per.flakstad@fagforbundet.no
Det er kommet inn 71 meldinger om brudd i de lokale forhandlingene mellom de enkelte kommunene og de lokale foreningene i Fagforbundet, forteller Unni Rasmussen som er rådgiver i forbundets forhandlingsenhet.
Det tilsvarende tallet etter forrige oppgjør var 22 brudd.
Uenige om kompetansebeløp
Ifølge Rasmussen handler de aller fleste bruddene om uttelling for kompetanse, og ulik oppfatning av det som står i Riksmeklerens møtebok etter de sentrale forhandlingene. Her ble det nemlig lagt noen føringer for lokale tillegg.
I møteboka heter det at ett års relevant videreutdanning skal gi om lag 20.000 kroner i kompetanseuttelling, og at kortere videreutdanning skal gi et forholdsmessig tillegg.
– De aller fleste brudd handler om uenighet om størrelsen på beløpene, sier Unni Rasmussen.
Hele desember og januar
Når forhandlingene brytes lokalt, går protokollene videre til Fagforbundet og KS sentralt, og de starter en organisatorisk behandling på sentralt nivå.
Sannsynligvis vil denne behandlingen foregå i desember og hele januar. Hvis heller ikke partene sentralt blir enige, vil saken gå videre og bli behandlet i en sentral nemnd.
Hvis Fagforbundet og KS blir enige, kan resultatet bli at de anbefaler kommunene og lokale foreninger å forhandle på nytt, eller partene sentralt kan bli enige om tolkninger og hvordan de lokale forhandlingene skal gjennomføres. Dette må både kommunene og de lokale foreningene forholde seg til.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing