Birgit Dannenberg
– Vi vil at de fem partiene i opposisjonen skal samles om et tydelig alternativ til dagens regjering. Vi bør finne sammen, slik at vi kan skape forandring sammen, sier SV-leder Audun Lysbakken etter landsstyremøtets uttalelse lørdag.
p
Han mener både Arbeiderpartiet, MDG, Rødt og Senterpartiet nå har et ansvar for å få til en kursendring og sikre rødgrønt flertall.
– Folk ønsker handling mot klimakrisen og sentraliseringen, og folk vil se en kraftfull politikk for å få ned forskjellene i det norske samfunnet, mener SV-lederen.
– Hele opposisjonen bør finne sammen
Lysbakken sier at forhandlinger etter valget får avgjøre hvem som skal sitte i en ny regjering.
– Men hele opposisjonen bør finne sammen i en rødgrønn allianse for å få en ny regjering på plass, sier han.
Landsstyremøtet mener omfanget av den felles plattformen må diskuteres nærmere, og poengterer at den ikke vil erstatte partienes egne programmer.
– En felles politisk plattform vil gjøre at vi kommer i gang med å planlegge den politiske snuoperasjonen som kan få forskjellene ned, stoppe sentraliseringen og bekjempe klimakrisen, sier Lysbakken.
Ikke aktuelt for Senterpartiet
Det er imidlertid mange mulige skjær i sjøen for SVs drøm om femtallige opposisjonssamarbeid. For Senterpartiet er en felles plattform uaktuelt.
– Vi må nå konsentrere oss om sakene, ikke om samarbeidskonstellasjoner. De enkelte partiene er i ferd med å starte prosessen med partiprogram for 2021. Det vil gi velgerne svar på hvilken politikk partiene vil føre og søke oppslutning om. Å lage rødgrønn plattform i tillegg til dette ser ikke Senterpartiet som aktuelt, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har lenge vært klar på at han ønsker seg et regjeringssamarbeid med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.
Til NTB sier Støre at han synes det er bra at Lysbakken slår fast at opposisjonen skal sikre flertall i neste valg.
– Det er Sp og SV som står oss nærmest, som deler vår hovedretning i politikken, og som vi har vist at vi kan samarbeide godt med. Det er ikke tiden for å åpne eller lukke dører nå, men Ap tar ansvar for at velgerne i god tid før valget får presentert en klar retning for nytt flertall, sier han.
Vanskelig tropp å samle
Til tross for at Senterpartiet er i medvind for tiden, vil et Sp og Ap-samarbeid trolig bli avhengig av minst ett parti til for å kunne få flertall etter stortingsvalget om to år.
I et intervju med Vårt Land i oktober ble SV imidlertid ikke nevnt av Sp-lederen som et alternativ til samarbeidsparti.
I tillegg har både Ap og Senterpartiet et noe kjølig forhold til MDG, som også er blokkuavhengige.
p
– Det er et grasrotdemokrati som må ta stilling til eventuelle samarbeidsformer og forhandlingskrav. Det kommer vi nok til å lande på landsmøtet vårt i 2021, så det er for tidlig å snakke om dette nå, sier nasjonal talsperson i MDG, Arild Hemstad, til NTB.
Han legger til at partiet i utgangspunktet er åpne for å samarbeide med alle partier – bortsett fra Fremskrittspartiet.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes sa til Klassekampen i oktober at han ikke ønsker å sitte i regjering etter neste valg. Han var imidlertid åpen for å sikre en rødgrønn regjering gjennom en samarbeidsavtale.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard