtale, og ikke tillitsvervet, som avgjør om du omfattes av en virksomhetsoverdragelse. Vi mener Oslo universitetssykehus har fulgt dette prinsippet i denne saken. Nå må Akershus universitetssykehus sørge for at alle som virksomhetsoverdras får en stilling som er i tråd med den enkeltes arbeidsavtale, fortsetter Sanden.

Samarbeid

Fagforbundet Oslo har et nært samarbeid med Fagforbundet Akershus i denne saken. Begge foreninger er opptatt av å sikre at medlemmene som skal overføres til en ny fagforening blir best mulig tatt vare på.

– Derfor har Fagforbundet Ahus utsatt sitt årsmøte til 1. mars neste år, og Fagforbundet Aker skal peke ut tre av de virksomhetsoverdratte medlemmene som umiddelbart skal gå inn i styret i Fagforbundet Ahus med fulle rettigheter, sier Mari Sanden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy