– Viktig å stå sammen mot kutt
Fagbevegelsen må stå samlet mot den kutt-politikken som mange lands regjeringer fører i kjølvannet av den globale finanskrisen, mente blant andre Fagforbundets nestleder Mette Nord da hun innledet på Globaliseringskonferansen i Oslo fredag.
Norge har klart seg forholdsvis bra gjennom finanskrisen, blant annet takket være en sterk offentlig sektor og fornuftige tiltak fra myndighetene som demmet opp for blant annet sterkt økende arbeidsledighet, ifølge Mette Nord.
LO-leder i Oslo, Roy Pedersen, var fortvilet over hvordan mange andre lands regjeringer har bestemt seg for å takle krisen: – De vil redusere skattene, fryse pensjonene og de offentlige investeringene. Samtidig bruker de milliard på milliard for å redde finansnæringen.
– Profitten skal privatiseres, mens utgiftene skal sosialiseres. Medisinen de foreskriver mot finanskrisen er nesten det samme som å foreskrive tvangsrøyking til folk som er rammet av lungekreft, sa han.
Må samle seg
– Slik EU framstår som en nyliberalistisk bulldoser, representerer unionen en trussel mot alle som ønsker å bygge et sosial Europa. Selv om Norge til nå har klart seg bra i krisetider, er det naivt å tro at vi ikke kommer til å bli berørt hvis utviklingen fortsetter med frys i de ansattes rettigheter og kutt i det meste som rammer alminnelige arbeidsfold, sa Pedersen.
– Derfor er det viktig at fagbevegelsen i Europa samler seg i sin kamp mot dem som ønsker en utvikling med større forskjeller på folk og færre velferdsgoder til dem som ikke kan betale for det. Vi har sett demonstrasjoner og generalstreiker i flere land, blant annet Hellas og Spania, men jeg mener dette må koordineres til å bli europeiske aksjoner, sa Pedersen.
Merker kutt-politikken
Christina Theochari fra gresk LO og Fatima Aguado fra spansk LO innledet også om fagbevegelsen og finanskrisa ved å fortelle om utviklingen i sine land, med tøffe kutt i offentlige utgifter og pensjoner, med påfølgende streiker og sosial uro. Også de var opptatt av at den europeiske fagbevegelsen må stå samlet mot den nyliberalistiske utviklingen.
Den er etter deres mening skyld i mye av det som har gått galt. Derfor er de fortvilet over at finansnæringen har fått med seg mange lands regjeringer, også flere av de sosialdemokratiske, på å pøse på med enda mer nyliberalistisk politikk for å bøte på skadene som denne politikken allerede har forårsaket.
Resultatet av denne kutt-politikken har allerede ført til en eksplosiv økning i arbeidsledigheten, spesielt blant de unge.
– Vi kan ikke kutte oss ut av en slik krise, vi må kjempe oss ut av den med en helt annen politikk som handler om offentlige investeringer, satsing på utdanning og ikke minst en omfordeling av godene.
– Hver gang regjeringen sier kutt, kutt, kutt, så svarer vi med kjemp, kjemp, kjemp!, sa Fatima Aguado.
Fagligpolitisk samarbeid
Christina Theochari fra Hellas var opptatt av at fagbevegelsen må stå på egne ben, og ikke ha for sterke bindinger til politiske partier.
Mette Nord svarte at valgseieren til de rødgrønne partiene i 2005 ville ha vært umulig uten et godt fagligpolitisk samarbeid. Det som er viktig for fagbevegelsen nå, er å følge nøye med den politikken som den rødgrønne regjeringen fører, og passe på at den er i tråd med de fellesskapsverdien som de rødgrønne partiene og fagbevegelsen er enige om, sa hun.
Til søndag
Globaliseringskonferansen startet torsdag kveld, og fortsetter til søndag ettermiddag med en rekke foredrag og debatter om klima og miljø, fattigdom og sult, økonomi og velferd.