Kathrine Geard
ingeborg.rangul@fagbladet.no, kathrine.geard@fagbladet.no
Sentralt i Dalen sentrum i telemarkskommunen Tokke troner et gult toetasjes hus. Rett utenfor ligger en nyanlagt skatebane, og borte ved Tokkeåi står minnemonumentet etter Utøya-tragedien. Her tar fritidsklubben vare på sine ungdommer både i sorg og glede.
UTE: Aktiviteter utendørs er viktig i fritidsklubben i Dalen. I fjor høst kom en populær bane for skating og sykling på plass.
Kathrine Geard
Ungdomshuset er mye i bruk. Her underviser Kulturskolen sine elever – det holdes selskaper og konfirmasjoner og trimgruppa treffes.
Men først og fremst er det ungdommenes eget hus og en viktig møteplass for elever fra ungdomsskolen og videregående. Er det noen eldre som vil henge litt, er de også velkomne. Huset er åpent tre ganger i uka, men klubbleder Tor Øystein Gravdal er alltid tilgjengelig. Skjer det noe i ungdomsmiljøet i bygda, er han synlig til stede, både tidlig og seint.
{f1}
Rusfritt mål
Gravdal startet i jobben som ungdoms- og miljøarbeider fritid for nesten nøyaktig 20 år siden. Da var målet å få et rusfritt hus som det var trygt og godt å være i, og et sted ungdommene gledet seg til å komme til.
Derfor handlet mye om å sette grenser mot rus i starten. Arbeidet har gitt resultater. Han forteller litt stolt om den rusfrie festen i mars hvor det kom 190 ungdommer fra hele Vest-Telemark. Da opprydningen startet, var det ikke ei eneste ølflaske å se. Han finner inspirasjon i sånt, og ikke minst i gleden han skaper for de unge.
MØTEPLASS: Klubben er for ungdommer i alle aldre.
Kathrine Geard
TETTE FORHOLD: Som klubbleder bruker Tor Øystein Gravdal på å prate med medlemmene og kjenner de fleste ungdommene i Tokke godt.
Kathrine Geard
Omskolert som voksen
Som ung var Gravdal selv en ivrig klubbgjenger i hjembyen Notodden. Som godt voksen omskolerte han seg og tok barne- og ungdomsarbeiderutdanning og diverse kurs innen fritidsklubbsektoren. I 2011 ble han kåret til årets fritidsleder av Ungdom og fritid for sin innsats som ressursperson for ungdomsmiljøet i Tokke, og for at han viser et engasjement som går langt utover hans stilling.
{s1}
– Jeg er stolt over den. Jeg er glad i jobben min. Nå blir jeg snart 57 år, og jeg føler kanskje at det også skulle vært noe unge mennesker med for å utvikle stedet.
Klubblederen forteller om lederutviklingskurs for ungdom på Geilo, hvor han annethvert år tar med fire ungdommer som er spesielt aktive i klubben og som tar litt ansvar for at alle blir med på aktiviteter.
– Jeg håper å rekruttere framtidige klubbarbeidere og frivillige på denne måten.
SISTE DAG: Klubbarbeider Mari Solli Tveit (20) har jobbet deltid og som lærling i barne – og ungdomsarbeiderfaget. Men nå skal hun videreutdanne seg til eiendomsmekler.
Kathrine Geard
Oppsøker skolen
I tillegg til hans fulle stilling er det to 13 prosent stillinger som studenter har hatt. Nå slutter de to, og drømmen til klubblederen er to 20 prosent stillinger, slik at han ikke må jobbe hele tiden.
For telefonen til Gravdal ringer til alle døgnets tider. I Dalen bor det en del hybelboere som går på videregående. De kan ha ensomme stunder, i tillegg til andre ungdommer som også kan ha behov for en prat. Hvert år når videregående starter opp, tar Gravdal seg en tur og presenterer seg. Slik vet de som skal bo på hybel at de alltid kan kontakte ham.
Sårt samlingspunkt
Når det skjer noe på et lite sted som Tokke, vet alle hvem det gjelder, og fritidsklubben er et viktig sted å møtes og prate. Minnesmerket etter Utøya står også på tomten til fritidsklubben.
Eivind Hovden var blant de yngste deltakerne på Utøya og en aktiv klubbgjenger på Dalen ungdomsklubb. Rundt minnesmerket har Gravdal murt, planert plenen rundt og plantet ulike busker som alltid står i blomst. Han og klubben brøyter og tenner lys.
MINNESMERKE: Klubben mistet et ressurssterkt medlem da Eivind Hovden ble drept på Utøya. Gravdal har sørget for den flotte innrammingen av minnesmerket der de ukentlig tenner lys.
Kathrine Geard
Eivind var viktig for klubben. Hvert tredje år arrangerer klubben en aktivitetstur til Sverige til Eivinds minne. I tillegg har klubben gått til anskaffelse av paintballutstyr til minne om en annen ungdom. Her blir ikke ungdommene glemt.
– Ungdom som i utgangspunktet ikke vil komme og henge, kommer for paintballen.
I tillegg til mer spesielle tilbud som sumodrakter og bunballs har klubben tilbud som enhver klubb med stolthet for seg selv har – biljard og bordtennis. Det er også rom for å danse, game og handle i kiosken.
Kommunal støtte
Tokke kommune har sett verdien av fritidsklubben, og de har sett det over tid.
– Jeg er stolt av Tokke kommune som arbeidsplass. Jeg er en av få i Vest-Telemark som har en full stilling med ungdomsarbeid, og her har jeg hatt mulighet til å skape min egen arbeidsplass. Under pandemien kjørte jeg rundt og oppsøkte og pratet med ungdommene.
Gravdal jobber tett i tverrfaglige grupper. Hver natt til 1. mai og 17. mai er han ute i gatene sammen med vektere og passer på at ungdommen i bygda har det bra og kommer seg vel hjem.
– Fritidsklubber skulle vært lovpålagt, sier Gravdal.
HELTID: Gravdal er glad for at kommunen verdsetter ungdomsarbeidet. I full stilling har han formet sin egen arbeidshverdag.
Kathrine Geard
Klubblederens suksessråd:
– Alltid ha åpent når man skal
– rutiner og struktur
– rom for alle. Se alle.
– gode tilbud
– søke midler
Under pandemien kjørte jeg rundt og oppsøkte og pratet med ungdommene.
Tor Øystein Gravdal
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet