JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maur i rompa? Her stresser barna ned med yoga i barnehagen

Werner Juvik

Til vanlig har de maur i rompa, men når yogamattene legges på gulvet, faller barna i Varingskollen barnehage til ro.

2019121709272920230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Stearinlysene er tent, belysningen er dempet og avslappende musikk fyller det store rommet. Tolv stillongskledde barn og et par jenter med prinsessekjoler er klare for 20 minutter med lav puls.

Hver torsdag når kjernetiden i barnehagen er i gang, ligger yogamattene klare. Barna sitter på hver sin matte med lukkede øyne. De får et yogadyr og skal kjenne om det har ører, øyne, bein eller pels. Når de har gjettet, får de åpne øynene. Nå skal barna ut på en rolig reise i en fantasiverden.

Stina Tønder snakker med lav stemme. Ungene bøyer og tøyer. De fyller strandkurver og ligger på surfebrett – de flyr i luften i luftballong og krasjer i et tre på vei ned. Når skatten i skipsvraket er hentet, er det godt å legge seg rolig på matta og få et pledd omsorgsfullt bredt over seg.

Det godt å legge seg rolig på matta og få et pledd omsorgsfullt bredt over seg.

Det godt å legge seg rolig på matta og få et pledd omsorgsfullt bredt over seg.

Werner Juvik

– Barn er fulle av energi

– Alle har behov for denne hvilestunden og de gleder seg.

Det sier de to pedagogiske lederne Ingrid Elise Schiøtz og Stina Tønder som står bak opplegget i Varingskollen barnehage. Tønder har erfaring fra yoga og har tatt privattimer i barneyoga, og Schiøtz har kursbevis i mindfulness for barn.

Se hva femåringene valgte å ta bilde av da de fikk kamera mellom hendene

– Barn i dag utsettes for veldig mye ytre stimuli. De er fulle av energi med høyt aktivitetsnivå når de kommer inn, men med bamser og yoga, og fokus på glede og bevegelse, leker vi oss gjennom et eventyr før vi har avspenning til slutt, sier Tønder.

Begge merker forskjell på barna etter at de startet med yoga. I begynnelsen var det vanskelig for noen å slappe av. Nå er selv de mest urolige avslappet, og alle maser om å få bli med på yoga.

{F1}

På barnas premisser

I rammeplanen for norske barnehager står det at de skal legge til rette for ro og hvile. I Varingskollen barnehage løser de balansegangen mellom aktivitet og hvile blant annet med yoga. Barnehagen har forsøkt med massasje, men det er ikke alle barn som er vant til berøring.

– Det handler om trygghet. Det er viktig at barna føler trygghet og har lyst til å gjennomføre yogaen, sier StinaTønder.

For de to pedagogiske lederne er det viktig å gjøre ting på barnas premisser. Begge mener at det fint for barna å rette fokus innover og lære seg å stresse ned. Varingskollen barnehage er en aktiv barnehage hvor barna er mye ute. Derfor er det viktig med en stund i uka hvor barn øver på å være i ro sammen.

– Lederen i barnehagen er opptatt av den kompetansen og interessen som personalet innehar, som igjen er med på å skape engasjerte ansatte. Siden begge vi to er interessert i yoga og mindfulness, får både barn og voksne glede av det, sier Tønder.

Yogabamser er med på å skape fokus og finne ro.

Yogabamser er med på å skape fokus og finne ro.

Werner Juvik

Hvilestund kan gjøres enkelt

– Får barnehagene til gode hvilestunder, er det en vinn-vinn-situasjon. Konfliktnivået i uteleken kan gå ned, og det er en fin mulighet til å gjøre noe sammen. Men det er viktig at disse rolige stundene ikke blir så vanskelige for de aktive eller ukonsentrerte barna at det blir enda en ting de ikke mestrer, sier forsker Cecilie Evertsen Stanghelle ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning.

Hun merker at det å forstå hvordan læring og hukommelse påvirkes av de hormonelle endringene som skjer ved for eksempel stress, er blitt vanligere i pedagogikken.

– Helhetlig helse har blitt mye viktigere, og man ser hva om kan gjøres for å fremme barns robusthet.

Stina Tønder (t.v) og Ingrid Elise Schiøtzer pedagogiske ledere i Varingskollen barnehageog står bak yogaen.

Stina Tønder (t.v) og Ingrid Elise Schiøtzer pedagogiske ledere i Varingskollen barnehageog står bak yogaen.

Werner Juvik

Viktig å prøve nye ting

Stress for barn kan også være sunt, ifølge forskeren. Derfor er det viktig å skille mellom stress som er bra for utviklingen og stress som hemmer utviklingen.

– Sunt stress som gruglede-situasjoner er bra: Første gang borte på overnatting uten foreldrene eller første dag i ny avdeling på barnehagen hvis de er omgitt av trygge voksne. Det er viktig å prøve nye ting. Mens negativt nedbrytende stress påvirker helsen, sier Stanghelle.

Yoga kan være en fin innfallsvinkel til at voksne og barn gjør noe gøy sammen og samtidig øve på å roe ned kroppen og finne evnen til selv å regulere stressnivået.

– Det er en deilig følelse å lære seg å få kontroll over kroppen selv om det blåser inni den.

Deilig, fint og bra

I Varingskollen får barna beskjed om å åpne øynene og reise seg opp når de er klare for det. Noen ligger litt lenger enn andre.

– Jeg sovnet, sier en.

– Jeg også.

Anna, Marthe, Annabelle og Meline er veldig fornøyd etter timen. Deilig, fint og bra, synes de.

– Det er ikke så mange andre ganger vi kan slappe av i barnehagen, sier Marthe.

Fem tips om yoga fra Varingskollen barnehage:

1. Søk kunnskap via kurs eller internett.

2. Finn et fast tidspunkt.

3. Demp lys, sett på rolig musikk, gjerne matter og røkelse for å skape en stemning.

4. Yogabamser er med på å skape fokus og finne ro.

5. Avslutt gjerne yogatimen med en avspenningsøvelse med visualisering (meditasjon).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy