vegard.velle@fagforbundet.no
Nylig ble det klart at høyrebyrådet vil lempe ut fagbevegelsen fra pensjonsselskapet i Oslo kommune. Ifølge finansbyråd Kristin Vinje skyldes dette behovet for en annen type kompetanse i det nye og sammenslåtte selskapet, som erstatter Oslo forsikring AS og Oslo pensjonsforsikring AS i løpet av høsten.
De to styremedlemmene som risikerer å miste styreplassene er Mari Sanden og Roger Dehlin, henholdsvis leder og nestleder for Fagforbundet i Oslo. De sitter i styret på vegne av pensjonstakerne i Oslo kommune.
Krystallklart medhold
Representanter fra LO, Unio, Akademikerne og YS har skrevet et brev til Finanstilsynet og understreket at de «er sterkt uenige i at dette løses ved at de pensjonsberettigede kastes ut av styret.» Nå får de medhold av Finanstilsynet.
I sitt svarbrev sier Finanstilsynet at styrets medlemmer «skal til sammen avspeile selskapets interessegrupper, kundestruktur og samfunnsfunksjon.»
– Etter vår oppfatning gir svaret fra Finanstilsynet oss krystallklart medhold, sier Mari Sanden.
Finansbyråden uenig
Det er ikke finansbyråd Kristin Vinje enig i.
– Jeg oppfatter ikke at dette brevet går til kjernen av problemstillingen. Det springende punktet er om de ansatte er å anse som interessegruppe, slik loven sier. Akkurat det spørsmålet ser jeg ikke at brevet fra Finanstilsynet besvarer, kommenterer Kristin Vinje, finansbyråd i Oslo kommune.
Hun akter å skrive et notat til finanskomiteen i Oslo bystyre for å klargjøre sitt syn.
Gir Fagforbundet rett
Ole-Jørgen Karlsen, seksjonssjef i Finanstilsynet, gir derimot Mari Sanden og Fagforbundet rett.
– Vi har ikke noen oppfatning om enkeltpersoner i styret, men det er helt klart at nåværende og fremtidige pensjonister skal være representert i styret, sier Ole-Jørgen Karlsen, seksjonssjef i Finanstilsynet.
Han mener at kompetansekravet ikke kan bli brukt mot representantene fra interessegruppene (i dette tilfellet pensjonstakerne).
– Kompetanse er ikke et tilstrekkelig argument. Men vi legger oss ikke opp i hvor stort styret skal være. Styret kan godt utvides, slik at det blir supplert med den relevante kompetansen, sier Karlsen.
Sitter trygt ut året
Dersom Byrådet ønsker å fjerne pensjonstakernes representanter fra styret, må Byrådet i så fall søke om dispensasjon, mener Karlsen. Kravet til representasjon fra pensjonstakerne gjelder selv om Oslo pensjonsforsikring slår seg sammen med Oslo forsikring i et nytt selskap, påpeker han.
Ifølge Kristin Vinje legger byrådet opp til å effektuere sammenslåingen i løpet av året, etter at bystyret har behandlet saken. Dermed sitter Fagforbundets styrerepresentanter trolig trygt frem til nyttår.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik