JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoppet nytt nødsamband

Ved Asker og Bærum brannvesen er det nye nødsambandet Tetra nesten parkert. De ansatte frykter helseskader av strålingen fra terminalene.

2010120615335120131216145017

ola.tommeras@fagforbundet.no

Tetra er et nytt digitalt nødnett for politi, brann og ambulanse. Meningen er at all kommunikasjon både innad og mellom etatene skal gå over dette sambandet.

Men terminalene som brukes, skaper frykt. Brannfolk melder om hodepine og kvalme etter å ha brukt sambandet. DNK (Direktoratet for nødkommunikasjon) tilbakeviser at det er noen grunn til å frykte strålingen fra terminalene.

Så lite som mulig

Ved Asker og Bærum brannstasjon slo de seg ikke til ro med DNKs gjentatte forsikringer om at strålingen de utsettes for er ufarlig. Etter fire uker med Tetra var det kommet så mange meldinger om hodepine og kvalme, at verneombudet satt foten ned. Som første brannstasjon i landet har Asker og Bærum brannvesen lagt begrensninger på bruken av Tetra.

– Vi fikk gjort vedtak i AMU om at bruken av Tetra skal være på et absolutt minimum, sier verneombud Espen Ødegård.

AMU vedtok at Tetra ikke skal brukes til varsling om utrykning, ikke til røykdykking og ikke som mobiltelefon. I praksis vil det si at sambandet kun brukes under utrykning.

Grunn til bekymring

– Vi har fått så mange meldinger, både fra egne folk og fra andre land som bruker Tetra, at jeg mener det er absolutt grunn til bekymring, sier Ødegård.

– DNK henviser til at strålingen ligger innenfor grenseverdiene satt av Statens Strålevern?

– Selv om det er innenfor grensa, så er dette en annen frekvens og type stråling enn hva man har erfaring med. Inntil direktoratet får utredet hva de fysiske plagene ved bruk av terminalene kommer av, vil bruken være minimal i Asker og Bærum, sier Ødegård.

Samtlige ble kvalme

Overbrannmester Rolf Storbråten gjennomførte tester for Tetra som røykdykkersamband i Asker og Bærum brannvesen. Han opplevde selv hodepine og kvalme etter kort tids bruk.

– Jeg var svært positiv til Tetra som samband, men ble skeptisk etter de første testene. Når vi kjørte med flere terminaler i bilen fikk samtlige ubehag, hodepine og kvalme. Når vi stiller spørsmål til direktoratet blir vi avfeid eller ignorert. DNK vil ikke forske på årsaken til plagene, og avfeier forskning fra andre land som useriøs, sier Storbråten.

– Måten direktoratet avfeier muligheter for helsefare ligner på hvordan tobakksindustrien drev tidligere, kommenterer han.

Blir stille

Ved Asker og Bærum brannstasjon er ledelse og ansatte enige om å redusere bruken inntil man vet mer om strålingen.

– Andre steder er det vanskeligere. Noen har fått beskjed at det er oppsigelsesgrunn dersom man nøler med å bruke Tetra, forteller Storbråten.

Lave verdier

Direktoratet for nødsamband fastslår på sine nettsider at det ikke er vitenskapelig belegg for å hevde at Tetra kan forårsake helseskader.

– Systemet som brukes for nødnettet er ikke farligere enn andre mobilsystemer. Strålingen fra basestasjonene i nødnettet ligger langt under internasjonale grenser for hva som regnes som farlig, skriver DNK.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy